tiistai 23. maaliskuuta 2010

HS/Sujit Wings: Koulutus valintakriteeriksi

Helsingin Sanomat, mielipide: Sujit Wings: Koulutus valintakriteeriksi 23.3.2010
Tomi Riihimäki: Maahanmuuttajia yrittäjiksi 26.3.2010

Olen suurella mielenkiinnolla seurannut keskustelua maahanmuutosta. Keskustelu tarvitsee selkeämmät käsitteet ja maahanmuuttajien osallistumista.

HS:n kyselyssä (HS 15. 3.) kysyttiin "Pitäisikö Suomeen ottaa lisää maahanmuuttajia?" Kysymys on liian yleinen, koska maahanmuuttajat eivät muodosta yhtenäistä, homogeenistä ryhmää. Maahanmuuttajien keskuudessa on suuria eroja koulutuksessa ja sosio-ekonomisessa taustassa, lähtömaan kulttuurista puhumattakaan.

Globaalissa taloudessa Suomi tarvitse maahanmuuttajia, jotka osallistuvat aktiivisesti suomalaiseen työelämään ja yhteiskuntaan. Pienenä maana Suomi pärjää tässä globaalissa kilpailussa vain korkeateknologian ja innovatiivisuuden avulla. Korkeasti koulutetut maahanmuuttajat tuovat tähän omalla osaamisellaan lisäarvoa.

Somaliliiton entinen puheenjohtaja sanoi (HS 15. 3.), että asenteet maahanmuuttajia kohtaan olisivat koventuneet. On tyypillistä, että nimenomaaan somalialaisten etujärjestön edustaja kommentoi "syrjinnästä". Työssä käyvät maahanmuuttajat eivät koe syrjintää eikä heillä ole etujärjestöä, koska he eivät sitä tarvitse.

Olen itse ict-alalla töissä ja omat kokemukseni ovat hyvin positiivisia. Suomalaiset firmat suhtautuvat yhä avoimemmin ulkomaalaisiin työntekijöihin, juuri edellä mainituista syistä. Varsinkaan korkeasti koulutetut maahanmuuttajat eivät koe vaikeuksia työllistymisessä ja sopeutuvat suomalaiseen yhteiskuntaan.

Toisaalta on tunnustettava, että jotkut maahanmuuttajaryhmät eivät sopeudu ja työllisty yhtä helposti. Poliittinen korrektius on valitettavasti johtanut siihen, että ongelmasta vaietaan, koska pelätään rasistin leimaa. Minun mielestäni ei ole rasismia osoittaa, että korkeasti koulutetut maahanmuuttajat sopeutuvat paremmin, koska koulutus on täysin ihonväristä riippumatonta.

Suomessa pitäisi ottaa tämä huomioon ja ottaa käyttöön vaikka pistejärjestelmä (kuten esimerkiksi Kanadassa, Australiassa tai Uudessa-Seelannissa), jolla valitaan maahanmuuttajat koulutuksen, työkokemuksen ja kielitaidon mukaan.

Tämän seurauksena valtaosa suomalaisista suhtautuisi hyvin myönteisesti maahanmuuttajiin, koska hyödyt suomalaiselle yhteiskunnalle olisivat ilmiselviä.

Niin sanottu humanitaarinen maahanmuutto sen sijaan kannattaisi poistaa kokonaan (pois lukien kiintiöpakolaiset).

Sujit Wings
diplomi-insinööri, maahanmuuttaja
(isä saksalainen, äiti thaimaalainen, vaimo malesialainen)
Espoo

_______________________________________

Helsingin Sanomat, mielipide: Tomi Riihimäki: Maahanmuuttajia yrittäjiksi

Puolueet yrittävät vastata maahanmuuttokeskusteluun kukinparhaansa mukaan. Viimeisimpänä demareiden kosiskelu "maassa maan tavalla". Mikä on maamme tapa ja kuka sen määrittelee?

Sujit Wingsin väite (HS Mielipide 24. 3.), että "työssä käyvät maahanmuuttajat eivät koe syrjintää", on puppua. Suuri osa esimerkiksi julkisen liikenteen ulkomaalaistaustaisista kuljettajista on kokenut sekä työssään että vapaa-ajalla niin henkistä kuin fyysistäkin väkivaltaa.

Valikoimalla maahanmuuttajiksi vain koulutettuja, kielitaitoisia ja hyvän työkokemuksen omaavia ihmisiä, kuten Wings ehdottaa, suljemme rajamme. Siihen ei meillä ole pienenä kansakuntana varaa.

Parempi tie on muuttaa lakeja ja asetuksia niin, että tänne tulevan on elättääkseen itsensä ja perheensä tehtävä työtä tai ryhdyttävä yrittäjäksi. Ilmainen koulutuksemme tarjoaa riittävät eväät työllistymiseen ja yrityksen perustamiseen.

Tomi Riihimäki
kaupunginvaltuutettu (kok) Järvenpää