sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Verkkouutiset: Supo ohjeisti: Tappouhka pysäytti kansanedustajan nettiosallistumisen

Verkkouutiset: Supo ohjeisti: Tappouhka pysäytti kansanedustajan nettiosallistumisen 17.10.2010

Vakavana pidetty tappouhkaus sai poliisin antamaan ministerille ja kansanedustajalle ohjeet nettikirjoittelun karsimisesta.

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kertoo Verkkouutisille noin vuoden takaisesta uhasta.

Heinonen ja kokoomuksen ministeri saivat sähköpostin, jossa oli Heinosen mukaan suora ja konkreettisesti kohdistunut tappouhkaus.

- Taustalla vaikutti olevan vihaa kokoomusta ja talouspolitiikkaa kohtaan, Timo Heinonen sanoo.

Heinonen sai viestin vuoksi suojelupoliisilta ja keskusrikospoliisilta ohjeet olla kertomatta netissä menoistaan etukäteen. Hänen piti muun muassa lopettaa bloginsa aamukatsaus ja Facebookin statuspäivitykset.

- Nämä uhkaukset on otettava vakavasti. Mutta päivän lopuksi tietysti kirjoitin sen päivän tapahtumista, Timo Heinonen toteaa.

- Uhkauksia tulee paljon ja eri tavoilla. Valtaosa on ajattelemattomuuksissa tehtyjä.

Ohjeistukset kehottavat ilmoittamaan kaikki uhkaukset eteenpäin. Niistä ei puhuta. Taustalla on halu estää idean leviäminen.

Heinonen pitää aktiivisesti päivittäin blogia politiikasta ja tekemisistään. Hän kertoo avoimesti, mitä on milloinkin tekemässä ja mihin menossa.

Ei selvyyttä

Pitemmän päälle on tietysti mahdotonta, ettei poliitikko voisi ilmoittaa etukäteen läsnäoloaan jossain tilaisuudessa.

Timo Heinonen palasi Facebook-aktiiviksi ja jatkoi bloginsa aamupäivityksiä pidettyään puolentoista kuukauden tauon.

- Koskaan ei selvyyttä uhkaajasta saatu, vaikka uhkaus toistui. Surullisia juttuja ja varsinkin lähimmäisille ikäviä, Heinonen toteaa.

Vastaavat tilanteet voivat olla taustalla tai vaikuttaa siihen, että poliitikko pysyttelee hiljaa tai karttaa nettiosallistumista. Tapauksista ei kuitenkaan yleensä saada tietää.

Juuri nyt useat kansanedustajat ovat tehneet tutkintapyyntöjä henkilöstä, joka on perustanut heille kuolemaa julistavia ryhmiä Facebookissa.