torstai 8. huhtikuuta 2010

YLE: Romanilapset halutaan koulunpenkille

YLE Pohjanmaa: Romanilapset halutaan koulunpenkille 8.4.2010
Romanilasten kouluhankkeesta haastateltava rehtori Jorma Perälä (audio)

Seinäjoella, Kauhajoella, Kurikassa ja Alavudella pyörii hanke, jonka avulla kehitetään romanilasten perusopetusta ja koulussa pysymistä. Hanketta rahoittaa opetushallitus.

Romanilasten koulunkäyntiä tukevaan hankkeeseen on lähtenyt mukaan Etelä-Pohjanmaalla ainakin Kauhajoki, Kurikka, Alavus ja Seinäjoki. Esimerkiksi Seinäjoella todettiin, että hanke on tarpeellinen. - Romanilasten koulunkäynti on ollut rikkonaista, paljon poissaoloja ja keskeytyksiä, kertoo Marttilan koulun rehtori Jorma Perälä.

Koko maassa 24 kuntaa on hankkeessa mukana. Tällä katetaan noin 70% koko maan koulussa käyvistä romanilapsista. Seinäjoella opetushallituksen tukea haettiin viime vuonna ja hanke alkoi viime syksynä. - Hanke on nyt jo terävöittänyt koulunkäyntiä, vakuuttaa Jorma Perälä.

Koulutettu romaniväestö hankkeen takana

Toive kelkan kääntämisestä ja koulutuksen saamisesta romanilapsille on lähtenyt nimenomaan kouluttautuneen romaniväestön taholta. Tavoitteena on pitää lapset koulussa, kasvattaa heistä koulutusmyönteisiä ja samalla sitoutua yhteiskuntaan ja lopulta työelämään.

- Muutama vuosi sitten toisen asteen koulutuksessa oli Seinäjoella vain yksi romanitaustainen opiskelija. Nyt heitä on jo huomattavasti enemmän, kertoo Perälä.

Samalla oppii valtaväestö

Kun romanilasten koulunkäyntiä tuetaan, samalla tehdään myös arvokasta suvaitsevaisuuskasvatusta valtaväestön keskuudessa. Ennakkoluulot häviävät, kun eri taustaiset ovat arjessa keskenään tekemisissä.

- Suvaitsevuuskasvatusta parhaimmillaan. Oppiminen on molemminpuoleista, sanoo Jorma Perälä. - Tottakai konfliktejakin tulee, joita sitten ratkotaan ja opitaan. Eikä tässä pyritä mihinkään kliinisyyteen, että mitään ei saa tapahtua, koska sehän on elämää.