torstai 8. syyskuuta 2011

Itä-Savo: Seurakunta antaa suojan afgaaninuorukaiselle

Itä-Savo: Seurakunta antaa suojan afgaaninuorukaiselle 8.9.2011

Savonlinnan Talvisalon hautausmaan työntekijä, afganistanilainen 21-vuotias Wahed Barackzay on hakenut kirkon suojaa Savonlinna-Säämingin seurakunnasta. Tällä hetkellä Barackzay on Helsingissä Metsälän vastaanottokeskuksen säilöönottoyksikössä odottamassa maahanmuuttoviranomaisten päätöstä mahdollisesta käännytyksestä. Hänen turvapaikka-anomuksensa on hylätty. Barackzayn isä ja veli on surmattu Afganistanissa.

Barackzay pakeni kotimaastaan neljä vuotta sitten. Viime keväästä lähtien hän on ollut määräaikaisessa työsuhteessa Savonlinnan Talvisalon hautausmaalla. Sitä ennen hän opiskeli vuoden Itä-Karjalan kansanopiston peruskoululinjalla Punkaharjulla.

Välttääkseen käännytyksen ja saadakseen oleskeluluvan Barackzayn olisi tultava Suomessa toimeen ilman sosiaaliturvan takaamaa vähimmäistukea.

Kirkkoneuvosto päätti ylimääräisessä kokouksessaan, että Savonlinna-Säämingin seurakunta sitoutuu vastaamaan taloudellisesti Barackzayn tarpeellisista elämisestä aiheutuvista kustannuksista siihen saakka, kunnes hän saa oleskeluluvan Suomessa. Tämä tapahtuu siten, että hän työskentelee talviaikana tarvittaessa hätäapuna ja kesällä kokoaikaisena työntekijänä Talvisalon hautausmaalla.

Lisää aiheesta perjantain Itä-Savossa.

____________________________________

YLE Etelä-Savo: Savonlinna-Säämingin seurakunta tarjoaa suojaa turvapaikanhakijalle

Savonlinna-Säämingin seurakunta tarjoaa suojaa 21-vuotiaalle afganistanilaismiehelle. Savonlinnan Talvisalon hautausmaalla työskentelevä mies odottaa tällä hetkellä mahdollista käännytyspäätöstä helsinkiläisessä vastaanottokeskuksessa. Seurakunta tarjoaa miehelle työpaikan siihen saakka, kunnes hän saa oleskeluluvan Suomesta.

Savonlinna-Säämingin seurankunnan kirkkoneuvosto päätti suojan tarjoamisesta ylimääräisessä kokouksessaan.

Seurakunta tarjoaa suojaa työpaikan avulla. Mies on työskennellyt Savonlinnan Talvisalon hautausmaalla keväästä lähtien.

- Hän on hyvä työntekijä. Sitoudumme tarjoamaan hänelle työtä vähintään 12 euroa viikossa, että hän saa kokoon tarvittavat 600 euroa kuukaudessa. Tämä on ainoa tapa, millä hän saa pysyä Suomessa. Välttääkseen käännytyksen ja saadakseen oleskeluluvan hänen olisi tultava Suomessa toimeen ilman sosiaaliturvan takaamaa vähimmäistukea, perustelee Savonlinna-Säämingin seurakunnan talousjohtaja Kari Virtanen.

Virtanen arvioi mahdollisen käännytyksen aiheuttavan miehelle välittömän hengenvaaran Afganistanissa, sillä mies pakeni maasta perheenjäsentensä surmia.

Neljä vuotta sitten kotimaastaan paenneen miehen turvapaikka-anomus hylättiin aiemmin. Virtasen mukaan miehen käännytyspäätös tuli yllättäen elokuun puolivälissä, kun mies oli hakemassa hänelle luvattua muukalaispassia. Tällä hetkellä mies odottaa mahdollista käännytyspäätöstä helsinkiläisen vastaanottokeskuksen säilöönottoyksikössä.