torstai 15. syyskuuta 2011

YLE: "Vastaanottokeskuksille luvassa kylmää kyytiä"

YLE: "Vastaanottokeskuksille luvassa kylmää kyytiä" 15.9.2011

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksille on luvassa kylmää kyytiä, sanoo Kajaanin vastaanottokeskuksen väliaikainen johtaja Anne Kähkölä. Koko maassa leikkaustarve ensivuodeksi on 200 paikkaa ja 20 prosenttia vastaanottorahasta.

Vastaanottorahan leikkaaminen 20 prosentilla tarkoittaa käytännössä sitä, että ennen toimeentulotukena myönnetty summa pysyy nykyisellä tasolla ja turvapaikanhakijoiden määrää vähennetään.

Vaikka turvapaikanhakijoiden määrä on aiemmin ollut laskussa, on hakijamäärä viime viikkoina kääntynyt kasvuun. Kähkölän mukaan tulevaa suuntaa on vaikea ennustaa, sillä turvapaikanhakijoiden määrään vaikuttaa muun muassa se, miten Pohjois-Afrikan tilanne kehittyy.

Kajaanissa vaikea tilanne

Kajaanista on jo tälle vuodelle vähennetty paikkoja 250:stä sataan. Kähkölän mukaan sadan paikan keskus ei toimi kustannustehokkaasti. Lisäksi Kajaanin vastaanottokeskuksen käyttöaste on nyt vain 50 prosenttia.

Tämä johtuu siitä, etteivät niin sanotut ensivaiheen vastaanottokeskukset, etupäässä Oulu, ole lähettäneet turvapaikanhakijoita Kajaaniin. Kesän aikana Oulusta ei ole ohjattu yhtään turvapaikanhakijaa Kajaaniin, sen sijaan esimerkiksi Ruukkiin ja Rovaniemelle hakijoita on ohjattu. Niissä myös käyttöaste on nyt yli 90 prosenttia.


Jatkopäätökset vielä tämän vuoden aikana

Kähkölä kertoo, että Kajaanissa on valmius nostaa paikkamäärä takaisin 250. Hänen mukaansa parhaiten toimii vastaanottokeskus, jossa on käytössä 150 - 200 paikkaa.

Kähkölän mukaan syyskuun aikana vastaanottokeskusten on tehtävä tiukat talousarviot ensi vuodelle. Lokakuun aikana maahanmuuttoviranomaiset kiertävät kaikki keskukset ja päätökset vastaanottokeskusten jatkosta tehdään marraskuun aikana.