torstai 5. toukokuuta 2011

OKM: Monikulttuurisuuden tukemiseen 650 000 euroa

Opetus- ja kulttuuriministeriö: Monikulttuurisuuden tukemiseen 650 000 euroa 5.5.2011
Myönnetyt avustukset (pdf)

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi 650 000 euroa valtionavustuksina monikulttuurisuuden tukemiseen, rasismin vastaiseen työhön sekä maahanmuuttajien kotouttamiseen taiteen ja kulttuurin avulla. Suurimpia avustusten saajia olivat Suomessa asuvien venäjänkielisten yhdistykset ja monikulttuurista taidetoimintaa järjestävä Kassandra ry.

- Maahanmuutto ja maastamuutto ovat normaaleja nykypäivän ilmiöitä. Suomesta on aikojen kuluessa muutettu ulkomaille paljon enemmän kuin tänne on ollut tulijoita. Koska maahanmuuttoon liittyvät asiat saattavat herättää hämmennystä ja pelkoja, on tärkeää vahvistaa hyviä etnisiä suhteita yhteiskunnassa, kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin korostaa.

Keskeisiä avustusten saajia olivat kieli- ja kulttuurivähemmistöjen, kuten maahanmuuttajien ja romanien yhdistykset. Vähemmistöryhmien lisäksi määrärahasta myönnettiin tukea suomalaisten kansalaisjärjestöjen rasismin vastaiselle ja suvaitsevaisuutta edistävälle toiminnalle.

Monet maahanmuuttajaryhmät ovat perustaneet yhdistyksiä, jotka järjestävät monipuolista kulttuuritoimintaa. Siten myös tarve avustaa yhdistysten toimintaa on kasvanut. Taiteellisen toiminnan lisäksi avustuksia myönnettiin mm. maahanmuuttajalasten ja -nuorten kerhotoimintaan, teatteritoimintaan, radio-ohjelmien tekemiseen sekä eri kulttuurien esittelemiseen suomalaisille.

Avustusten hakijoita oli yhteensä 178, joista tukea sai 98 hakijaa. Avustukset myönnetään veikkausvoittovarojen taiteen tukemiseen osoitetuista määrärahoista.

Saamenkieliseen kulttuuritoimintaan ja saamelaisjärjestöjen toimintaan osoitetaan opetusministeriöstä vuosittain erillinen määräraha, jonka jakamisesta päättää saamelaiskäräjät.