tiistai 30. maaliskuuta 2010

Satakunnan Kansa: Päivän kommentti: Suomi vetää taas tshetseenejä Moskovan metroiskun jälkeen

Satakunnan Kansa: Päivän kommentti/Toni Viljanmaa: Suomi vetää taas tshetseenejä Moskovan metroiskun jälkeen 30.3.2010

En haluaisi olla tshetseeni Venäjällä tällä hetkellä. Kaukasialaisterroristien anteeksiantamaton isku Moskovan metroon lisää taatusti jo ennestäänkin rehottavaa rasismia itänaapurissa.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) on jo useaan kertaan ilmaissut huolensa siitä, kuinka Venäjällä käsitellään kansallisia vähemmistöjä. Tämä kehitys näkyi viime vuonna kouriintuntuvalla tavalla Suomen rajoilla.

Viime vuonna Suomeen tuli Venäjältä 602 turvapaikanhakijaa, joista suuri osa lensi Suomeen Turkista. Enemmistö hakijoista on tshetseenejä, dageshtanilaisia ja ingushialaisia.

Lisäys on huima, sillä vuonna 2008 luku oli 209 ja vuotta aikaisemmin 172. Tämän vuoden ensimmäisen kahden kuukauden aikana ”venäläisiä” turvapaikanhakijoita on tullut jo 99 henkeä.

Suomi on ollut tshetseeneille suotuisa kohde, sillä he saavat käytännössä aina turvapaikan. Viime vuosi oli Kaukasuksella verisin pitkään aikaan, joten hätä on totta. Kymmeniä tshetseenejä Suomeen salakuljettanut ja vastarintaryhmien Kavkaz Center -nettisivua Suomesta käsin pyörittänyt liikemies Mikael Storsjö on tehnyt parhaansa, jotta tshetseenit löytäisivät Suomen.

Itärajalla on muutenkin tunkua. MTV3:n tietojen mukaan Suomen itärajan tuntumassa odottaa jopa 20 000 laittomasti länteen pyrkivää maahanmuuttajaa.

Tähän asti maahanmuuttoviranomaiset ovat taivastelleet, mitä tehdä tshetseenijoukolle; jatkaako sitä periaatetta, että he ovat aina vainottuja maassaan vai kiristääkö käytäntöä. Syitä heidän tuloonsa ei ole ainakaan julkisesti osattu eritellä.

Ongelmatonta tshetseenien Suomeen tuleminen ei ole. Tarkempaa valintaa täytyy tulijoista jatkossa tehdä. Siitä kertoo tylyimmillään terrorismia ja jihadia ylistävä Kavkaz-sivusto.