lauantai 10. huhtikuuta 2010

YLE: Kunniaväkivalta pohdituttaa maahanmuuttajatyttöjen läheisiä

YLE Helsinki: Kunniaväkivalta pohdituttaa maahanmuuttajatyttöjen läheisiä 10.4.2010
YLE Uutiset: Kunniaväkivallasta koottiin tietopaketti nettiin

Kunniaväkivallan uhka on kasvava ongelma Uudellamaalla. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiriin on viimeisten kolmen vuoden aikana tullut kunniaväkivaltaepäilyihin liittyen noin 100 yhteydenottoa ja määrä kasvaa tasaisesti.

Virallisia tilastoja kunniaväkivallan yleisyydestä ei ole, ja Mannerheimin Lastensuojeluliitossa arvellaan yhteydenottojen olevan vain jäävuoren huippu. Yleisimmin neuvoa aiheeseen liittyen kysyvät lastensuojelun sosiaalityöntekijät ja koulut.

Liiton Uudenmaanpiiri on nyt julkaissut internetissä kunniaväkivaltaa käsittelevän tietopaketin. Projektipäällikkö Marjo van Dijken toivoo sivuston auttavan toimimaan tilanteissa, joissa väkivaltaa epäillään.

– Monet kokevat vaikeaksi ottaa asian puheeksi asiakastyössä. Toivottavasti tästä olisi apua siihen, mitä kysyä, miten asiasta voisi keskustella ja millaisia seurauksia kunniaan liittyvästä väkivallasta voi olla.

Vaikea aihe suomalaismiehille

Sivustolla on materiaalia myös maahanmuuttajataustaisten tyttöjen ystäville, joita usein pohdituttaa, miksi ystävä ei saa samalla tavalla vapauksia kuin hän itse.

Yksi tärkeä kohderyhmä ovat myös suomalaismiehet, jotka ovat ihastuneet kunniakulttuurista tulevaan naiseen.

– Naisten vapautta säätelevät siveysodotukset ja siveyteen liittyvät säädökset ovat aiheuttaneet vaikeita tilanteita monelle suomalaiselle miehelle, kun he eivät tiedä, miten edetä ja mitä tehdä käytännössä, van Dijken kertoo.

Kunniaväkivallalla on monia muotoja

Kunniaväkivalta voi fyysisen väkivallan lisäksi olla monenlaista elämän rajoittamista, liittyen esimerkiksi vaatetukseen, seurustelusuhteisiin ja harrastuksiin.

Ilmiö ei rajoitu vain maahanmuuttajataustaisiin ryhmiin vaan se koskettaa myös useita monikulttuurisia perheitä ja lapsia.

---

YLE Uutiset: Kunniaväkivallasta koottiin tietopaketti nettiin

Internetissä on julkaistu kunniaväkivaltaa käsittelevä sivusto. Tietopaketin on koonnut Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri. Sen mukaan sivuilla on käytännönläheisiä ohjeita, keskustelumateriaaleja ja vinkkejä, jotka auttavat toimimaan kohdattaessa kunniaväkivaltaa.

Materiaalia on suunnattu myös sellaisille kohderyhmille, jotka perinteisesti ovat jääneet kunniaväkivaltailmiön ennaltaehkäisyn ulkopuolelle, kuten maahanmuuttajataustaisten tyttöjen ystävät.

Sivustolla julkaistaan myös Internetistä ladattava versio Kunnia konfliktina-kirjasta, jonka marraskuussa julkaistu ensimmäinen 800 kappaleen painos on jo loppuunmyyty.

Sivujen kävijöiksi toivotaan myös muun muassa sosiaalityöntekijöitä, opettajia, oppilashuoltohenkilöstöä, nuorisotyöntekijöitä, poliiseja ja näiden alojen opiskelijat.