perjantai 26. maaliskuuta 2010

YLE: Puolueet tiukentavat linjaansa maahanmuuttajiin

YLE Uutiset: Puolueet tiukentavat linjaansa maahanmuuttajiin 26.3.2010

Puolueet ovat tiukentamassa maahanmuutto- ja turvapaikkapoliittisia kantojaan ennen eduskuntavaaleja. Jyrkkää linjaa jo aiemmin vetäneet perussuomalaiset ilkkuvat muiden matkivan heidän linjaansa ääniä kalastellakseen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Raimo Vistbacka arvioi muiden puolueiden huomanneen, että perussuomalaiset ovat olleet ulkomaalaispolitiikan kannanotoissaan oikealla linjalla.

- Huvittavinta oli, kun SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen käytti ilmaisua "maassa maan tavalla", joka on suora ote perussuomalaisten vuoden 2007 eduskuntavaaliohjelmasta, Vistbacka naurahtaa.

Monen äänestäjän asenteet maahanmuuttajia kohtaan ovat työttömyyden kurimuksessa koventuneet.

Useiden puolueiden ohjelmissa puhuttiin aiemmin maahanmuuttajista vain työvoimapulan paikkaajina. Nyt puolueissa sorvataan entistä tiukempia kantoja maahanmuuttoon, ja moni kalastelee perussuomalaisten kanssa samoilla ääniapajilla.

Kokoomus "keskitiellä"

Kokoomus sai oman puolueohjelmansa valmiiksi viime vuoden lopulla. Työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Arto Satonen kertoo ohjelman sisältävän tiukennuksia mm. perheenyhdistämisen suhteen. Kokoomus haluaa käyttöön myös ikätestit.

- Jos meidän käytäntömme on vapaampi kuin muissa Pohjoismaissa, se ohjaa liikennettä meille, mikä ei olisi viisasta, Satonen perustelee puolueen kantoja.

- Perussuomalaiset on yhdessä nurkassa, ja RKP ja vihreät toisessa. Me yritämme olla kultaisella keskitiellä. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, mutta turvapaikkapolitiikassa pitää olla realisti, Satonen pyörittelee.

RKP ja vihreät liberaaleja

Kristillisdemokraateilla on parhaillaan tekeillä oma ohjelmansa. RKP ja vihreät eivät sen sijaan ole muuttamassa aiempia linjauksiaan.

Keskustan maahanmuuttotyöryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Tölli sanoo myös, että maassa toimitaan maan tavalla.

- Ei meidän tarvitse lähteä kopioimaan minkään toisen puolueen maahanmuuttopoliittista ohjelmaa. On asioita, joista voi sanoa, että niitä on tiukennettava; esimerkiksi perhekäsite ja muutama muu asia. Hyysäyksestä huolenpitoon - ja laittomuutta ei tule hyväksyä, Tölli linjaa.

Työttömyys vaikuttaa

SDP valmistelee omaa ohjelmaansa kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan johdolla. Hän uskoo, että maahanmuuttopolitiikasta keskustellaan varmasti vaaleissa.

- Yhä useampi maahanmuuttaja on työttömänä ja meillä on ongelmia muissakin maahanmuuttoon ja kotoutumiseen liittyvissä seikoissa. Näihin täytyy ajoissa puuttua, hän sanoo.

Urpilaisenkin mainostama ”maassa maan tavalla” on perussuomalaisten maahanmuuttopoliittisesta ohjelmasta. Feldt-Ranta ei myönnä, että SDP olisi silti siirtymässä perussuomalaisten suuntaan.

- Tämä oli Jutta Urpilaisen puheenvuoro. Sosiaalidemokraatit tekevät maahanmuuttopolitiikkaa. Ja siinä on minun mielestäni tärkeää katsoa, miten ihmisten perusoikeudet toteutuvat, mitkä ovat työelämän tarpeet, Feldt-Ranta toteaa.

Halpa työvoima kuriin

Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan tiukennuksia kaivataan halpatyövoiman käytön suitsimiseen, jotta maahanmuuttovastaisuus saadaan suitsittua.

- Perussuomalaiset esittävät lausuntojaan maahanmuuttokritiikkinä, mutta termin takana on usein maahanmuuttovastaisuutta. Sillä on pystytty vaikuttamaan suomalaiseen ilmapiiriin: aletaan syyllistämään yksilöitä. Ja valitettavasti se on vaikuttanut monen puolueen puhe- ja ajattelutapaan, Arhinmäki epäilee.