maanantai 6. heinäkuuta 2009

YLE: Arkkipiispat vetoavat maahanmuuttajien isovanhempien puolesta


Helsingin Sanomat:
Viranomaisten käsitys ydinperheestä ei vastaa suomalaisten arkea
7.7.2009

Helsingin Sanomat:
Lähes 800 allekirjoittanut adressin egyptiläismummon puolesta
6.7.2009

YLE Uutiset:
Egyptiläisisoäidin puolesta vedotaan adressilla

Iltalehti:
Yli 1000 vetoaa egyptiläisvanhuksen puolesta

MTV3:
Egyptiläistä isoäitiä uhkaa karkotus Suomesta - Katso koskettava haastattelu

YLE Uutiset:
Arkkipiispat vetoavat maahanmuuttajien isovanhempien puolesta
5.7.2009

MTV3:
Arkkipiispat vetoavat maahanmuuttajien isovanhempien puolesta

Helsingin Sanomat/STT:
Arkkipiispat vetoavat päättäjiin egyptiläisvanhuksen puolesta

Uusi Suomi:
Kirkko puuttuu ulkomaalaislain ”mummo-ongelmaan”


Taustaa:

Mediaseuranta:
Vantaankosken seurakunta tarjosi turvapaikan egyptiläisnaiselle
30.6.2009

Maahanmuuttovirasto:
Ylijohtaja Jorma Vuorio: Ratkaisukäytännöt perhesideasioissa
16.4.2007



Arkkipiispa Jukka Paarma ja arkkipiispa Leo vetoavat maahanmuuttoviranomaisiin ja poliittisiin päättäjiin, että ydinperheen käsitettä laajennettaisiin tietyin edellytyksin käsittämään myös isovanhemmat.

Arkkipiispojen mukaan lainsäädäntöä on Suomessa tulkittu ahtaasti perhekäsitteen kannalta. Lainsäädäntöä on tulkittu ahtaasti myös silloin, kun on arvioitu henkilön kokonaistilannetta.

Perhekäsitteen tulkinta on ollut muita EU-maita tiukempi, eikä se ole myöskään ottanut riittävästi huomioon niiden maiden tilannetta, joista hakijat tulevat.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi äskettäin egyptiläisen 64-vuotiaan isoäidin Eveline Fadayelin oleskelulupa-anomuksen. Arkkipiispojen mukaan Fadayelin tapaus on esimerkki kohtuuttomuudesta, johon perhesuhteiden ahdas tulkinta voi johtaa.

Eveline Fadayelin kaikki kolme lasta ovat asuneet ja työskennelleet Suomessa jo pitkään. Kaikki hänen kuusi lastenlastaan ovat Suomen kansalaisia. Egyptissä hänellä ei miehen kuoltua ole yhtään sukulaista. Pyynnöistä huolimatta Egypti ei ole ilmoittanut voivansa taata rouva Fadayelille lääkärien edellyttämää välttämätöntä terveydenhoitoa.

Egypiläisessä kulttuurissa naispuolisen lesken asema ilman sukulaisten tukea on vaikea. Eveline Fadayel kuuluu Egyptissä lisäksi kaksinkertaiseen vähemmistöön: kansallisuudeltaan hän on palestiinalainen ja uskonnoltaan ortodoksinen kristitty.

Arkkipiispa Paarma ja arkkipiispa Leo sanovat olevansa hyvin tietoisia siitä, että viranomaiset ja poliittiset päättäjät ovat vastakkaisten vaatimusten ristipaineessa. Arkkipiispojen mielestä laki ja sen soveltaminen eivät kuitenkaan voi olla ristiriidassa sen kanssa, mikä kansalaisten mielestä on oikeus ja kohtuus.

_______________________

MTV3:

Arkkipiispa Jukka Paarma ja arkkipiispa Leo vetoavat sekä maahanmuuttoviranomaisiin että poliittisiin päättäjiin, että ydinperheen käsitettä laajennettaisiin käsittämään myös isovanhemmat.

Arkkipiispojen mukaan lainsäädäntöä on Suomessa tulkittu ahtaasti sekä perhekäsitteen kannalta että otettaessa kantaa henkilön kokonaistilanteeseen, joka tekisi myönteisen oleskelulupapäätöksen mahdolliseksi. Perhekäsitteen tulkinta on ollut piispojen mielestä Suomessa muita EU-maita tiukempi eikä se ole myöskään ottanut riittävästi huomioon niiden maitten tilannetta, joista hakijat tulevat.

- Ongelma on lain soveltamisessa ja jonkiverran hallintopäätösten toimeenpanossa. Niissä on tarpeetonta tiukkuutta, joka näkyy jopa kohtuuttomuutena tai epäinhimillisyytenä välillä, sanoo Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi hiljattain egyptiläisen 64-vuotiaan Eveline Fadayelin oleskelulupa-anomuksen. Fadayelin kaikki kolme lasta ovat asuneet ja työskennelleet Suomessa. Hänen lapsenlapsensa ovat Suomen kansalaisia.

- Kun toivomme Suomeen päteviä työntekijöitä, he tulevat perheet mukanaan. He eivät tule tänne pelkästään tekemään töitä, vaan myös elääkseen ja asuakseen. Enemmän kuin meillä on totuttu, niin tällöin monilla on myös isovanhemmat mukanaan. Se on tällasta monikulttuurista realismi, Huttunen sanoo.

Arkkipiispat haluavat muistuttaa neljännestä käskystä, joka kehottaa sekä kunnioittamaan esivaltaa että pitämään huolta vanhemmistaan.

- Kun on kyse inhimillisyyteen tai perheeseen liittyvistä asioista, kirkoilla on tarjota näkökulma, mitä ehkä viranomaisilla ei ole, Huttunen selventää.

Fadayel kuuluu Egyptissä vähemmistöön. Kansallisuudeltaan hän on palestiinalainen ja uskonnoltaan ortodoksinen kristitty.

______________________

Helsingin Sanomat:

Lähes 800 ihmistä on kirjoittanut nimensä Suomesta karkotettavan egyptiläisäidin puolesta perustettuun adressiin.

Torstaina perustetussa adressissa vaaditaan egyptiläisen 64-vuotiaan Eveline Fadayelin karkotuksen perumista.

Fadayel kertoo pelkäävänsä kuolemaa, jos hänet karkotetaan kotimaahansa Egyptiin. Hänen mukaansa Egyptistä on mahdoton saada hänelle elintärkeää diabeteslääkettä, sillä siinä on käytetty siasta saatavaa ainetta, joka on alkuperänsä vuoksi kielletty Egyptissä.

HS kertoi Fadayelin tilanteesta viime keskiviikkona. Hänelle annettiin kuukausi aikaa poistua maasta. Fadayel on oleillut Suomessa asuvien lastensa ja lastenlastensa luona. Hän ei saa jäädä Suomeen, sillä Suomen lain mukaan isovanhemmat eivät kuulu ydinperheeseen.

Kirkko on tarjonnut Fadayelille turvapaikkaa, ja arkkipiispatkin ovat vedonneet hänen puolestaan.