maanantai 7. helmikuuta 2011

Etelä-Suomen Sanomat: Pakkoavioliittojen ulkomaille pelätään lisääntyvän

Etelä-Suomen Sanomat: Pakkoavioliittojen ulkomaille pelätään lisääntyvän 7.2.2011
Ihmisoikeusliitto: Selvitys maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten lähettämisestä vanhempien kotimaahan tai toiseen maahan väliaikaisesti kasvatettavaksi tai asumaan (pdf)

Koulujen pitäisi olla valppaana, jos murrosikäinen maahanmuuttajatyttö lähetetään ulkomaille. Ihmisoikeusliitto arvioi, että murrosikäisten maahanmuuttajanuorten pakkoavioliitot voivat lisääntyä.

Suomessa on tällä hetkellä paljon maahanmuuttajataustaisia tyttöjä, jotka ovat murrosiän kynnyksellä, ja heidän kohdallaan avioliiton järjestely saattaa tulla ajankohtaiseksi.

Ihmisoikeusliiton tekemän selvityksen mukaan arviolta nelisenkymmentä maahanmuuttajataustaista nuorta on lähetetty 2000-luvulla Suomesta ulkomaille. Osa heistä on lähetetty tutustumaan kulttuuritaustaansa tai saamaan uskontonsa mukaista opetusta.

Haastattelujen mukaan tyttöjen avioliittojärjestelyt olivat kuitenkin yleisin syy pois Suomesta lähettämiselle.

Koulut havaitsevat yleensä ensimmäisenä alaikäisen lähettämisen ulkomaille. Koulujen apua toivottaisiinkin kaappausten tarkkailuun ja ennaltaehkäisyyn.

__________________________________________________

Uusi Suomi: ”Tyttöjä katoaa Suomesta pakkoavioliittoihin”

Maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten lähettäminen ulkomaille pakkoavioliittojen solmimiseksi voi yleistyä tulevaisuudessa, uskoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros uutispalvelu Edilexin mukaan.

Keväällä 2010 Ihmisoikeusliitto selvitteli noin 60 hengen haastattelulla tietoja ulkomaille lähetetyistä maahanmuuttajataustaisista lapsista ja nuorista. Selvityksessä onnistuttiin yksilöimään nelisenkymmentä lasta ja nuorta, jotka oli 2000-luvulla lähetetty ulkomaille.

Haastattelut osoittivat, että tyttöjen avioliittojärjestelyt olivat yleisin syy pois Suomesta lähettämiselle.

Pakkoavioliitto voi olla vanhemmille äärimmäinen vastakeino nuoren koetellessa rajojaan. Ihmisoikeusliiton selvitys kertoo esimerkin Keski-Aasiasta kotoisin olleesta tytöstä, joka oli viettänyt miltei koko ikänsä Suomessa ja käynyt koulunsa ylioppilaskirjoituksiin saakka. Vaikka tyttö oli viettänyt säntillistä elämää, johti hänen omatahtoisuutensa maastalähettämiseen juuri ennen kirjoituksia. Määränpäässä odotti ilmeisesti suvun junailema avioliitto.

Pakkoavioliitto voi olla vanhempien ja lapsen suhteissa kauppatavaraa, johon alistuessaan lapsi saa vanhemmiltaan siunauksen vaikkapa opiskeluhaaveilleen. Pahimmillaan se on silti yksipuolista saneluvaltaa, joka saatetaan naamioida lomareissuksi.

– Karuimmassa tapauksessa tyttö on viety ulkomaille, jossa häneltä on viety passi ja vastassa on ollut hääseremoniaan järjestäytynyt suku, Kouros kuvailee.

Järjestetyn ja pakotetun avioliiton raja voi olla epäselvä. Jos sulhasjärjestelyyn ei liity pakottamisen elementtiä, voi asia olla juridisesti ja sosiaalisesti ongelmaton. Kouros muistuttaa, että pakon edessä solmittu avioliitto on aina väärin, vaikka sulhasvaihtoehtoja olisi jonoksi asti.

Teknisesti pakkoavioliittoja ei ole Suomen laissa erikseen kielletty, vaikkakin lainsäädäntö lähtee siitä, että henkilön tahdonvastaiset toimet ovat kiellettyjä. Ketju voi toimia toiseenkin suuntaan: Suomeen tullaan solmimaan avioliitto oleskeluluvan saamiseksi.