keskiviikko 22. heinäkuuta 2009
Vantaan Sanomat: Egyptiläismummo saa viettää kesän perheensä kanssa
Vantaan Sanomat:
Egyptiläismummo saa viettää kesän perheensä kanssa
22.7.2009
Martinlaaksossa asuva taksikuski Maher Gerges on helpottunut. Hänen äitinsä, egyptiläinen Eveline Fadayel, 64, sai hallinto-oikeudelta lisäaikaa jäädä Suomeen syyskuuhun asti.
Helsingin hallinto-oikeus keskeytti maahanmuuttoviraston karkotuspäätöksen. Se käsittelee nyt Fadayelin valitusta kielteisestä oleskelulupapäätöksestä.
–Me olemme kaikki tyytyväisiä. Pystymme elämään yhdessä vielä vähän aikaa. Toivomme, että myös lopullinen ratkaisu on oikeudenmukainen, sanoo Gerges.
Leskeksi jäänyt Fadayel on asunut Martinlaaksossa kolmen poikansa ja lastenlastensa luona kaksi vuotta. Hänellä ei ole Egyptissä sukulaisia, jotka voisivat pitää hänestä huolta.
Nainen haki Suomesta pysyvää oleskelulupaa, mutta sitä ei hänelle myönnetty. Perusteena oli se, että isoäiti ei kuulu ydinperheeseen.
–Jos äiti ei ole perhettä, kuka on, kysyy Gerges.
Maahanmuuttovirasto antoi isoäidille heinäkuussa kuukauden aikaa poistua maasta. Tapauksesta kertoi ensin Helsingin Sanomat.
Laaja joukko ihmisiä on ilmaissut tukensa Eveline Fadayelille. Karkotuspäätöstä vastustavan adressin on allekirjoittanut internetissä jo yli 3000 ihmistä.
Presidentti Martti Ahtisaari arvosteli egyptiläisen isoäidin käännytyspäätöstä epäinhimilliseksi.
Tukea on tullut myös Martinlaaksossa.
–Naapuri, jota en aiemmin tuntenut, toi äidille kukkasia, Gerges kertoo.
Myös Vantaankosken seurakunta on tukenut perhettä. Arkkipiispat Jukka Paarma ja Leo vetosivat kansanedustajiin maahanmuuttajien ydinperheen käsitteen laajentamisen puolesta.
Fadayelin omaiset ovat korostaneet toistuvasti sitä, että he eivät halua yhteiskunnan tukea isoäidin elättämiseen.
Käytännössä nykyinen lainsäädäntö ei anna tähän mahdollisuutta.
Jos isoäiti saa pysyvän oleskeluluvan, hän saa myös oikeuden esimerkiksi terveyspalveluihin ja maahanmuuttajavanhuksille tarkoitettuun erityistukeen.
Maahanmuuttovirastossa on arvioitu, että ydinperheen käsitteen laajentaminen voisi tuoda Suomeen tuhansia ulkomaalaisia ikäihmisiä.
Yhtenä ratkaisuna tilanteeseen on esitetty viisumia, jonka turvin vanhus voisi jäädä Suomeen, mutta hänellä ei olisi kaikkia niitä oikeuksia, joita muilla vanhuksilla on.