perjantai 15. lokakuuta 2010

YLE: Poliisi tutkii itäeurooppalaisten osallisuutta mökkimurtoihin

YLE Kymenlaakso: Poliisi tutkii itäeurooppalaisten osallisuutta mökkimurtoihin 15.10.2010

Asuntoihin ja kesämökkeihin on murtauduttu Kotkan seudulla kymmenkunta kertaa. Tutkintavankeudessa on yksi romanialainen ja yksi bulgarialainen henkilö.

Kymenlaakson poliisilaitoksen ylikomisario Mika Kuitunen huomauttaa, että erityisesti kesän aikana romanikerjäläisiä ja -kaupustelijoita oli liikennemyymälöiden ja kauppakeskusten lähistöllä. Kuitunen arvioi, että kerjääminen ja mökkimurrot ovat järjestäytyneen toiminnan eri puolia.

- Kotkan seudulla on ollut asunto- ja mökkimurtoja, jotka viittaavat läheisesti tähän ilmiöön. Näyttää siltä, että perinteinen kerjäläis- ja kaupustelutoiminta olisi siirtynyt ainakin osaltaan vakavampiin omaisuusrikoksiin.

Poliisi on saanut ilmoituksia jopa aggressiivisesta kauppaamisesta. Kaupustelijat ovat myyneet esimerkiksi kiikareita ja kukkia ainakin Kotkassa ja Kouvolassa.

Kuitunen epäilee, että kaupustelu saattaa liittyä omaisuusrikoksiin.

- Ajoittain löytyy viitteitä siitä, että viime kuukausien omaisuusrikokset, näpistykset aina varkauteen asti, on ilmiö myös sillä saralla, Kuitunen sanoo.

Poliisi ei osaa sanoa, missä rikolliset majailevat. Romanileirejä on ollut ainakin pääkaupunkiseudulla.

- Varsinkin kesällä tilapäisiä majoittumispaikkoja oli muuallakin. He ovat liikkuvaa sorttia, viittaan eri puolilla havaittuihin ilmiön ongelmiin, Mika Kuitunen sanoo.

Poliisin esitutkinta mökkimurroista on vielä kesken.