torstai 9. heinäkuuta 2009

Uusi Suomi: Thai-poimijoista iso poru Lapissa


Uusi Suomi/STT:
Thai-poimijoista iso poru Lapissa
9.7.2009

Helsingin Sanomat/STT:
Marjanpoimijoiden käytöksestä voi kertoa palautepuhelimeen Pohjois-Suomessa


Helsingin Sanomat:
Ulkomaalaiset marjanpoimijat halutaan pitää poissa Lapin kylistä
15.7.2009


YLE Uutiset:
Ulkomaalaiset marjanpoimijat tulivat Lappiin
20.7.2009


Marjat vasta kypsyvät metsissä, mutta ulkomaalaiset marjanpoimijat puhuttavat jo pohjoissuomalaisia.

Tekstaripalstoilla nimettömät kirjoittajat moittivat marjastajien poimivan teiden varsilla ja tahtoisivat evätä poimijoilta pääsyn ikiaikaisiin marjametsiin. Jokakesäinen poru käy myös yksityisteiden varteen pysäköidyistä autoista ja liian lähellä mökkiä poimivista marjastajista.

Suurimmat marjanpoimijoita Suomeen tuovat firmat ovat tänä vuonna allekirjoittaneet sopimuksen, jossa sovitaan yhteiset pelisäännöt kerrottavaksi ulkomaalaisille poimijoille. Tämän vuoden uutuus on marjasadon kypsyessä avautuva kuuma linja eli palautepuhelin, johon voi antaa palautetta poimijoiden tekemisistä. Lapin Lihan Jukka Kristo pitää palautekanavaa hyvänä asiana.

Pohjois-Suomen marjanpoimijat tulevat pääosin Thaimaasta ja Venäjältä.

Kristo ei usko, että ulkomaalaisten poimijoiden herättämälle porulle tulisi loppua, vaikka satonäkymät ovat hyvät.

–Ei se ole marjan määrästä kiinni. Tämä metakka ulkomaalaisista marjanpoimijoista alkoi, kun thaimaalaispoimijat tulivat Suomeen. Edellisvuosina meillä oli nykyistä enemmän poimijoita, mutta he olivat venäläisiä. Vasta selvästi erinäköiset ihmiset nostattivat tällaisen reaktion, Kristo toteaa.

________________________

Kaupallinen marjanpoiminta kuumentaa tunteita marjastuskauden alla Lapissa.

Sodankylässä toimiva Lapin kylätoiminnan tuki -yhdistys ja lappilaiset marjanostajat ovat tehneet sopimuksen, jonka mukaan kaupallisten poimijoiden tulisi pysytellä vähintään kahden kilometrin päässä kylän nimikyltistä.

Yhdistys aikoo perustaa lisäksi marjapuhelimen, johon voi marjastuskauden alettua lähettää palautetta marjanpoimijoiden toiminnasta.

Lapin kylätoiminnan tuen puheenjohtaja Outi Marttila toteaa, että toimiin on ryhdytty muun muassa, koska marjanpoimijat ovat usein tulleet kyläläisten mielestä liian lähelle asutusta. Yksityistiet ovat olleet välillä tukittuja ja yksityiset ole päässeet omille mailleen.

"Voisiko sanoa, että kyläläiset ovat joutuneet liian lähellä kylää tai kylän sisällä pikkuiseen kilpailutilanteeseen. Ollaan oltu samassa marjapaikassa."

Marttilan mukaan ulkomaalaisilla poimijoilla on myös toisenlaiset tavat kuin suomalaisilla esimerkiksi roskauksen suhteen.

"Meillä on sellainen kulttuuri, että roskat pannaan reppuun, mutta joissakin muissa kulttuureissa ne heitetään maahan."

Jokamiehenoikeudet takaavat, että kuka tahansa, suomalainen tai ulkomaalainen, saa poimia metsästä marjoja. Niitä saa poimia myös kaupalliseen käyttöön, kunhan ei tule aivan pihalle tai häiritse pahoin.

Kaupallista marjanpoimintaa ja ulkomaalaisiin marjanpoimijoihin liittyviä kysymyksiä selvitettiin viimeksi vuonna 2007 sisäministeriössä. Työryhmä katsoi, ettei oikeuksiin tarvitse nykytilanteessa puuttua.
___________________________

YLE Uutiset:

Ulkomaalaiset marjanpoimijat ovat saapuneet Lappiin. Suurten marjanostajien poimijoita on tullut koko maakunnan alueelle. Kaukaisimmat tulevat Thaimaasta.

Riitan Herkun poimijoita ja tulkkeja on tullut pääasiassa Itä-Lappiin. Joissakin kylissä on paikalla vasta tulkkeja ja tiedustelijoita, jotka hakevat hyviä marjamaita. Paikoin työn touhussa on jo varsinaisia marjanpoimijoitakin.

Riitan Herkun ulkomaalaiset marjanpoimijat majoittuvat muun muassa Kuoskun (Savukoski), Saijan (Salla), Vuotungin (Kuusamo) ja Luusuan (Kemijärvi) kyliin.

Kaukaisimmat poimijat Thaimaasta

Myös Lapin Lihan ensimmäiset poimijat ovat saapuneet maakuntaan. Toimitusjohtaja Jukka Kristo kertoo, että poimijoita on tullut eri puolille Lappia.

Marjanpoimijoita saapuu tänä kesänä muun muassa Thaimaasta ja Venäjältä. Riitan Herkusta ja Lapin Lihasta kerrotaan, että kaikki poimijat ovat perillä marjamailla heinäkuun loppuun mennessä.

Suomeen odotetaan tänä kesänä noin 1 900 marjanpoimijaa. Suurimmat marjanostajat solmivat keväällä sopimuksen, jolla ne sitoutuivat muun muassa rajoittamaan poimintaa kylien välittömässä läheisyydessä.