lauantai 16. lokakuuta 2010

Nelonen: EU:n tuki romanien auttamiseen menee parempiin suihin

Nelosen uutiset: EU:n tuki romanien auttamiseen menee parempiin suihin 16.10.2010

EU-komissaari Olli Rehn pitää Suomen pää- ja ulkoministerin ehdotuksia romanien auttamiseksi toteuttamiskelvottomina. Rehnin mukaan EU ei nykyisellään voi korvamerkitä jäsenmaille annettuja tukia esimerkiksi romanikerjäläisten auttamiseen.

Pääministeri Mari Kiviniemi ja ulkoministeri Alexander Stubb ovat toivoneet, että EU:n budjetista osoitettaisiin rahaa suoraan romanikerjäläisten olojen parantamiseksi.

Rehn muistuttaa, että EU on antanut Bulgarialle ja Romanialle 4,5 miljardia euroa rakennerahastotukea. Romania on käyttänyt potista vain prosentin romanien auttamiseen ja Bulgaria viisi prosenttia - toisin kuin oli tarkoitus. Komissio ei kuitenkaan voi tehdä asialle mitään.
---
Nelosen uutiset: Nyt puhuu kerjäläinen!

Uutisissa puhutaan usein romanikerjäläisistä, mutta heidän itsensä annetaan puhua harvoin. Toimittajamme kävi kyselemässä Helsingin ydinkeskustassa istuneelta Romanian romanilta Maria Sandalta, miksi hän on täällä ja millaista apua tarvitsisi. Pitkään rouva Sanda ei suomalaisia kiusaa, parin päivän päästä hän aikoo lähteä kylmyyttä karkuun.