tiistai 8. kesäkuuta 2010

Demari: Gustafsson esittää tunnistekorttiin veronumeroa

Demari: Gustafsson esittää tunnistekorttiin veronumeroa 8.6.2010

Kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) esittää, että ulkomaalaisen työntekijän verojen maksua tehostetaan lisäämällä kuvalliseen tunnistekorttiin veronumero. Lisäksi on edellytettävä työnantajalta ennakkoilmoitusta työsuojeluviranomaiselle niin sanotuista lähetetyistä työntekijöistä. Gustafsson jätti asiasta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Jukka Gustafsson muistuttaa, että ulkomailta Suomeen tulleilla työntekijöillä on oikeus samoihin palkka- ja työehtoihin kuin suomalaisilla, ja työntekijöitä on informoitava oikeuksistaan. Gustafssonin mukaan työperäisen maahanmuuttopolitiikan tulee perustua aitoon työvoimantarpeeseen ja sen tulee olla hallittua; Suomi ei ota vastaan vain työvoimaa, vaan monista kulttuureista tulevia ihmisiä ja perheitä, joita tulee kohdella tasavertaisina yhteisön jäseninä.

Gustafssonin mielestä ulkomainen työvoima tulee verotukseen liittyvien oikeuksien ja velvoitteiden osalta asettaa samaan asemaan kuin kotimainen työvoima.

Rakennustyömailla työskentelevien kuvallista tunnistekorttia voitaisiin täydentää verottajan antamalla veronumerolla. Nykyään tunnistekortissa on työntekijän ja työnantajan nimi.

Numeron perusteella tarkastaja voisi reaaliaikaisesti selvittää esimerkiksi puhelimella, onko veronumero todellinen ja mitä sen perusteella on maksettu.