lauantai 10. huhtikuuta 2010

Uusi Suomi: Raksoilla pelätään jo orjavyöryä: ”Tekevät töitä eurolla päivässä”

Uusi Suomi: Raksoilla pelätään jo orjavyöryä: ”Tekevät töitä eurolla päivässä” 10.4.2010

Rakennusliiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas pelkää valmisteilla olevan ulkomaalaislain muutoksen entisestään heikentävän kotimaisten rakennusyritysten ja rakennustyömiesten umpisurkeaa työtilannetta.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) kertoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa hallituksen käsittelyssä olevasta esityksestä, jonka tavoitteena on helpottaa EU:n ulkopuolista työperäistä maahanmuuttoa byrokratian karsimisella.

Suokasta suunnitelma huolettaa, koska jo Euroopan unionin sisäinen työvoiman vapaa liikkuvuus on synnyttänyt rakennusalalle "kahdet työmarkkinat".

-Käytännön tasollahan tämä tarkoittaa sitä, että meillä on rakennusalan työttömyyskassassa neljännes jäsenistä, eli noin 15 000 rakentajaa on työttömänä. Samaan aikaan Suomessa työskentelee vähintään sama määrä ulkomailta lähetettyjä työntekijöitä, Suokas tiivistää rakennusalan ongelman.

Suomalaiset rakennusyritykset ja -työmiehet ovat hintakilpailun automaattinen häviäjä, sillä iso osa ulkomaalaisista työmiehistä ei maksa työstään veroja ja työskentelee työehtosopimukset alittavilla palkoilla.

-Nyt jos hallitus on avaamassa ovet koko maailmaan, se tarkoittaa sitä että kun maailmalla on satoja miljoonia ihmisiä, jotka tekevät töitä alle eurolla päivässä, niin sieltä tulee aivan ääretön paine tänne Suomen työmarkkinoille, sanoi Suokas Ylen Ykkösaamu-ohjelmassa puhelimitse.

-Se on varmaa, että suomalaisten työttömien tilanne ei ainakaan parane.

Suokas toisti jo Helsingin Sanomissa tänään esittämänsä väitteen, ettei Suomessa ole toimivaa ulkomaalaisten työntekijöiden viranomaisvalvontaa. EU-maista tulevat työläiset eivät tarvitse työlupaa eikä heitä usein edes rekisteröidä, eivätkä ulkomaiset firmat narahda verovapaan työn teettämisestä edes verottajalle.

Ylitarkastaja Tuomo Karvonen verohallinnosta myönsi rakennusalan valvonnan isot puutteet Helsingin Sanomien haastattelussa. Hänen mukaansa "lainsäädäntö on hampaaton".

Myös ministeri Thors myöntää, että EU:n sisältä tulevan työvoiman valvonta on pahasti puutteellista. Hän penää unionin sisäistä yhteistyötä ongelman ratkaisemiseksi ja toteaa "olevansa vakuuttunut", että EU-komission ohjelmasta löytyy suunnitelma sen varalle.

Sen sijaan Thors sanoo Suokkaan olevan väärässä uskoessaan ulkomaalaislain muutoksen muuttavan tilannetta pahemmaksi ja tuovan EU:n ulkopuolisia "orjatyöläisiä" Suomeen.

-Valvonta on toisenlainen, kun [työntekijä] tulee EU:n ulkopuolelta. Silloin kun työnantaja haluaa saada jonkun henkilön sieltä, niin nimenomaan viranomaiset tarkastavat ja tulevat tulevaisuudessakin tarkastamaan, onko tämä sellainen työnantaja, joka on maksanut veronsa ja suoriutunut muista velvoitteistaan, Thors sanoo.

-Ennen kuin työnantaja voi saada luvan tuoda henkilön EU:n ulkopuolelta, pitää osoittaa, että työpaikka on ollut haettavana EU:ssa, hän jatkaa.

Thors kuvaa lakimuutoksen jopa parantavan mahdollisuutta valvoa sitä, miten yritykset noudattavat suomalaisia työehtoja, ja varmistavan, että Suomessa on vain yhdet työmarkkinat.

Suokkaan mukaan esitys ei kuitenkaan sisällä mitään sellaista, mikä parantaisi ulkomaalaisen työvoiman valvontaa.