torstai 23. heinäkuuta 2009

Turun Sanomat: Ihmisoikeusjärjestö haluaa Guantanamo- vangille asuinpaikan Suomesta


Turun Sanomat:
Ihmisoikeusjärjestö haluaa Guantanamo- vangille asuinpaikan Suomesta
STT: Guantanamon vanki halutaan Suomeen sisartensa luo
23.7.2009


Vankien ihmisoikeuksia puolustava järjestö Reprieve haluaa yhdelle Guantanamo Bayn vangeista asuinpaikan Suomesta. Somalialaisen Ismail Mahmoud Muhammadin kolme siskoa asuu jo Suomessa.

Muhammad on ollut vankina Guantanamossa kesäkuusta 2007 alkaen. Häntä ei ole syytetty eikä tuomittu mistään, vaikka amerikkalaiset ovat kuvailleet häntä ”vaaralliseksi terroriepäillyksi”.

Reprieve-järjestön mukaan Muhammad on englannin opettaja ja somalialainen poliittinen aktivisti, jolla ei ole yhteyksiä islamilaisiin terroristijärjestöihin. Reprieven juristit edustavat kaikkiaan 33 Guantanamo-vankia, joita se auttaa myös löytämään vapauttamisen jälkeisen asuinpaikan.

– Suomi olisi Muhammadille sopivin paikka, sillä hänen siskonsa ovat hänen lähimmät sukulaisensa. Vaikka hän ei puhu suomea, niin sujuvan englannin ja korkean koulutuksensa ansiosta hän varmaan sopeutuisi maahan hyvin, Reprieven juristi Cori Crinder kertoo.

– Selvää on, ettei Somalian pääkaupunki Mogadishu ole Muhammadille nyt turvallinen paikka.

Muhammad syntyi Mogadishussa vuonna 1970. Nuorena miehenä hän joutui muuttamaan poliittisista syistä maan pohjoisosiin, jonne hän perusti alueen ensimmäisen englannin koulun.

Vuosituhannen vaihteessa hän opiskeli englannin kirjallisuutta pakistanilaisessa islamilaisessa yliopistossa. Hän palasi Mogadishuun, kun vallassa olleet islamilaiset rauhoittivat kaupungin.

Vuonna 2006 Etiopia hyökkäsi Somaliaan aikomuksenaan islamilaisten vallanpitäjien syrjäyttäminen. Muhammad vastusti etiopialaisia ja hänet pidätettiin matkalla poliittiseen konferenssiin. Muutaman päivän kuluttua paikallispoliisi luovutti hänet amerikkalaisille.

Omituisia kuulusteluja

Muhammadin Suomeen tulon tiellä on vielä monta mutkaa, joista ensimmäinen on vapautuminen Guantanamosta. Vaikka USA:n presidentti Barack Obama on luvannut sulkea leirin, niin vankien oikeudenkäynnit ja vapauttamiset ovat sujuneet hitaasti.

– Toivomme, että Muhammadin tapaus käsiteltäisiin mahdollisimman pian. Saamieni tietojen mukaan USA:n hallinto ei enää usko, että hänellä olisi yhteyksiä terrorijärjestöihin, Crinder sanoo.

Hänen mukaansa asiat etenevät Guantanamossa hitaasti ja salamyhkäisesti.

– Maaliskuussa Muhammadia kuulusteltiin viitenä päivänä ja häneltä kyseltiin lähinnä näkemyksiä Somalian tilanteesta. Hänelle näytettiin jopa uusimpia maata koskevia lehtiartikkeleita, Crinder kertoo.

– Muhammad ei voinut päätellä, halusivatko kuulustelijat oikeasti ymmärtää Somaliaa vai yrittivätkö he siitä puhumalla löytää jotain muuta tietoa.

YK:n kautta lyhin tie Suomeen

Jos ja kun Muhammad vapautuu Guantanamosta, hän ja hänen avustajansa joutuvat etsimään keinoja Suomeen pääsemiseksi.

Suomi – kuten koko EU – tukee Guantanamon sulkemista. Minkäänlaisista vankien sijoitusmenettelyistä ei ole tehty päätöksiä, mutta esimerkiksi Britannia on jo vastaanottanut muutaman vapautuneen vangin.

Muhammadin helpoin tie Suomeen kulkee YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kautta. Sen avulla hän saattaisi päästä Suomeen niin sanottuna kiintiöpakolaisena.

Mikäli Muhammad onnistuu matkustamaan Suomen rajalle, hän voi myös jättää turvapaikkahakemuksen saapuessaan. Silloin Suomen viranomaiset joutuvat itse selvittelemään hänen taustojaan.

Siskojen asuminen Suomessa otetaan huomioon hakemusten käsittelyssä, mutta ratkaisevaa se tuskin on.