maanantai 18. lokakuuta 2010

YLE: Syyttäjä vaatii pitkiä vankeusrangaistuksia ihmissalakuljetuksesta

YLE Uutiset: Syyttäjä vaatii pitkiä vankeusrangaistuksia ihmissalakuljetuksesta 18.10.2010

Lähes sadan afganistanilaisen ja irakilaisen laittoman maahantulon järjestämistä koskeva oikeuskäsittely on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa. Määräävässä asemassa olevalle tekijälle syyttäjät vaativat yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta.

Muille kolmelle Latvian kansalaiselle syyttäjät vaativat törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä kahden vuoden ja kuuden kuukauden, viiden vuoden ja kuuden vuoden vankeusrangaistuksia.

Lisäksi syyttäjät vaativat vastaajia menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yli 600 000 euroa. Vastaajista kolme on myöntänyt esitutkinnassa osan maahantuonneista. Kaikki vastaajat ovat odottaneet oikeudenkäyntiä vangittuina.

Esitutkinnan mukaan vuosien 2008 ja 2009 aikana tehtyjen rikosten taustalla on järjestäytynyt ja kansainvälinen rikollisorganisaatio, jonka toimintaa on johdettu Moskovasta.

Epäillystä päätekijästä on annettu kansainvälinen pidätysmääräys, mutta häntä ei ole tavoitettu.

Afgaanien ja irakilaisten reitti on kulkenut Venäjältä, Latvian ja Viron kautta Suomeen. Maahantuotujen mukaan kuljetuksen hinta on ollut keskimäärin 10 000 dollaria eli noin 8 000 euroa. Kaikki maahantuodut ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

___________________________________

Verkkouutiset: Suomen suurimman ihmissalakuljetusvyyhden ylin johto jäi hämärän peittoon

Syyttäjä vaatii kovaa rangaistusta ihmissalakuljetuksenketjun keskiportaan organisaattoriksi epäillylle miehelle.

Latvialaismiehelle vaaditaan yhdeksää vuotta vankeutta. Hänen epäillään olleen mukana pyörittämässä salakuljetusvyyhteä, joka järjesti Suomeen liki 90 ihmistä.

- Kyse on järjestäytyneestä toiminnasta, sillä reitti ja toimintatapa on ollut kaikilla kerroilla sama, perusteli kihlakunnansyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen.

Valtaosa salakuljetetuista oli irakilaisia ja afganistanilaisia. Heidät kuljetettiin Suomeen Venäjän, Valko-Venäjän ja Baltian kautta joulukuun 2008 ja syyskuun 2009 välisenä aikana. Hämäläisen mukaan suurin osa heistä on hakenut Suomesta turvapaikkaa.

- Tämä on ylivoimaisesti suurin ihmissalakuljetusjuttu Suomessa.

Syyttäjä vaatii neljälle latvialaiselle tuomiota yhteensä 31:stä törkeän laittoman maahantulon järjestämisestä. Jutun käsittely alkoi maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla. Pääkäsittely alkaa marraskuun alussa.

Kymppitonnilla Eurooppaan

Latvialaismies kiistää olleensa vyyhdessä organisaattorina tai olleensa esimiesasemassa kolmeen muuhun syytettyyn nähden. Sen sijaan hän on myöntänyt olleensa järjestämässä salakuljetettavien kuljetuksia Latviasta Suomeen. Hän myöntää saattaneensa itsekin neljällä eri kerralla Suomeen yhteensä 11 henkilöä. Muilla kerroilla saattajiksi epäillään kolmea muuta syytettyä.

Nämä kolme naista ovat myös latvialaisia. Yksi heistä on esitutkinnan perusteella nelikon pomoksi syytetyn vaimo ja toinen sisar. Vaimolle vaaditaan kuutta vuotta ja sisarelle viittä vuotta vankeutta. Kumpikin myöntää olleensa järjestämässä laittomia maahantuloja, mutta kiistävät osan syytteistä. Sisko esimerkiksi kiistää tuolloin tienneensä toimineensa osana järjestäytynyttä rikollisorganisaatiota.

Kolmas nainen kiistää kaikki syytteet. Hänelle syyttäjä vaati kahta vuotta.

- Useat näistä kuljetettavista ovat kertoneet maksaneensa 8000-10 000 dollaria Afganistanissa jollekin henkilölle siitä, että heidät tuodaan Eurooppaan, Hämäläinen sanoo.

Rikoshyödyksi syyttäjä arvioi reilut 600 000 euroa.

Syyttäjän mukaan ihmisten kuljetukset on järjestetty Moskovassa toimineen henkilön toimeksiannosta. Hänet on vangittu poissaolevana.

- Kukaan ei tiedä, kuka tässä on taustalla, vain tämä loppupää tiedetään.