keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Iltalehti: Halonen: Maahanmuuttaja ei ole tuontitavara

Iltalehti/STT: Halonen: Maahanmuuttaja ei ole tuontitavara 31.3.2010

Presidentti Tarja Halosen mielestä ihmisiä ei pidä nähdä tuontitavarana eikä siis maahanmuuttajiakaan pelkkänä työvoimana.

Hän muistutti keskiviikkona maakuntavierailullaan Lahdessa, että kuka tahansa voi sairastua tai kohdata perhetilanteen muutoksen.

- Päätösten pitää olla paitsi laillisia myös inhimillisiä. Tuskin kukaan haluaisi omaa isoäitiään asemaan, jossa egyptiläinen ja venäläinen rouva ovat olleet.

Halonen uskoo, että viranomaisten pohdittavaksi tulee yhä useammin tilanteita, joissa on kyse maahanmuuttajan perheyhteyteen kuuluvien ihmisten - niin lasten kuin vanhustenkin - huolehtimisesta. Ennen isoäitien tapausta viranomaiset eivät olleet kunnolla ehtineet pohtia kantaansa asiaan.

Halonen muistutti, että Suomeen muutetaan hyvin monesta syystä, myös rakastumisen takia. Hän haluaisi lisää tietoa ja keskustelua siitä, miksi Suomi ei käytä hyväkseen hyvin koulutettujen tulijoiden osaamista.

Presidentti arveli maahanmuuttajakeskustelun vilkastuneen osin siitä syystä, että Suomessa on puhuttu oikeudesta valita kotipaikkansa.