maanantai 5. huhtikuuta 2010

Suomen Kuvalehti: Leena Sharma: Hyvät, pahat ja vihreät

Suomen Kuvalehti 12/2010, Leena Sharma: Hyvät, pahat ja vihreät

Pakolaisasiamies, vihreä poliitikko Husein Muhammed esitteli viikko sitten (SK 11/2010) mielipiteitään maahanmuutosta. Haastattelu herätti SK:n nettisivuilla hämmästystä: onko näinkin järkeviä vihreitä olemassa?

Monet maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat lukijat siis ilahtuivat Husein Muhammedin ajatuksista. Ja tarkoitan nyt ihmisiä, jotka esittävät perusteltuja argumentteja vaikkapa humanitäärisen maahanmuuton epäkohdista, en puskista huutelevia rasisteja, jotka näkevät mamuongelmia ja islamisaatiota taivaalla möllöttävässä kuunsirpissäkin.

Husein Muhammedin kaltaiset tolkun tyypit lienevät niitä, joiden varaan me keskilinjan kulkijat joudumme toivomme asettamaan.

Mutta mitä pitäisi ajatella vihreiden puoluesihteerin Panu Laturin blogikirjoituksesta 16. maaliskuuta: "Vihreät ei hyväksy vihapuheita emmekä ota ehdokkaiksi rasisteja tai minkään sortin maahanmuuttokriitikkoja."

Siis?

Tarkoittaako Laturi, että esimerkiksi Husein Muhammedilla ei ole seuraavissa eduskuntavaaleissa asiaa vihreiden ehdokkaaksi? SK:n haastattelussa kun nousee esille monia tyypillisiä maahanmuuttokriitikoiden argumentteja: kantaväestön tyytymättömyys pitää ottaa tosissaan, vakaviin rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset tulee karkottaa, uskontojen tai "kulttuuristen tapojen" nimissä ei pidä tinkiä tasa-arvosta.

Laturi kirjoittaa myös näin: "Suomalaisen yhteiskunnan ei yksinkertaisesti pidä suostua Kataisen esittämään ajattelumalliin", millä hän viittaa Jyrki Kataisen taannoiseen kannanottoon.

Kokoomuksen puheenjohtaja totesi, että Suomeen saa tulla tekemään töitä, ja apua annetaan sitä tarvitsevalla, muutta monien suomalaisten oikeudentajua on loukattu. Tällä Katainen lienee viitannut muun muassa turvapaikanhakijoiden toimeentulotukeen liittyviin asioihin.

Laturi hämmästelee Kataista, sillä hän ei itse tunnista minkään sortin oikeudentajun loukkausta. Siihen ei voi sanoa muuta kuin että jos tarpeeksi pitkään pyörii omassa pienessä suvaitsevaisten piirissään, ei varmaan tunnista enää hevosen päätä sen peestäkään.

Husein Muhammed muistuttaa SK:n haastattelussa, että myös vihreät joutuvat jatkossa tarkentamaan, mitä tarkoittavat suvaitsevaisuudella. Ehkä tarkennuksen voisi aloittaa luopumalla "me yksistään ollaan hyviä ja kivoja ja kaikki noi muut on pahoja rasisteja"-asenteesta.

Leena Sharma