perjantai 3. syyskuuta 2010

YLE: Maasta poistettavia säilötään putkissa

YLE Uutiset: Maasta poistettavia säilötään putkissa 3.9.2010

Sadat ulkomaalaiset joutuvat vuoden mittaan odottamaan maasta poistamistaan poliisin putkassa, koska virallinen säilöönottokeskus on täynnä. Epäasiallisesta säilöstä on huomauttanut muun muassa YK:n kidutuksen vastainen komitea.

Suomalaisputka on tullut kesän loppuun mennessä tutuksi 500-600:lle ulkomaalaiselle tänä vuonna. Heidän ei epäillä syyllistyneen mihinkään rikokseen, vaan he joko odottavat maasta poistamista tai epäselvän tilanteen ratkeamista. Karu säilö estää heidän piileskelynsä poliisilta, kunnes maan ainoasta, virallisesta säilöönottoyksiköstä vapautuu paikka.

Helsingin 40-paikkaiseen yksikköön mahtuu vain sitä mukaa, kun aiempien säilöttävien asiat on saatu selvitetyksi.

-Usein viipyminen johtuu muista kuin suomalaisviranomaisista, esimerkiksi yhteistyö kuljetusfirmojen ja kohdemaiden viranomaisten kanssa vie aikaa, sanoo johtaja Juha Holopainen Ulkomaalaispoliisista.

Säilöönottoajat pidentyneet

Yksikön säilöönottoajat ovat tänä vuonna pidentyneet runsaaseen kuukauteen. Samalla myös putka-ajat ovat kasvaneet. Keskimäärin selleissä viivytään muutama päivä, poikkeustapauksissa viikkoja.

Lainmukaisessa säilöönottoyksikössä pystyy liikkumaan, ulkoilemaan, seurustelemaan muiden kanssa, kuntoilemaan ja käyttämään nettiyhteyksiä. Poliisin säilö taas on kuin vankila.

YK:n kidutuksen vastainen komitea on antanut Suomen valtiolle huomautuksen putkasäilöistä jo pari vuotta sitten. Suomi on luvannut korjata asian ja rakentaa lisää kunnon säilöönottotiloja.

- Olemme arvioineet, että tähän tarvittaisiin kolme miljoonaa euroa, sanoo maahanmuuttojohtaja Sirkku Päivärinta sisäministeriöstä.

Rahalla saataisiin kymmenkunta lisäpaikkaa, joilla putkatilanne helpottuisi huomattavasti. Esitys on leikattu ensi vuoden budjetista.