perjantai 10. heinäkuuta 2009

Aamulehti: Mistä kysymys: Mitä virtuaalipoliisi tekee internetissä?


Aamulehti:
Mistä kysymys: Mitä virtuaalipoliisi tekee internetissä?
10.7.2009


Poliisi aikoo avata syksyllä internetin palvelimille virtuaalipoliisiasemia. Tähän mennessä poliisin omien verkkosivujen kautta on voinut jättää muun muassa sähköisen rikosilmoituksen, antaa vihjeitä ja varata ajan poliisille.

Mistä virtuaalipoliisissa on kyse, poliisiylijohtaja Mikko Paatero?

- Kyse on siitä, että poliisin pitää lisätä läsnäoloaan ja näkyvyyttä internetissä. Meidän pitää olla siellä, missä ihmisetkin ovat.

Tarkoitus on luoda vihjejärjestelmä nettipalvelimille, jonka kautta poliisin voi tavoittaa nopeasti ja linkittää epäilyttävään materiaaliin. Norjassa on käytössä niin sanottu red button. Meillä se tulee olemaan blue button eli sininen nappi. Tällainen tavoittamisnappi tulisi suosituille palveluntuottajien sivustoille.

- Tätä kautta voisi antaa myös palautetta poliisin toiminnasta. Yksi painopiste on väkivaltarikosten torjunnassa, mutta näin voidaan ehkäistä muutakin nettirikollisuutta. Koulu-uhkaukset ja ampumiset ovat osoittaneet, että verkonkäyttäjiltä saa tukea.

- Meillä kymmenen poliisia valvoo nyt verkkoa ja keskusrikospoliisilla on vetovastuu. IRC-gallerioissahan poliisi on jo mukana. Helsingin poliisilaitoksella aloitti ensin yksi poliisi ja nyt hommaan on saatu toinenkin henkilötyövuosi. Oulun poliisilaitokseltakin ollaan mukana.

Mihin palveluihin virtuaalipoliisi on tulossa, ehkäpä Facebookiin ja YouTubeen?

- Tarkoitus on saada mukaan suositut palveluntuottajat, YouTube ja Facebook kuuluvat joukkoon. Alustava vastaanotto palveluntuottajien puolelta on ollut erittäin hyvä. Neuvottelut operaattoreiden kanssa toteutuksesta ovat kesken, mutta syksyn aikana toiminta alkaa.

Kuka vastaa, kun nappia klikkaa ja tarvitaanko lisää poliiseja?

- Verkkovalvontaryhmän kautta järjestetään päivystys ja tarvittaessa tehtäviä ohjataan paikallispoliisille. Tulevaisuudessa väkeä tarvitaan varmaan lisää.