sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

HS: Mansikanpoiminta kelpaa taas suomalaisillekin


Helsingin Sanomat/STT:
Mansikanpoiminta kelpaa taas suomalaisillekin
19.7.2009


Taloustaantumassa mansikanpoiminta alkaa houkutella suomalaisiakin. Tänä kesänä heitä on noin kymmenen prosenttia Suonenjoen seudun poimijoista.

"Suomalaispoimijoita ei ole pelloilla juuri näkynyt pariin kolmeen vuoteen. Nyt kyselyjä tulee jatkuvasti", kertoo Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen.

Kovin suurista määristä ei tosin ole kyse. Kaikkiaan seudun marjatiloilla työskentelee tänä kesänä noin 3 000 poimijaa, jotka tulevat noin 15 maasta.

Taantuma on merkinnyt myös sitä, että ulkomaalaisia poimijoita on ollut tarjolla aiempia vuosia enemmän. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtajan Hannu Salon mukaan puutarha-alan kausityöläisiä tulee ulkomailta Suomeen noin 10 000, heistä yli 8 000 mansikanpoimintaan.

"Heistä on pikemminkin runsaudenpulaa. Joillain seuduin myyrätuhot ovat aiheuttaneet sen, että työtä ei ole tarpeeksi. Näille poimijoille koetetaan järjestää työtä muualta", Salo kertoo.

Hänen mukaansa nuorten halukkuus lähteä poimintatyöhön Suomeen alkoi jo ehtyä, mutta kansainvälinen taloustaantuma muutti tilanteen.

"Nuorille ei ole entiseen tapaan kesätöitä esimerkiksi Pietarin seudulla. Silloin lähdetään mielellään kesätyöhön Suomeen ja marjatiloille."

Venäjän lisäksi eniten tulijoita on Baltiasta, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta. Useimmat tulevat viisumilla, joka oikeuttaa alle kolmen kuukauden työrupeamaan. Salon arvion mukaan yleensä töihin tullaan pariksi kolmeksi viikoksi.

"Siinä ajassa tienaa käteen 800–1 000 euroa. Se ei ehkä tunnu paljolta, mutta nuorten kotimaissa sillä on ostoarvoa paljon enemmän kuin Suomessa."

Viime vuonna marjatilat olivat monin paikoin vaikeuksissa, kun ulkomaalaiset poimijat eivät saaneet viisumia ajoissa. Suomen lähetystöt ja konsulaatit olivat pahoin ruuhkautuneita keväällä ja alkukesästä.

Toiminnanjohtaja Salon mukaan tänä vuonna vastaavilta hankaluuksilta on vältytty, kiitos ulkoministeriön kanssa sovittujen pelisääntöjen. Poimijoiden viisumihakemuksia ruvettiin käsittelemään jo tammi-helmikuussa, joten ne eivät jääneet turistiviisumien jalkoihin keväämmällä.