keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

YLE: KHO tukee Thorsia ulkomaalaislain muuttamisessa

YLE Uutiset: KHO tukee Thorsia ulkomaalaislain muuttamisessa 24.3.2010
Iltasanomat: Käännytettyjen isoäitien omaiset tapasivat Vanhasen
Helsingin Sanomat/STT: Vanhanen lupailee mummoille toista mahdollisuutta
Helsingin Sanomat: Poliisi selvittää perusteita isoäitien käännytyksen lykkäämiseen
Aamulehti/STT: Mummot saamassa toisen mahdollisuuden
Sisäasiainministeriön tiedote: Ministeri Thors ja KHO:n presidentti Hallberg keskustelivat oikeusturvan toteutumisesta
YLE Uutiset: Poliisi harkitsee vielä isoäitien kohtaloa

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg tukee Astrid Thorsin aloitetta käynnistää selvitystyö ulkomaalaislain muuttamiseksi. Maahanmuuttoministeri Thors ja Hallberg keskustelivat asiasta keskiviikkona.

Sekä Hallbergin että Thorsin mukaan lakiin tulisi lisätä harkintamahdollisuuksia sellaisten tapausten varalta, jolloin oleskeluluvan epääminen muodostuisi kohtuuttomaksi. Julkisuudessa esillä olleet egyptiläisen ja venäläisen isoäidin käännytyspäätökset ovat vauhdittaneet keskustelua lainmuutoksesta.

Astrid Thors on kutsunut hallintovaliokunnan koolle ensi kuussa keskustelemaan aloitteesta ulkomaalaislain muuttamiseksi.

______________________________________________

Iltasanomat: Käännytettyjen isoäitien omaiset tapasivat Vanhasen

Käännytettyjen isoäitien Eveline Fadayelin ja Irina Antonovan omaiset tapasivat pääministeri Matti Vanhasen (kesk) tänään eduskunnassa.

- Tapaaminen antoi toivoa tässä tilanteessa. On parempi olo, Fadayelin poika Maher Gerges sanoi.

- Tapaaminen oli hyvä.

- Heitä huolestuttaa olemassa olevan päätöksen toimeenpano, Vanhanen kommentoi puolituntista tapaamista.

Vanhasen mukaan lakia muutettaneen siihen suuntaan, että inhimilliset tekijät voidaan ottaa paremmin huomioon.

Perhekäsitettä ei muuteta.

______________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Vanhanen lupailee mummoille toista mahdollisuutta

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan maasta käännytettyjen isoäitien kohtaloon voisi tulla muutos jo ennen kesää, jolloin he voisivat hakea uutta oleskelulupaa.

Lakia muutettaessa lisättäisiin harkintavaltaa inhimillisten perusteiden huomioon ottamiseksi eli perhekäsitettä ei muutettaisi.

Vanhanen keskusteli keskiviikkona isoäitien omaisten kanssa. Hallitus oli käynyt asiaa läpi jo tiistaina.

---

Helsingin Sanomat: Poliisi selvittää perusteita isoäitien käännytyksen lykkäämiseen

Poliisi harkitsee vielä, onko egyptiläisen ja venäläisen isoäidin tapauksissa jotakin, minkä vuoksi käännytysten toimeenpanoa pitäisi lykätä, kertoo Yle Uutiset.

Ylen haastattelema poliisiylijohtaja Mikko Paatero aikoo keskustella torstaina käännytysten toimeenpanosta vastaavien poliisipäälliköiden kanssa. Paateron mukaan tarkoitus on pohtia, onko jotain todellista tekijää, jonka vuoksi olisi mahdollista katsoa asiaa uudelleen.

Paatero kuitenkin korostaa Yle Uutisissa, että poliisi on sidottu oikeuden päätöksiin eikä poliisiylijohtaja voi edellyttää virkavirheen tekemistä.

Hallitus on puolestaan käynnistänyt selvitystyön ulkomaalaislain oleskelulupaehtojen lieventämisestä. Lakia muutettaisiin niin, että harkintavaltaa lisättäisiin inhimillisten perusteiden huomioon ottamiseksi. Perhekäsitettä ei sen sijaan muutettaisi.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan maasta käännytettyjen isoäitien kohtaloon voisi tulla muutos jo ennen kesää, jolloin he voisivat hakea uutta oleskelulupaa.

Lain kohtuullisuuden harkinta alkoi kahden käännytyspäätöksen saaneen isoäidin vuoksi.

Isoäidit ovat saaneet laajaa myötätuntoa ja tukea niin tavallisilta kansalaisilta, kirkolta kuin poliitikoiltakin. Myös presidentti Tarja Halonen on todennut pitävänsä isoäitien käännytyspäätöksiä oikeustajun vastaisina.

__________________________________________________

Aamulehti/STT: Mummot saamassa toisen mahdollisuuden

Suomesta käännytetyt kaksi ulkomaalaista isoäitiä ovat saamassa toisen mahdollisuuden jäädä perheidensä luokse. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoi keskiviikkona hallituksen sopineen, että ulkomaalaislakiin lisätään harkintavaltaa inhimillisten perusteiden huomioon ottamiseksi.

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsin (r.) vastuulla oleva lainmuutos on Vanhasen mukaan mahdollista saada voimaan jo ennen kesää. Maasta käännytetyt isoäidit voisivat siten hakea pian uutta oleskelulupaa uuden lain nojalla.

Lainmuutos ei Vanhasen mielestä luo uusia ongelmia sitä kautta, että tapaukset lisääntyisivät.

- Tehtäisiin lainmuutos, jolla inhimilliset tekijät otettaisiin paremmin huomioon, mutta ei avata varsinaista perhekäsitettä, jolla määritellään perheen yhdistäminen, Vanhanen sanoi tavatessaan toimittajia eduskunnassa.

Vanhanen keskusteli keskiviikkona korkeimman hallinto-oikeuden käännytyspäätöksen saaneiden isoäitien omaisten kanssa. He olivat kuulleet pääministerin kannan jo sunnuntaina Ylen Pääministerin haastattelutunti -ohjelmassa.

Vielä perjantaina Vanhanen katsoi, että poliitikkojen ei kuulu arvostella tuomioistuimen päätöksiä. Samana päivänä kuitenkin sekä tasavallan presidentti Tarja Halonen että ministeri Thors asettuivat isoäitien tueksi.

Päätöksiä ei muuteta takautuvasti

Thors keskusteli keskiviikkona puolestaan korkeimman hallinto-oikeuden presidentin Pekka Hallbergin kanssa oikeusturvan toteutumisesta ulkomaalaislaissa, erityisesti oleskelulupa-asioissa. Hallberg olisi KHO:ssa antanut isoäideille oleskeluluvat, mutta jäi vähemmistöön.

Sisäministeriön ja KHO:n yhteisen tiedotteen mukaan Hallberg tukee Thorsin aloitetta käynnistää selvitystyö ulkomaalaislain muuttamiseksi. Lakiin lisättäisiin maahanmuuttoviranomaisten ja tuomioistuinten harkintamahdollisuuksia niiden poikkeuksellisten tapausten varalta, joissa oleskeluluvan epääminen muodostuisi muutoin kohtuuttomaksi.

Tiedotteessa korostetaan, että lainmuutos ei tarkoita puuttumista esillä olleisiin lainvoimaisiin riippumattoman tuomioistuimen päätöksiin. Nyt esillä olleita tapauksia voitaisiin ottaa uusien hakemusten ja edellytysten pohjalta ratkaistavaksi.

Olii Kemppainen

__________________________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Ministeri Thors ja KHO:n presidentti Hallberg keskustelivat oikeusturvan toteutumisesta

Sisäasiainministeriö ja Korkein hallinto-oikeus tiedottavat

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg ovat keskustelleet oikeusturvan toteutumisesta ulkomaalaislaissa, erityisesti oleskelulupa-asioissa.

Presidentti Pekka Hallberg tukee ministeri Thorsin aloitetta käynnistää selvitystyö ulkomaalaislain muuttamiseksi niin, että lakiin lisättäisiin maahanmuuttoviranomaisten ja tuomioistuinten harkintamahdollisuuksia niiden poikkeuksellisten tapausten varalta, joissa oleskeluluvan epääminen muodostuisi muutoin kohtuuttomaksi.

Mahdollinen lainuudistus ei tarkoita puuttumista esillä olleisiin lainvoimaisiin riippumattoman tuomioistuimen päätöksiin. Mikäli oleskeluluvan ehtoja kuitenkin kohtuullisuuden osalta muutettaisiin, myös nyt esillä olleita tapauksia voitaisiin ottaa uusien hakemusten ja edellytysten pohjalta ratkaistavaksi.

___________________________________________

YLE Uutiset: Poliisi harkitsee vielä isoäitien kohtaloa

Poliisi harkitsee vielä, onko egyptiläisen ja venäläisen isoäidin tapauksissa jotakin, minkä vuoksi karkotusten toimeenpanoa pitäisi lykätä.

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo YLE Uutisille, että hän keskustelee torstaina karkotusten toimeenpanosta vastaavien poliisipäälliköiden kanssa. Poliisi siis harkitsee vielä kerran, onko isoäitien tapauksissa jotakin, minkä vuoksi karkotusten toimeenpanoa pitäisi lykätä

Paateron mukaan tarkoitus on pohtia, onko jotakin todellista tekijää, jonka vuoksi voisi olla mahdollisuus katsoa asiaa uudelleen. Paatero korostaa, että poliisi on sidottu oikeuden päätöksiin eikä poliisiylijohtaja voi edellyttää virkavirheen tekemistä.

Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg tukee hallituksen käynnistämää selvitystyötä ulkomaalaislain oleskelulupaehtojen lieventämiseksi.

Lain kohtuullisuuden harkinta alkoi kahden karkotuspäätöksen saaneen isoäidin vuoksi. Jos hallitus esittää oleskelulupaehtoihin lisää harkintamahdollisuutta poikkeuksellisten tapausten varalta, lakia saatetaisiin muuttaa jo ennen juhannusta.

Mikäli eduskunta hyväksyisi lakimuutoksen, myös karkotuspäätöksen saaneet isoäidit voisivat hakea uudelleen oleskelulupaa.