Helsingin Sanomat/STT: Zyskowicz turvapaikkapolitiikasta: Olemme olleet hölmöläisiä 8.6.2010
Eduskunnassa kiiteltiin tiistaina muista EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden kohtelun kiristämistä. Kokoomuksen Ben Zyskowicz katsoi, että ratkaisu esimerkiksi Bulgarian romanien köyhyyteen ei ole se, että he tulevat Suomeen aika ajoin hakemaan poliittista turvapaikkaa ja hakemaan taloudellista tukea.
"Kyllä me suomalaiset lainsäätäjät olemme aikamoisia hölmöläisiä, kun olemme sallineet pitkään tilanteen, jossa muista Euroopan unionin jäsenmaista tullaan Suomeen, haetaan poliittista turvapaikkaa ja me käsittelemme viikkotolkulla tai pitemmänkin aikaa näitä hakemuksia ja samanaikaisesti tarjoamme hakijoille taloudellisen toimeentulon, joka heidän mittapuissaan on hyvinkin riittävä", Zyskowicz sanoi.
Esko-Juhani Tennilän (vas) mielestä kerjääminen ei ole kerjäläisten syytä.
"Leipäjonoissakin seisoo tässä kaupungissa päivittäin paljon ihmisiä. Siihen on syynä se, että tulot ovat liian pienet", Tennilä sanoi.
Eduskunta keskusteli muun muassa romanikerjäläisistä EU-kansalaisten turvapaikkahakemusten käsittelyn nopeuttamista koskevan lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä.
Eduskunnan hallintovaliokunnan käsittelyn jälkeen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet EU-kansalaiset ovat saamassa oikeuden jäädä vastaanottokeskukseen enintään viikoksi. Tähän saakka kielteisen päätöksen saaneet ovat voineet asua keskuksessa kuukauden ajan odottaessaan kotimatkan järjestymistä.
Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset esittävät vastalauseessaan, että hallituksen olisi annettava esitys kuntien valtionosuusperusteiden muuttamiseksi niin, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle henkilölle ennen käännyttämispäätöksen täytäntöönpanoa mahdollisesti myönnettävä toimeentulotuki korvataan kunnalle valtion varoista.
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Tapani Tölli (kesk) sanoi, että jos perusteettomien hakemusten määrä ei vähene tai kunnille tulee odottamattomia kustannuksia, asiaan voidaan palata ensi syksynä turvapaikanhakijoiden vastaanottamista koskevan lakiuudistuksen käsittelyssä.
Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa 800 EU-maan kansalaista. Perusteettomia turvapaikanhakijoita tulee etenkin Romaniasta ja Bulgariasta.