keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Pertti Salolainen: Maahanmuutto-tabu


Kirkko & Kaupunki/kolumni:
Pertti Salolainen: Maahanmuutto-tabu
1.7.2009


Aina näihin päiviin asti on keskusteleminen maahanmuuttokysymyksistä ollut ns. tabu tai kielletty teema, jossa ei voi onnistua. On ollut vaarana leimautua joko hyssyttelijäksi tai rasistiksi. Tilanne on muistuttanut hieman takavuosien keskustelua Neuvostoliitosta.

Jokaisen suomalaisen on nyt kuitenkin ymmärrettävä, että maahanmuutosta on alettava käydä avointa keskustelua tai muuten olemme samassa tilanteessa kuin naapurimaissamme Ruotsissa ja Norjassa, joissa on ollut suuria ongelmia. Lisääntyneet ongelmat ja levottomuudet ovat niissä johtaneet maahanmuuton tiukentamiseen. Osittain tästä syystä Suomeen on suuntautunut lisääntyvästi muuttajia.

Suomessa on myönnettävä avoimesti, että emme pysty lisäämään ja kotouttamaan maahanmuuttajia, jos kasvu jatkuu nykyisenä. Meillä on vielä mahdollisuus hallita tilanne tiukentamalla nopeasti maahanmuuttopolitiikkaa muiden Pohjoismaiden tavoin.

Kiintiöpakolaiset ovat luku sinänsä, mutta turvapaikanhakijoita ja työperäisiä maahanmuuttajia on hyväksyttävä vain sen verran kuin pystymme kouluttamaan, työllistämään ja kotouttamaan. Esimerkiksi Somaliassa ja Afganistanissa on satojatuhansia ihmisiä ja maailmassa miljoonia, joiden henki on päivittäin vaarassa. Me emme Suomessa kuitenkaan voi tarjota kaikille turvapaikkaa – koko Euroopan unionikaan ei voi. Onkin parempi antaa kehitysapua ja hoitaa ongelmia alkupäässä.

Turvapaikanhakijoiden lukumäärät puhuvat puolestaan, sillä kun vuonna 2007 turvapaikkaa haki 1505 henkeä, oli luku viime vuonna noussut jo 4035 henkeen. Hakijat tulevat Suomeen pääosin ns. Schengen-maista ja lähes puolet on hakenut turvapaikkaa aiemmin toisesta EU-maasta. Maahanmuuttajissa on myös suuria eroja. Hyvin sopeutuneet työntekijät ovat tulleet Kiinasta, Vietnamista, Intiasta ja Filippiineiltä, samoin Baltian maista ja Puolasta.

Maahanmuuttajien parempi työllistyminen säästäisi valtiolle vuodessa 34 miljoonaa ja Helsingin kaupungille 24 miljoonaa euroa lisää.