perjantai 15. lokakuuta 2010

Vihreä Lanka: Emma Kari pistäisi Romanian ja Bulgarian kuriin

Vihreä Lanka: Emma Kari pistäisi Romanian ja Bulgarian kuriin 15.10.2010

Kalasataman romanileiriä puolustava Emma Kari haluaa potkaista Romanian ja Bulgarian ulos EU:sta, elleivät romanien oikeudet parane.

Kun helsinkiläinen vihreä kaupunginvaltuutettu Emma Kari vieraili Kalasataman romanileirissä syyskuussa, hän ihmetteli, kuinka pienellä budjetilla voi säilyä hengissä. Leiriläisten ravinto koostui lähinnä nuotiolla paistetusta hapankaalista.

”Ihmiset suhtautuvat romaneihin ihan kuin he olisivat piruuttaan liikenteessä. Voi kysyä, mistä on lähdetty, jos alkeellinen leiri on parempi kuin kotimaa”, Kari sanoo.

Leiri pysyy toistaiseksi sosiaalikeskus Sataman pihalla. Se ei kuitenkaan poista itse ongelmaa.

”Tärkeintä olisi saada romanien lapset kouluun, mutta se ei ole helppoa, koska he eivät ymmärrä koulutuksen merkitystä. Kotimaassa heitä syrjitään niin, ettei koulutuksella nousta yhteiskunnan arvoasteikossa ylöspäin”, Kari sanoo.

Syrjiminen jatkuu Suomessa. Karin mukaan romanien ei ole annettu avata pankkitilejä eivätkä he kelpaa työnantajille.

Viime viikolla sisäministeriön työryhmä esitti kerjäämisen ja laittoman leiriytymisen kieltämistä. Vaikka kerjäämiskieltoa ajoivat etunenässä ryhmän kokoomusjäsenet, ulkoministeri Alexander Stubb julisti viikonloppuna kovaan ääneen vastustavansa kieltoa.

”Stubbin ulostulo on merkki siitä, että kokoomuksessakin tajutaan, että nyt on menty liian pitkälle. Kun puolueessa on verrattu romaneita roskiin, ei ole ihme, että liberaalisiipi reagoi.”

Kari kannattaa pysyvän, kaupungin ylläpitämän leirin perustamista romaneille esimerkiksi Rastilan leirintäalueen yhteyteen, mutta myöntää, ettei romanien ihmisoikeuskysymyksiä ratkaista Suomessa vaan lähtömaissa Romaniassa ja Bulgariassa.

Tarvittaessa Kari olisi valmis pakkokeinoihin: hänen puolestaan Romanian ja Bulgarian EU-jäsenyys voitaisiin laittaa pannaan, elleivät romanien ihmisoikeudet parane.


________________________________________________________


Emma Kari: "Varmasti häätöön löytyy uusiakin keinoja"

Sosiaalikeskus Satama on jälleen saanut luvan jäädä paikoilleen Kalasatamaan. Helsingin kiinteistövirasto päätti eilen torstaina, että se hakee rakennusvalvonnasta muutosta, jolla rakennus muutetaan toimistosta kokoontumistilaksi.

"On vain kohtuullista, että kunnioitetaan demokraattista päätöksentekoa, eikä kävellä nuorisolautakunnan ja kaupunginhallituksen päätöksen yli teknisillä syillä", sanoo nuorisolautakunnan puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Emma Kari.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja romanityöryhmän vetäjä Jarmo Räihä ovat vastustaneet niin sosiaalikeskuksen toiminnan jatkoa kuin romanien leiriytymistä sosiaalikeskuksen pihamaalle.

Kaupunginhallitus kuitenkin päätti viime viikolla, etteivät sosiaalikeskuksen pihalle leiriytyneet romanit ole syy purkaa Vapaa katto ry:n vuokrasopimusta.

Tällä viikolla kaupungin rakennusvalvonta halusi sosiaalikeskuksen toiminnan loppuvan, koska Kalasataman rakennukset on rakennettu alun perin toimistokäyttöön.

"Tämä on ihan naurettavaa. Siitä lähtien, kun romanileiri perustettiin, nuoria on kiusattu milloin milläkin tekosyyllä. Varmasti häätöön löytyy vielä uusiakin keinoja, kun Pajunen ja Räihä pistävät päänsä yhteen – en yhtään epäile, että tämä jää tähän", Kari sanoo.