torstai 15. syyskuuta 2011

YLE: PS erottaa Halla-ahon kahdeksi viikoksi

YLE Uutiset: PS erottaa Halla-ahon kahdeksi viikoksi 15.9.2011
Nelonen: Halla-ahon rangaistus puolittui (video)

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on päättänyt erottaa kansanedustaja Jussi Halla-ahon ryhmästä kahden viikon määräajaksi. Ryhmä päätti asiasta yksimielisesti, ja myös Halla-aho itse hyväksyi asian. Syynä ovat Halla-ahon eiliset Kreikkaa koskevat kirjoitukset facebookissa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vaati vielä eilen Halla-ahon erottamista kuukaudeksi, mutta tänään vaatimus oli lyhentynyt kahteen viikkoon.

Hän halusi tulla asiassa niitä ryhmän jäseniä vastaan, jotka pitivät erottamista ankarana toimenpiteenä.

Soini sanoi, että eduskuntaryhmä teki parhaan mahdollisen päätöksen.

- Tämä rangaistus kärsitään ja sitten jatketaan puhtaalta pöydältä, hän sanoi.

Halla-aho jatkaa eron aikana työtään kansanedustajana normaalisti. Hän toimii myös hallintovaliokunnan puheenjohtajana.

Halla-aho itse kommentoi päätöstä hyvin lyhyesti.

- Eiväthän nämä hauskoja juttuja ole, hän sanoi.
__________________________________________________

Uusi Suomi: Halla-aholle 2 viikon potkut: ”Paiskattiin Jussin kanssa kättä”

Kansanedustaja Jussi Halla-aho erotetaan perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kahden viikon määräajaksi, kertoi puheenjohtaja Timo Soini äsken eduskunnassa.

Soinin mukaan eduskuntaryhmän päätös oli yksimielinen, eikä siitä äänestetty. Soini tosin joutui tulemaan vastaan alkuperäisestä vaatimuksestaan, koska kuukauden erotusta pidettiin liian ankarana rangaistuksena.

Soini kertoi Halla-ahon hyväksyvän päätöksen.

–Paiskattiin Jussi kanssa kättä, kuvasi Soini kaksikon välejä päätöksenteon jälkeen.

Soinin mukaan päätös oli kova, mutta rangaistuksen jälkeen aloitetaan puhtaalta pöydältä.

Ryhmän puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan kaikkien jäsenten kantoja ei edes ehditty käydä läpi parituntisessa kokouksessa. Ryhmäjohtajan mukaan Halla-aho lupasi "olla jatkossa tarkempi".

_________________________________________________

YLE Uutiset: Halla-aho: Pitää ottaa opiksi

Kansanedustaja Jussi Halla-aho sanoi ryhmästä erottamisensa jälkeen, että hänen pitäisi ottaa tapauksesta opiksi itsekin. Halla-aho sanoi YLE Uutisille, ettei tässä tilanteessa voi enää käydä yhdellä suupielellä ikään kuin siviilikeskustelua ja toisaalla taas puhua poliitikkona.

- Kun on suurennuslasin alla niin se on otettava huomioon, Halla-aho sanoi.

Hän ei usko, että tapauksesta jää säröjä hänen ja puheenjohtaja Timo Soinin suhteisiin.

- En usko, että tästä jää minkäänlaisia säröjä minun ja Timo Soinin suhteisiin. Onhan tässä ollut hankalia hetkiä historiassa aiemminkin, mutta ymmärtääkseni olemme oikein hyvissä väleissä, Halla-aho sanoi.
__________________________________________________

Iltalehti: Soini Halla-Ahon rangaistuksesta: "En nöyrtynyt"

Timo Soini perustelee Jussi Halla-ahon rangaistuksen lyhenemistä armeliaisuudellaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini puhui vielä eilen Jussi Halla-ahon erottamisesta eduskuntaryhmästä kuukauden ajaksi. Lopulta Halla-aho passitettiinkin ulos vain kahdeksi viikoksi.

- Ehdotin itse vain kahta viikkoa, Soini sanoo.

- Halusin tulla vastaan niitä, jotka katsoivat kuukauden erottamisen liian ankaraksi.

Soini toteaa, että keskustelu puolueen eduskuntaryhmän kokouksessa oli vilkasta. Useampi edustaja ei olisi halunnut erottaa Halla-ahoa lainkaan.

- Moni oli lievemmän menettelyn kannalla.

Soini ei myönnä, että kyseessä olisi puheenjohtajalle arvovaltatappio.

- Jos itse ehdotan kahta viikkoa ja se hyväksytään yksimielisesti, miten se voisi olla nöyryytys, Soini kysyy.

Mielenmuutostaan hän perusteli lyhyesti.

- Olen armelias mies.

____________________________________________

Iltalehti: Halla-aho lupaa: Kohut loppuvat

Vaikka perussuomalaisten Jussi Halla-aho olisi saanut ryhmätovereiltaan tukea lievemmänkin rangaistuksen puolesta, tyytyi kansanedustaja itse suosiolla kahden viikon erottamiseen.

- En halunnut tehdä tästä arvovaltakysymystä niin, että asiasta olisi ruvettu äänestämään, Halla-aho kommentoi Iltalehdelle.

Halla-aho sanoo, että hän ei halunnut antaa perussuomalaisten hajaannuksesta spekuloiville tahoille lisää lyömäaseita.

- En halunnut, että tässä asiassa jakaudutaan eri leireihin. Äänestys olisi sen aiheuttanut.

- Ilmoitinkin hyväksyväni rangaistuksen. Siinä tultiin puolitiehen vastaan, se oli mielestäni kaikkien osapuolten kannalta reilua.

Halla-ahon mukaan ryhmän kokouksessa aiheesta käyty keskustelu oli vilkas.

- Yleinen tunnelma oli, että perussuomalaisten yhtenäisyys on nyt kaikkein tärkeintä, Halla-aho sanoo.

Kansanedustaja lupaa, että jatkossa hänen kirjoituksensa eivät aiheuta vastaavanlaisia kohuja, vaikka vaikeaa se tulee olemaankin.

- Minun on ollut vaikea oppia, että en voi tässä asemassa toisaalta kirjoittaa ja puhua yksilönä samaan tyyliin kuin ennen ja toisaalta kirjoittaa ja puhua eri tavalla kansanedustajana.

Halla-aho sanoo olevansa huojentunut, kun asia on nyt käsitelty.

- Tämä oli ikävä päivä, ja osasin odottaakin siitä ikävää. Luulen, että kaikilla osapuolilla on nyt huojentunut olo, kun asia on saatu pois päiväjärjestyksestä.
_____________________________________________

Kansan Uutiset: Soini perääntyi, Halla-aho ulos kahdeksi viikoksi

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erotti torstaina kiivaan keskustelun jälkeen kansanedustaja Jussi Halla-ahon ryhmän toiminnasta kahdeksi viikoksi.

Puolueen puheenjohtaja Timo Soini joutui vastarinnan alla perääntymään alkuperäisestä esityksestään. Soini olisi halunnut erottaa Halla-ahon kuukaudeksi. Kahden viikon eropäätös syntyi kompromissina ja se oli lopulta yksimielinen.

Arvovaltatappion kokenut Soini joutui antamaan periksi, sillä Halla-aho sai taakseen enemmän kannattajia, kuin Soini oli ehkä alunperin uskonut. Samalla Halla-aho näpäytti Soinia ja osoitti omaa vaikutusvaltaansa.

Jupakka syntyi, kun Halla-aho kirjoitti keskiviikkona Facebookissa demokratiaa halveksien, että ”juuri nyt Kreikkaan tarvittaisiin sotilasjuntta, jonka ei tarvitsisi välittää suosiostaan ja joka voisi panna lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla”. Kun kirjoituksesta nousi kohu, Halla-aho poisti sen.

Iltalehden haastattelussa torstaina Soini pani joukkojaan kuriin toteamalla, että ”nyt on kerta kaikkiaan piirrettävä ne rajat, mikä on puolueen kanta ja mikä ei ole puolueen kanta”. Samassa lehdessä puolueen kansanedustaja Juha Väätäinen jo päivän päätöstä ennakoiden totesi, että ”päätökset, jos jotakin päätöksiä tehdään, tekee eduskuntaryhmä, ei puolueen puheenjohtaja. Hän on yksi muiden joukossa”.

Kreikassa oli sotilaskaappauksen seurauksena sotilasjuntta vallassa vuosina 1967–1974. Kreikan kansalla on tästä ajasta ikävät muistot. Tuona aikana maassa ei ollut sanan- ja kokoontumisvapautta ja vasemmistolaisia pantiin surutta vankilaan ja karkotettiin maasta.
____________________________________________

Suomen Kuvalehti: Omat kansanedustajat näpäyttivät Timo Soinia

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä typisti Timo Soinin Jussi Halla-aholle kaavaileman kuukauden jäähyn vain kahden viikon mittaiseksi.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini oli iltapäivällä vakavailmeinen, synkkä mies. Kyyneleet eivät olleet kaukana, kun hän ilmoitti, että eduskuntaryhmä oli erottanut Jussi Halla-ahon perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kahden viikon ajaksi.

Päätös ainoastaan kahden viikon jäähystä oli arvovaltatappio Soinille. Hän puhui vielä eilen kuukauden mittaisesta erottamisesta.

”Teimme yksimielisen päätöksen”, Soini ilmoitti kokouksen jälkeen.

Päätös kahden viikon erottamisesta tehtiin Soinin omasta esityksestä.

”Se oli hyvin sovinnonhaluinen ehdotus tilanteen ratkaisemiseksi”, muotoili Halla-aho ja sanoi palaavansa perussuomalaisten ryhmän jäseneksi hyllytyksensä jälkeen.

Vaikuttaa siltä, että Soini päätti tehdä myönnytyksen Halla-aholle ja tämän hengenheimolaisille, jotta eduskuntaryhmä ei olisi joutunut äänestämään erottamisasiasta. Äänestys olisi paljastanut ryhmän sisällä mahdollisesti olevan Soini-kriittisen opposition laajuuden.

Tämänkertainen persukohu sai alkunsa Halla-ahon eilisestä kirjoituksesta. Hän epäili Facebook-sivuillaan, ettei Kreikka selviydy talouskriisistään demokratian keinoin. Hän tarjosi ratkaisuksi sotilasjunttaa, joka ”voisi panna lakkoilijat ja mellakoijat kuriin panssarivaunuilla”. Kuulemma sarkasmiksi tarkoitettu heitto ei uponnut niihin, jotka muistivat Kreikan eläneen verisen sotilasjuntan diktatuurissa vuosina 1967 - 1974.

Uusi kohu ei ennakoi puolueelle hyvää. Pirkko Ruohonen-Lerner sanoi tietäneensä, että edessä on työläs urakka, kun hän suostui ottamaan eduskuntaryhmän puheenjohtajan nuijan: ”Ja työlääksi tämä on osoittautunut”, hän jatkoi vaivautuneesti hymyillen.

On huono enne, jos ryhmäpuheenjohtaja on jo nyt henkisesti hapoilla. Keväällä valittu eduskuntahan on vasta nyt aloittamassa todellista toimintaansa. Venyneet hallitusneuvottelut pitkittivät ensin eduskuntatyön starttia. Ja heti hallituksen muodostamisen jälkeen alkoi kesäloma. Varsinainen lainsäädäntötyö alkoi vasta syysistuntokauden kännistyttyä viime viikon maanantaina.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on kuusi niinkutsuttua halla-aholaista. Maahanmuuttokriittiseen siipeen kuuluvat helsinkiläisen Halla-ahon itsensä lisäksi James Hirvisaari Hämeestä, Juho Eerola Kymestä, Olli Immonen Oulusta, Ari Jalonen Satakunnasta ja Maria Lohela Varsinais-Suomesta.

Kansanedustaja Pertti ”Veltto” Virtanen sanoi jo viime syksynä pelkäävänsä, että ”halla-aholaiset” jättävät puolueen tultuaan ensin valituiksi sen listoilta.

Inhimillisellä tasolla on helppo ymmärtää Timo Soinia, kun hän tänään korosti tehneensä 14 vuotta kellon ympäri työtä perussuomalaisen puolueen hyväksi: ”Toivon, että enää ei tule vastaavia tapauksia”.

Soinin toive ei välttämättä toteudu.