sunnuntai 5. heinäkuuta 2009

HS: Vallassa Halla-aho vaikeni


Helsingin Sanomat:
Vallassa Halla-aho vaikeni
5.7.2009


Talven mediatähti on ollut Helsingin valtuustossa vaisu.

Vanhan viisauden mukaan populisti hiljennetään ottamalla hänet mukaan tekemään päätöksiä. Neljä vuotta lautakuntaa kun puristaa mehut kenestä tahansa.

Viime syksystä alkaen puhutuimpia ilmiöitä suomalaisessa politiikassa oli Jussi Halla-aho (perus/sit) ja hänen valintansa Helsingin kaupunginvaltuustoon. Kielitieteen tohtori hankki kannatuksensa netissä, Scripta-blogillaan ja myöhemmin Homma-keskustelufoorumilla.

Maahanmuuttajavastaisten piirien idolin odotettiin muuttavan politiikan suuntaa ja tuovan kovempia asenteita Helsinkiin.

Vaalien jälkeen Halla-aho nimitettiin kaupunginhallituksen varajäseneksi, opetuslautakuntaan ja Korkeasaaren eläintarhan johtokuntaan.

Kuinkas sitten kävikään?

Puolen vuoden jälkeen Halla-ahon poliittinen ansioluettelo on olematon. Hän ei ole pitänyt Helsingin valtuustossa yhtään puheenvuoroa eikä ole tehnyt yhtään valtuustoaloitetta tai toivomuspontta.

Halla-ahon kannattajat ovat myös tentanneet häneltä Homma-foorumilla, miksi edustaja ei puhu valtuustossa.

"Valtuustosalissa pidetään puheita lähinnä omalle äänestäjäkunnalle. Jos joutava höpinä kiellettäisiin, valtuusto olisi hyvin hiljainen paikka", Halla-aho vastasi.

Valtuuston sijaan Halla-aho sanoo lautakuntatyöskentelyn olevan mielekkäämpää.

Myöskään lautakunnissa Halla-aho ei kuitenkaan ole edustajatoverien mukaan ollut aktiivinen. Häntä kuvaillaan asialliseksi ja hiljaiseksi ensimmäisen kauden kunnanvaltuutetuksi, joka äänestää kiistakysymyksissä perinteisen oikeiston mukana.

Lautakunnissa Halla-aho on muutaman kerran avannut suunsa, mutta ei ole tehnyt uusia avauksia.

Kannattajien tiedusteluihin lautakuntatyöstä Halla-aho ei netissä vastannut.

Mediamyrsky Halla-ahon ympärillä on jatkanut raivoamistaan.

Ylen uutisissa häntä nimitettiin "ulkomaalaisvastaiseksi" ja "rotutohtoriksi". Halla-aho teki rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta, mutta syyttäjä tyrmäsi sen. Ilmaisut käyvät poliittisesta kritiikistä.

Sen sijaan Halla-ahon omista blogikirjoituksista on nostettu syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se pohjautuu Halla-ahon teksteihin loisimisesta somalien kansallisena erityispiirteenä ja islamista pedofiiliuskontona.

Syyttäjä ei niellyt Halla-ahon tekstiin lisäämiä huomioita, joiden mukaan lauseet ovat parodiaa. Oikeutta istutaan elokuussa.

Halla-ahon suhde mediaan on jännitteinen. Homma-foorumin myötä monet maahanmuutosta kirjoittavat toimittajat ovat saaneet tottua henkilökohtaiseen arvosteluun. Halla-aholaisilta tulee kärkevää palautetta, jopa uhkailuja. Eräästä toimittajasta kirjoitettiin blogissa näin: "Huvittaisi valheiden, panettelun ja rikosten vuoksi pistää tyttönen painot jaloissa ihailemaan Itämeren saasteongelmaa."

Etenkin naistoimittajat tuntuvat olevan halla-aholaisten erityisen vihan kohteena. Foorumilla myös arvioidaan heidän ulkonäköään.

Halla-aho itse ei juuri ole näihin keskusteluihin osallistunut, paitsi nyt todennut yhdellä toimittajalla olevan vanteen kireällä ja toisella ruuvin löysällä.

Perussuomalaisten sisällä halla-aholaisilla ei ole ollut juuri menestystä. Yrityksestä huolimatta puoluehallitukseen ei valittu hommalaisten aateveljeä Teemu Lahtista.

Suurin tappio kevään aikana Halla-aholle koitti, kun Timo Soini tiputti hänet huhtikuussa perussuomalaisten eurovaaliehdokkuudesta. Samanmielisen Sampo Terhon valinta Soinin varamieheksi sentään oli pieni voitto.

Soinin manööveri oli nerokas: Halla-aho ei päässyt mittauttamaan kannatustaan valtakunnallisesti, mutta ei voinut erota puolueesta, koska muuten vuoden 2011 eduskuntavaalit menisivät harakoille.

Halla-ahon asema puolueessa on kuitenkin vaikea, arvioi politiikan tutkija Ilkka Ruostetsaari. Ei ole varmaa, otetaanko häntä ehdokkaaksi ensi eduskuntavaaleihin.

"Jos Halla-aho asetetaan ehdokkaaksi, perussuomalaisilla on vaara leimautua maahanmuuttajavastaiseksi. Tätä leimaa Soini on onnistuneesti pyrkinyt välttämään."

Ruostetsaaren mukaan Halla-aho on muuttanut muiden puolueiden asenteita kriittisemmäksi maahanmuuttoa kohtaan.

"Se tuli eurovaaleissa esiin, kun kokoomuksella oli oma maahanmuuttajakriitikko", Ruostetsaari sanoo.

Vaikka Halla-aho oli mediatähti vuodenvaihteen molemmin puolin, ei maine ole ikuista.

Joulukuussa hakuyhtiö Googlen tilastojen mukaan Halla-ahon nimi oli välillä jopa Suomen haetuimpien sanojen joukossa.

Kesää kohti tultaessa Halla-ahon nimeä etsitään Googlesta yhä harvemmin. Viime marraskuussa hänen nimeään haettiin kymmenen kertaa enemmän kuin nyt. Silti hän on Googlen mukaan yhtä kiinnostava kuin tuore europarlamentaarikko Mitro Repo.

Esa Mäkinen