tiistai 30. maaliskuuta 2010

HS: Poikavauvan ympärileikkaus taas käräjillä – äiti kiistää syytteen

Helsingin Sanomat/STT: Poikavauvan ympärileikkaus taas käräjillä – äiti kiistää syytteen 30.3.2010
Ilta-Sanomat: Poikavauvalla ihottuma - äiti tilasi ympärileikkauksen
Helsingin Sanomat/STT: Ympärileikkauksesta syytetty äiti: Neuvola antoi vääriä ohjeita
Iltalehti/STT: Uskonyhteisö ei anna ohjeita ympärileikkauksista

Helsingin käräjäoikeudessa on jälleen puitu poikavauvan ympärileikkaukseen liittyvää rikossyytettä.

Syytteessä on äiti, joka tilasi Ruotsista miehen ympärileikkaamaan puolen vuoden ikäisen poikavauvansa.

Leikkaus tehtiin kotona, ja siinä tiettävästi käytettiin puudutusainetta. Leikkaaja ei kuitenkaan ollut ainakaan Suomessa rekisteröity lääkäri.

Syyttäjä vaatii äidille puolentoista vuoden vankeutta törkeästä pahoinpitelystä tai ainakin siihen yllytyksestä.

Äiti kiistää syytteen. Äidin mukaan hän leikkautti lapsensa lääketieteellisestä syystä.

________________________________________________

Ilta-Sanomat: Poikavauvalla ihottuma - äiti tilasi ympärileikkauksen

Syyttäjä vaatii äidille ehdollista vankeutta kuusikuukautisen poikavauvansa ympärileikkauksesta.

Tuntemattomaksi jäänyt henkilö ympärileikkasi pojan perheen olohuoneessa Helsingissä huhtikuussa 2008. Äiti oli tilannut ympärileikkaajan kotiinsa puhelimitse.

Ympärileikkaus aiheutti vauvalle komplikaation. Jo illalla haava alkoi vuotaa, ja seuraavana päivänä äiti hälytti pojalle ambulanssin verenvuodon takia.

Sairaalassa ompeleiden alta jouduttiin poistamaan verihyytymä. Lapselle olisi annettu myös punasoluja, mutta tästä äiti kieltäytyi.

Syyttäjä vaatii äidille yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä tai yllytyksestä törkeään pahoinpitelyyn.

Äiti kiisti syytteen. Hän kertoi tilanneensa pojalleen ympärileikkauksen tämän atooppisen ihon takia. Äidin mukaan syy leikkaukseen oli terveydellinen, ei uskonnollinen. Äiti on islaminuskoinen.

Tuntemattomaksi jäänyt ympärileikkaaja sai äidin mukaan palkkioksi sata euroa. Äidin mukaan henkilö oli kertonut olevansa yleiskirurgi, ja näyttänyt asiasta jonkinlaisen todistuksen. Henkilö kertoi asuvansa Ruotsissa ja käyvänsä tekemässä Suomessa ympärileikkauksia lapsille. Äiti ei muistanut henkilön nimeä.

Äidin mukaan teossa oli käytetty puudutusainetta eikä lapsi ollut itkenyt noin tunnin kestäneen operaation aikana.

Syyttäjän mukaan mitään takeita ei ole siitä, että lapsen leikannut henkilö on oikea lääkäri. Syyttäjän mukaan lapsen sukuelimen iho oli sen alapuolelta poistettu melkein kokonaan.

-Se on varmaa, ettei kyseinen henkilö ole ainakaan Suomen terveydenhuoltohenkilöston ammattirekisterissä. Hän otti sata euroa ja lähti, syyttäjä Eija Velitski sanoi.

Oikeus antaa asiasta päätöksen kahden viikon kuluttua.

___________________________________________________

Helsingin Sanomat/STT: Ympärileikkauksesta syytetty äiti: Neuvola antoi vääriä ohjeita

Rikossyytteen poikavauvansa ympärileikkauttamisesta saanut muslimiäiti väittää saaneensa huonoja ohjeita neuvolasta. Tapausta puitiin Helsingin käräjäoikeudessa tiistaina.

"Kysyin leikkausta, ja neuvolassa sanottiin, että tehän niitä järjestätte ja että voit järjestää. Jos olisin tiennyt, että ympärileikkaus on kielletty Suomessa, en olisi varmasti tehnyt sitä", nainen sanoi.

Helsingin terveyskeskuksen hallintoylihoitaja Marketta Kupiainen kummastelee naisen väitettä.

"Vanhemmat hyvin harvoin kysyvät tällaisia asioita. Mutta, jos kysyvät, sanomme, että se on laitonta", Kupiainen totesi STT:lle.

Hänen mukaansa terveyskeskuksissa ei oteta kantaa poikien ympärileikkauksiin, ellei kyse ole lääketieteellisistä seikoista.

Neuvolakäynnin jälkeen äiti otti yhteyttä ilmeisesti Ruotsista olevaan mieheen. Tämä leikkasi kuusikuisen pojan kotiolohuoneessa äidin muistin mukaan sadalla eurolla.

Haava alkoi vuotaa verta, ja poika joutui seuraavana päivänä sairaalaan. Tapauksesta tehtiin lastensuojeluilmoitus. Leikkauksen tehnyttä miestä ei saatu selville poliisitutkinnassa.

Äiti kiistää hänelle luetun syytteen törkeästä pahoinpitelystä tai siihen yllyttämisestä. Hänen mielestään leikkaukselle oli lääketieteellinen syy: pahasti kutiseva atooppinen ihottuma vaippa-alueella.

Syyttäjä Eija Velitskin mukaan asia olisi edennyt julkisella puolella, jos leikkaukselle olisi ollut lääketieteellistä tarvetta. Hän lähtee siitä, että äiti ympärileikkautti poikansa uskonnollisista syistä.

Korkeimman oikeuden mukaan asiassa ei ole rikosta, jos leikkaaja on lääkäri, pojalle annetaan puudutus ja olosuhteet ovat asianmukaiset. Tyttöjen ympärileikkaukseksi kutsuttu sukuelinten silpominen on aina kiellettyä.

Osapuolet olivat oikeudessa yhtä mieltä siitä, että puudutusta todennäköisesti käytettiin. Leikkauksen tehnyt mies ei kuitenkaan välttämättä ollut lääkäri.

"Hän näytti minulle todistuksen, jossa sanottiin, että hän on yleiskirurgi", nainen kertoi oikeudessa.

Hän ei kuitenkaan osannut sanoa, oliko todistus aito tai kuka sen oli myöntänyt.

Velitski vaatii äidille puolentoista vuoden ehdollista vankeusrangaistusta. Oikeus antaa ratkaisunsa kahden viikon päästä.

______________________________________________

Iltalehti/STT: Uskonyhteisö ei anna ohjeita ympärileikkauksista

Muslimivanhemmat eivät välttämättä saa neuvoja ympärileikkausasioissa uskonyhteisöistäänkään.

Esimerkiksi Helsingin islamilainen yhdyskunta ei anna ohjeita poikien leikkauksista.

- Emme anna ohjeita. Suomessa ei ole lääkäriä, joka leikkauksia tekisi, sanoi Mohammed Hussein yhdyskunnasta.

Suomessa muslimien valtaenemmistönä olevat sunnalaiset pitävät ympärileikkausta profeetta Muhammedin esikuvallisena tapana, jonka noudattamista pidetään suotavana. Julkisella puolella leikkauksia tehdään uskonnollisista syistä vain parissa sairaanhoitopiirissä.

- Yleensä pojat ympärileikataan alle 15-vuotiaina. Melkein kaikki leikataan. En osaa sanoa missä, Hussein sanoi.

Hussein kertoo, että erityisiä uskonnollisia vaatimuksia leikkauksen tekijälle ei ole. Riittää, että hän on lääkäri.

STT:n tietojen mukaan leikkauksia tehdään suomalaisissa kodeissa ja ulkomailla. Tiedot leikkaajista leviävät viidakkorummun avulla.

Juutalaiset pojat leikataan yleensä kahdeksan päivän iässä. Helsingin juutalaisella seurakunnalla on kaksi lääkäriä, jotka poikia leikkaavat.

Kaikille juutalaisille pelkkä lääkäri ei kuitenkaan kelpaa. Eräissä suuntauksissa leikkauksen tekijän pitää olla uskonnollisen koulutuksen saanut mohel eikä hän voi olla nainen.