tiistai 30. maaliskuuta 2010

HS: Ennuste: Vieraskielisten määrä jatkaa nopeaa kasvua Helsingin seudulla

Helsingin Sanomat: Ennuste: Vieraskielisten määrä jatkaa nopeaa kasvua Helsingin seudulla 30.3.2010
Väestöennuste (pdf)

Vieraskielisten asukkaiden määrä jatkaa nopeaa kasvua Helsingin seudulla lähivuosikymmeninä, käy ilmi tuoreesta ennusteesta. Nopein väestöllinen muutos on edessä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla, joissa vieraskielisten osuus lähentelee ennusteen mukaan jo viidennestä vuonna 2030.

Helsingin tietokeskuksen tiistaina julkaiseman ennusteen mukaan vieraskieliset asukkaat keskittyvät Helsingin seudun kolmeen suureen kaupunkiin. Kehyskunnissa vieraskielisten osuuden arvioidaan jäävän selvästi vähäisemmäksi, eli noin viideksi prosentiksi.

Tietokeskuksen mukaan Helsingin seudun vieraskielisten määrä kaksinkertaistui 2000-luvun alkuvuosina ja ylitti viime vuonna 100 000 rajan. Kasvun ennustetaan jatkuvan niin, että vuonna 2030 vieraskielisiä olisi 245 000 eli 15 prosenttia seudun väestöstä.

Vieraskielisten osuus on nyt noin 8 prosenttia seudun koko väestöstä. Helsingin seudulla asuu noin 1,33 miljoonaa ihmistä.

Helsingin tietokeskuksen mukaan vieraskielistä väestöä ovat kerryttäneet lukumääräisesti eniten Venäjältä ja Baltiasta muuttaneet, mutta myös Aasiasta tulleet asukkaat.

Helsingin seudulle ovat keskittyneet myös afrikkalaistaustaiset tulijat. Esimerkiksi Suomen kuudenneksi suurimmasta kieliryhmästä, somalinkielisistä, 84 prosenttia asuu Helsingin seudulla.

Vuoteen 2030 mennessä seudun venäjänkielisten määrä kasvaa ennusteen mukaan lähes 50 000 asukkaaseen, Baltian kieliryhmä 36 000 asukkaaseen ja muun Euroopan kieliryhmät 54 000:een. Afrikan ja Lähi-idän kieliryhmien yhteenlaskettu määrä kasvaa lähes 60 000 asukkaaseen ja muun Aasian ryhmä yli 40 000 asukkaaseen.

Maahanmuuton merkitystä kuvastaa se, että ulkomaalaisten muutto on kasvattanut Helsingin seudun väestöä 2000-luvulla selvästi enemmän kuin kotimaasta tullut muuttovoitto. Lisäksi Helsingin seutu on vetänyt runsaasti vieraskielisiä muuttajia muualta Suomesta.

Helsingin seutu näyttäisi seuraavan muutoksessa Suur-Tukholmaa, jossa ulkomaalaistaustaisen väestön osuus on jo nyt 27 prosenttia.

Väestöennuste on laadittu, jotta kunnat pystyisivät paremmin vastaamaan muutoksen tuomiin haasteisiin. Ennuste kattaa pääkaupunkiseudun kaupunkien lisäksi kymmenen kehyskuntaa.