maanantai 29. maaliskuuta 2010

Savon Sanomat: Kaikkien makuun

Savon Sanomat, pääkirjoitus: Kaikkien makuun 29.3.2010

Maassa maan tavalla... SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kannanotto maahanmuuttajiin on tuonut oman lisävärinsä vireänä käyvään kansalaiskeskusteluun. Poliittisen kentän vasemmalla laidalla ja vihreissä Urpilaisen puheet on tulkittu halpahintaiseksi populismiksi, kansankosiskeluksi, jolla puolue kalastelee ääniä perussuomalaisilta.

SDP on tunnetusti puolue, jossa "seinät ovat leveällä ja katto korkealla". Kun katsotaan vaikkapa suhtautumista presidentin valtaoikeuksiin, Natoon, ydinvoimaan tai maahanmuuttajiin, niin demareista löytyy mielipiteitä joka lähtöön. Demarit voivat puolustautua, että samankaltaista horjuvuutta löytyy kyllä muistakin puolueista.

SDP:n kahtiajakautuneisuus maahanmuuttokysymyksissä tuli erityisen selvästi esiin viime eduskuntakaudella, kun puolue oli hallitusvastuussa. Poliisiasioista vastannut sisäministeri Kari Rajamäki ja työministeri Tarja Filatov näyttäytyivät julkisuudessa jatkuvana taisteluparina, jossa Rajamäki leimautui "kovan" ja Filatov "pehmeän" linjan kannattajaksi.

Puolueensa virallisena linjanvetäjänä Urpilainen asettuu Maassa maan tavalla -periaatteellaan lähemmäksi Rajamäen kuin Filatovin linjaa. Rajamäen tiukka asenne miellytti todennäköisesti tavallisen kansan valtaenemmistöä ehkä enemmän kuin Filatovin kaiken hyväksyvä suvaitsevaisuus. Jos ja kun SDP on lähtenyt haastamaan selkeästi kokoomuksen maan suurimpana puolueena, niin puheenjohtajan suomalaiskansallinen linjaus on tarkoin mietitty poliittinen kikka: tässä on mielipide, joka puree.

SDP:n vasenta siipeä Urpilaisen kannanotto maahanmuuttajiin tuskin miellyttää. Eduskuntavaalien läheisyys ja vaalivoiton toive hillitsevät kuitenkin puolueen sisäistä kritiikkiä. Vasemmistoliiton ja vihreiden tuomitsevat puheita eivät horjuta SDP:tä, vaan päinvastoin nostavat sen imagoa "isänmaallisena" puolueena.