perjantai 10. heinäkuuta 2009

HS: Maahanmuuttajien ikääntyminen on tiukka paikka terveydenhuollolle


Helsingin Sanomat:
Maahanmuuttajien ikääntyminen on tiukka paikka terveydenhuollolle
10.7.2009


Ikääntyvät maahanmuuttajat asettavat vanhustenhuollon koetukselle lähitulevaisuudessa. Sosiaali- ja terveyspalveluiden pitää huomioida maahanmuuttajien erityistarpeet, sanovat asiantuntijat.

Pahimmassa tapauksessa kriisialueelta paennut kielitaidoton vanhus syrjäytyy, dementoituu ja kärsii sotatraumoista. Jotta epäonnistumisilta vältytään, kotouttamistyöhön tarvitaan lisää rahaa, vaatii maahanmuuttoasiain koordinaattori Anu Wikman-Immonen Kuntaliitosta.

"Saamamme palautteen mukaan maahanmuuttajaan menee [terveydenhuollossa] puolitoista tai kaksi kertaa enemmän palveluaikaa kuin kantaväestöön kuuluvaan. Se on kustannuskysymys."

Jatkossa esimerkiksi sairaaloiden täytyy huomioida entistä tarkemmin erilaiset uskonnot, ruokailutavat ja erityisesti kielet. Terveyspalveluilla onkin huutava tarve kielitaitoisista hoitajista.

Tehokas terveydenhuolto voi myös näyttäytyä ulkopuoliselle persoonattomana ja suorituskeskeisenä. Vanhustyön keskusliiton suunnittelija Hilkka Linderborgin mukaan maahanmuuttajat toivovat yksilöllistä palvelua.

"Ei hoitajien tarvitse osata kaikkia maailman uskontoja ja kulttuureja. Tarvitaan vain kiinnostusta yksilöä ja erilaisuutta kohtaan."

Maahanmuuttajia ei kuitenkaan aiota erotella terveydenhuollossa "omiin jonoihin".

"Siitä lähdetään, että kaikki ovat yhdenvertaisia", Wikman-Immonen painottaa.

Tilanne muuttuu vaikeaksi, jos vanhuksella on traumoja. Asiantuntijat myöntävät, ettei maahanmuuttajien mielenterveysongelmiin ole varauduttu tarpeeksi.

19 vuotta Suomessa asunut, intialaislähtöinen Vinod Chadha, 66, rauhoittelee asiantuntijoiden huolia.

"Se pitää muistaa, ettei missään päin maailmaa tohtoreilla ole aikaa keskittyä yhteen potilaaseen."

Chadha on tyytyväinen Suomessa saamiinsa hoitoihin. Mies tietää mistä puhuu, koska hän vastikään ravasi sairaalasta toiseen luhistuneen keuhkon takia. Chadhan mukaan kielimuuri on pieni ongelma verrattuna ihmisten yksinäisyyteen.

"Systeemi toimii, mutta yhteisöt puuttuvat. Kroonisiin tauteihin ei ratkaisu ole tohtori, vaan toisia tukeva ryhmä."

Suomessa on kuitenkin vähän maahanmuuttajia naapurimaihin verrattuna.

"Nyt meillä on hyvä aika harjoitella näillä pienemmillä ihmismäärillä ja varautua tulevaan", sanoo terveydenhuollon konsultti Päivi Sundell Helsingin maahanmuuttoyksiköstä.

Ikääntyvien maahanmuuttajien asema nousi julkisuuteen, kun maahanmuuttovirasto eväsi egyptiläisen isoäidin, Eveline Fadayelin, oleskeluluvan perhesyistä.