perjantai 3. syyskuuta 2010

Turun Sanomat: Muutos 2011 tähtää ensi kevään vaaleihin

Turun Sanomat: Muutos 2011 tähtää ensi kevään vaaleihin 3.9.2010

Puoluekenttään riittää uusia yrittäjiä. Puoluerekisterin jäsenyyttä on muiden mukana tavoittelemassa Muutos 2011 -yhdistys, jonka johtoon on juuri valittu turkulainen oikeustieteen opiskelija Jiri Keronen.

Perussuomalaisissa aiemmin vaikuttanut Keronen, 25, sanoo uuden puolueen tavoittelevan poliittisen vallan palauttamista kansalle. Mallia voitaisiin hänen mielestään ottaa vaikka Sveitsistä.

- Tähtäämme suoraan demokratiaan, joka tarkoittaa esimerkiksi sitovia kansanäänestyksiä, jotka kansalaiset itse järjestävät.

Eduskuntaa sitovaa kansanäänestystä voisi Kerosen mielestä käyttää esimerkiksi maahanmuutto-ongelmien ratkaisemiseen.

Kerosen mielestä suomalaisen maahanmuuttopolitiikan pulma on omaan lainsäädäntöön perustuva humanitäärinen suojelu. Hänen mielestään käyttöön tulisi ottaa YK:n soveltamat kriteerit, jolloin pakolaisen todellinen asema selvitettäisiin tarkemmin.

- Sitten voitaisiin vaikka kasvattaa pakolaiskiintiötä 750:stä 1000:een ja ratkaista asia sitovalla kansanäänestyksellä.

Keronen pitää suomalaisesta maahanmuuttopolitiikasta käytävää keskustelua ylimitoitettuna. Maahanmuutolla ei hänestä ole ratkaisevaa vaikutusta yhteiskunnan menoon.

- Kyllä tässä on tehty kärpäsestä härkänen.

Muutos 2011 on toimittanut puoluerekisterihakemusta varten oikeusministeriöön 5 400 nimeä. Kerosen mukaan niistä 4 700 on tarkistettu ja hyväksytty.

- Vien tällä viikolla ministeriöön vielä sata nimeä lisää. Luulisin, että hyväksyntä puoluerekisteriin tulee tämän kuun aikana.

Jos Muutos 2011 kelpuutetaan puoluerekisteriin, siitä tulee 16. rekisteröity puolue.

Keronen herätti vuoden alussa huomiota ilmoittautumalla keskustan puheenjohtajakilpaan. Miksi näin?

- Halusin kiinnittää huomiota siihen, että kyse ei ollut vain kepun puheenjohtajavaalista vaan koko kansan pääministerivaalista. Ideaali olisi, että kansa valitsisi suoraan pääministerin.

Etkö pelkää, että tuollainen ehdokkuus syö poliittista uskottavuuttasi?

- En jaksa ajatella poliittista uskottavuutta. Se on vanhan ajan reliikkejä. Politiikassakin tarvitaan huumoria.