maanantai 18. lokakuuta 2010

YLE: Siivoustyö kotouttaa maahanmuuttajia

YLE Keski-Pohjanmaa: Siivoustyö kotouttaa maahanmuuttajia 18.10.2010

Siivoustyö on monelle maahanmuuttajalle portti suomalaiseen työelämään. Siivousalan peruskoulutuksessa he pääsevät myös tutustumaan suomalaiseen työkulttuuriin. Alkuun pääseminen voi kuitenkin olla hankalaa.

Kouluttajille maahanmuuttajat tuovat aivan uusia haasteita, etenkin jos opiskelija on myös lukutaidoton. Kouluttaja Päivi Hiitola Ylivieskan aikuisopistosta pitää siivousalaa maahanmuuttajille sopivana työnä silloin, kun kielitaito on puutteellinen.

- Heillä ei ole välttämättä hyvää suomen kielen taitoa eivätkä välttämättä osaa lukea tai kirjoittaa. Jokin ammatti pitäisi kuitenkin saada, koska he haluavat sopeutua yhteiskuntaamme ja tehdä työtä. Siivoustyöhön on helppo lähteä mukaan.

Siivoamaan hakeutuu jopa kirurgeja, mutta myös täysin lukutaidottomia maahanmuuttajia.

- Siivoustöissä pitää osata vähän laskea ja mitata vähän pesuainemääriä. Kerto- ja jakotaulun opettaminenkin on joskus haasteellista.

Suomalainen kellotettu työaikakin vaatii maahanmuuttajilta sopeutumista.

- Se on osalla hakusessa eli tullaan ja mennään vähän miten sattuu. Nämä laitossiivouksen perusteita opiskelevat kurssilaiset ovat hyvin motivoituneita ja he ovat saaneet työpaikkoja. He ovat jopa jatkaneet opiskeluja.

Haaveissa työnteko ja auttaminen

Tansanialainen Margareth Saramäki siivoaa Kannuksen kaupungintalolla. Hän haluaisi Suomessa siivota, mutta myös auttaa vanhuksia. Vajaat 10 vuotta sitten hän oli toimistotöissä kotimaassaan. Nyt englannin ja swahilin kieli eivät auta työnhaussa, suomea olisi pakko oppia.

- Työn saaminen on hankalaa, jos ei osaa suomea, sanoo Saramäki.

Pohjalaismaakunnissa maahanmuuttajia on turkistarhoilla, rakennuksilla, ravintoloissa ja siivoamassa.

- Suomalaisilla on siinä mielessä valtava oppiminen siivoustöissä, kun katsoo miten valtavan hienoa asiakaspalvelutyötä maahanmuuttajat tekevät, kiittelee kouluttaja Päivi Hiitola.