lauantai 27. maaliskuuta 2010

IS/IL: Poliitikkojen kommentteja maahanmuutosta

Iltalehti/Mauri Pekkarinen: "Tarvitsemme hallittua maahanmuuttoa" 27.3.2010

Mitä mieltä olette paljon puhutusta maahanmuutosta?

Tarvitsemme maahanmuuttoa, mutta sen pitää olla hallittua. Pakolaiskysymys ja maahanmuutto ovat kaksi eri asiaa. Maahanmuutossa oli vaihe, jossa se ei ollut hallittua ja väkeä tuli 22 000-25 000 kun oli varauduttu 10 000 ihmiseen. Uskon, että asia on tulossa nyt hyvään hallintaan.

Pakolaispolitiikan suhteen Suomen tulee hoitaa oma vastuunsa kansainvälisen yhteisön jäsenenä. Samalla tulee kuitenkin toimia niin, että normit rakennetaan niin ja ne ovat yhtenäisiä muiden maiden kanssa ja vastaavat kansalaisten oikeustajua. Parin viime vuoden aikana turvapaikan hakijoiden määrät nousivat meillä jopa yli 6 000 hakijaan vuodessa. Joukossa oli paljon EU-kansalaisia, joilla ei voi olla suojan tarvetta. Niin sanotun oikean pakolaisenkin tapauksessa, jos hän on tullut EU-maista ensimmäisenä vaikka Italiaan, juuri Italian on käsiteltävä turvapaikka-asia eikä olla välitysmaana edelleen esimerkiksi Suomeen.

Suomesta tuli houkutteleva kohde yrittää turvapaikkaa sellaisillekkin, jotka eivät ole turvapaikan tarpeessa. Tällaisten asioiden vuoksi vuosikustannukset kasvoivat nopeasti yli sadalla miljoonalla eurolla. Ovet tuntuivat olevan auki ja tänne virtasi väkeä. Oma lukunsa ovat nämä perheenyhdistämissäännöt. Kun yksi otetaan, sanottu säädös saatttaa avata ovet suvussa parillekymmenelle muullekkin.

Olitte sisäministerinä 1991-1995. Miten te hoiditte asian?

Käännytimme ihmisiä papereiden ja haastattelujen perusteella jo rajalta takaisin.

Ilta-Sanomat/Päivi Räsänen: Maahanmuuttopolitiikka epäonnistunut

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ottaisi vainottuja kristittyjä kiintiöpakolaisiksi Suomeen.

Pitäisikö Suomen maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa?

Pitäisi. Nykyinen on monella tavoin epäonnistunutta. Suomen tulisi valita tarkemmin ne pakolaiset, joita tänne otetaan. Etsittäisiin niitä ryhmiä, joiden integroituminen kulttuurisesti ja uskonnollisesti on helpompaa, esimerkiksi vainottuja kristittyjä.

Meillä turvapaikanhakijoiden etuudet, kuten toimeentulotuki, ovat olleet suurempia kuin monissa muissa Euroopan maissa. Tämän vuoksi on syntynyt jopa turvapaikkaturismia, mikä ärsyttää ihmisiä. Tuet täytyy saada samalle tasolle kuin vertailumaissa.

Ilta-Sanomat/Stefan Wallin: Tosiasiat tunnustettava

Pitäisikö Suomen maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa?

Sitä ollaan parhaillaan muuttamassa. Siihen on tullut muutoksia, on saatu selkeämpiä muotoiluja lainsäädäntöön ja uusia linjauksia erilaisiin korvauksiin. Suurin ongelma julkisessa keskustelussa on se, että puurot ja vellit menevät sekaisin. Joku luulee puhuvansa kiintiöpakolaisista, mutta puhuukin perheiden yhdistämistapauksista. Tämä hämmentää keskustelua.

Pitää ymmärtää, että työperäinen maahanmuutto on pakon sanelema, jos Suomi haluaa ylipäätään ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa.

Ilman maahanmuuttajia hyvin monikin työ jää tekemättä. Tarvitsemme apua muualta.