perjantai 10. heinäkuuta 2009

Iltalehti: Inhimillisyyttä ja realismia


Iltalehti:
Pääkirjoitus: Inhimillisyyttä ja realismia
10.7.2009


Maahanmuuttoluvissa voi joustaa laajentamatta yleisesti perheen käsitettä.

Maahanmuuttoväittely on pelkistynyt kiistelyyn egyptiläisen isoäidin Eveline Fadayalin karkottamisesta Suomesta. Arkkipiispat ovat vedonneet inhimillisyyteen ja perhekäsitteen laventamiseen, ministeri Astrid Thors laillisuuteen. Asiassa tarvitaan realismin ja humaanisuuden yhdistämistä.

Thorsia moitittiin aiemmin pehmoilusta maahanmuuttokysymyksessä. Fadayalin asiassa hän on puolustanut tiukkaa laillisuutta ja alaistensa viranomaisten toimintavapautta kuin Wibelius tai sortovuosien kagaali.

Thors saattaa siis menettää sekä maahanmuuttajien vieroksujien että heidän puolustajiensa suosion. RKP:ssä on tosin vaikea olla muissa kuin kielikysymyksissä mitään mieltä herättämättä närää puolueen jossakin siivessä.

Jo nykyinen laki avaa joustamisen mahdollisuuksia. Niinpä maahanmuutto voidaan sallia, jos joku on täysin riippuvainen Suomessa asuvista omaisistaan. Sairastelevalla Fadayalilla ei ole Egyptissä yhtään läheistä, joka voisi auttaa häntä.

Ongelmallisempaa kuin tulkita nykyistä lakia inhimillisesti olisi laajentaa yleisesti sen perhekäsitettä. Suomessakin isovanhemmat saattavat toki olla lähellä ydinperhettä, vaikkeivät elä samassa taloudessa. Monen lapsiperheen arjessa mummi ja vaari ovat keskeisiä auttajia.

Muissa kulttuureissa perhe voi olla hyvin laaja. Jos portti Suomeen ja sen sosiaaliturvan piiriin avataan, tulijoita riittää. Perheiden yhteensaattamisen valvonnassa on jo tarvittu DNA-testejä. Tosin ne olisivat riski monissa suomalaisissa perheissäkin...

Maailman hätää ei ratkaista päästämällä kaikki halukkaat Suomeen. On tehokkaampaa auttaa itse paikalla. Pyrkijöitä ei tule toki syyttää paremman elämän tavoittelusta.

Fadayalin lapset ovat asuneet jo kauan Suomessa ja lastenlapset ovat Suomen kansalaisia. Viranomaisten tulisi olla joustavia ja sallia lesken viettää elämänsä ilta ainoiden läheistensä luona.

Jos realistinen joustavuus edellyttää säädösten tarkentamista, ministeri Thors voisi valmistella asian kiireellisesti. Jos eduskunta ei muutosta hyväksy, tiedetään, kuka vastaa seurauksista. Fadayalin karkotusta on ainakin lykättävä tähän ratkaisuun saakka.

Kuvatekstit:
Maailman hätää ei ratkaista päästämällä kaikki halukkaat Suomeen. On tehokkaampaa auttaa itse paikalla.
Astrid Thors on puolustanut tiukkaa laillisuutta kiistassa Eveline Fadayalin jäämisestä Suomeen.