tiistai 23. maaliskuuta 2010

Aamulehti: Nyt on sallittava avoin keskustelu idiooteista

Aamulehti, Ylänurkka/Martti Mörttinen: Nyt on sallittava avoin keskustelu idiooteista 22.3.2010

Suomalaisessa keskustelukulttuurissa (kyllä, uskon sen olemassaoloon) on hellyttäviä piirteitä. Kun on syntynyt vaikean päätöksen tekemisen tarve ja on kulunut vähintään viisi vuotta tämän tarpeen ilmenemisestä, saattaa joku päättäjäkin avata vihdoin suunsa.

Ja mitä sieltä suusta silloin tulee?

Todennäköisimmin jämäkkä kannanotto, joka alkaa sanoilla "On vihdoin sallittava avoin keskustelu aiheesta x".

Sitten on olemassa myös jämäkästä vielä terästetty julkilausuma. Siinä oikein hoputetaan toteamalla, että "On vihdoin syytä käydä avointa keskustelua aiheesta y".

Tyypillisimmillään tällaista "avoimuutta" on edustanut suomalainen Nato-keskustelu. Turvallisuuspolitiikassamme on pitänyt profiloitua joko kannattamalla avointa keskustelua, mikä on luettu Naton kannattamiseksi tai sallimalla keskustelu samalla kuitenkin vähätellen sen ajankohtaisuutta. Mikä on sitten ymmärrettävästi tulkittu liittoutumisen vastustamiseksi.

Nyt on päästy samantapaiseen vauhtiin maahanmuuttoasioiden kanssa. Suurin piirtein kolmen tiedotteen päivävauhtia tulee poliitikoilta kannanottoja, joissa puhutaan avoimen maahanmuuttokeskustelun tarpeesta.

Nato-kysymyksestä tämä mykkien talk-show eroaa ainoastaan siinä, että ulkomaalaiskeskustelussa ei ota sitäkään vähää selvää siitä, mitä kukin lausuja on mieltä itse asiasta.

Hävettävimmilleen tämä parodia meni siinä vaiheessa, kun maahanmuuttoministeri Astrid Thors alkoi saada tappouhkauksia. Ilmeisesti näitä uhkauksia ei laukaissut mikään, mitä Thors on sanonut. Se on riittänyt, että hänen tittelinsä on maahanmuuttoministeri.

Kun kohde lisäksi on itse kielivähemmistöläinen ja jostain kulmasta katsottuna ainakin lievästi kukkahattutädin näköinen, niin onhan siinä jo perustetta nettiparjauskampanjalle ja parille nimettömälle puhelinsoitolle, joiden sisältö riittäisi vähintään ehdolliseen vankeustuomioon oikeusvaltiossa.

Ihan viime aikoina ovat hallituksen muut jäsenet tulleet kovia kokeneen maahanmuuttoministerin tueksi. Ensin näkemyksensä rohkeni esittää ulkoministeri Alexander Stubb ja pari päivää myöhemmin itse pääministeri Matti Vanhanen.

Tuen ilmaisujen merkitystä nakersi ainoastaan se, että niitä piti julkisesti pyytää. Thors ei niitä itse anellut. Vetoomuksen tappouhkausten tuomitsemiseksi esitti hänen puolueensa rkp:n puheenjohtaja, kulttuuriministeri Stefan Wallin.

Viesti meni perille vajaassa kahdessa viikossa.

Sen jälkeen taas on esitetty muutama lausunto, joissa perätään avoimen keskustelun sallimista myös maahanmuuttoasioista.

Arvon poliittiset päättäjät, olkaa vain hyvät ja pelätkää pölhöpopulismia sekä perussuomalaisten vaalimenestystä. Mutta älkää jatkuvasti pitäkö suomalaisten suurta enemmistöä täysinä idiootteina.