lauantai 27. maaliskuuta 2010

HS: Vihreät höykyttää Urpilaista "maan tavalla" -puheista

Helsingin Sanomat: Vihreät höykyttää Urpilaista "maan tavalla" -puheista 27.3.2010
Uusi Suomi: Urpilainen: ”Minä johdan puoluetta”
Verkkouutiset: "Vihreät sortuvat itse populismiin maahanmuuttoasiassa"
Maria Guzenina-Richardson: Vihreiden maahanmuutto - auta Osmo! (blogi)
HBL: Urpilainen: SDP är inte invandrarfientligt (Google-käännös englanniksi)
Ilta-Sanomat/STT: Arhinmäki: Outo tyylirikko Urpilaiselta
MTV3/STT: Arhinmäki: Outo tyylirikko Urpilaiselta
Paavo Arhinmäen puhe kokonaan
Osmo Soininvaara: Sain postia Jutta Urpilaiselta (blogi) 29.3.2010

Vihreiden johto ryöpyttää Sdp:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen maahanmuuttopuheita. Urpilainen sanoi viikko sitten puheessaan, että "maassa pitää elää maan tavalla".

Puoluejohtaja, työministeri Anni Sinnemäki muistuttaa, että Suomessa on hyvin erilaisia elämäntapoja.

Urpilainen on puolustautunut sillä, että viittasi lakien noudattamiseen.

"Sitten olisi varmaan kannattanut puhua lainsäädännöstä. Minulle tulee maan tavasta mieleen tasan kaksi asiaa: toinen on keskustapuolueen erilaisilta säätiöiltä saama vaaliraha ja toinen on suvivirsi", Sinnemäki ihmettelee.

Urpilainen mainitsi esimerkkinä myös, että tyttöjen ympärileikkaamiset eivät kuulu suomalaiseen kulttuuriin.

"Se ei ole mikään henkilökohtainen mielipide. Laki kieltää sen ja rinnastaa pahoinpitelyyn", Sinnemäki tyrmää.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Niinistö puolestaan ihmettelee, että jos Urpilainen puhui lainsäädännöstä, niin ei kai lakien ja oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen voi olla mikään suomalainen erityispiirre.

"Retorisestihan se tarkoittaisi, että Sdp hyväksyy, että esimerkiksi arabimaissa ei tarvitse noudattaa ihmisoikeuksia. Vihreät ei hyväksy. Ihmisoikeudet ovat universaaleja."

Niinistöstä on surullista, jos maahanmuuttoa halutaan käsitellä ensisijaisesti korostamalla väärinkäytöksiä.

Hän kehottaa miettimään, mikä mekkala syntyisi, jos poliitikot paheksuisivat esimerkiksi eläkeläisiä tai muun sosiaaliturvan varassa eläviä väärinkäytöksistä.

Vihreät näkee suurten puolueiden kannoissa linjanmuutoksen ja pelkää sulkeutuvan ja eristäytyvän keskustelun johtavan sulkeutuvaan ja eristäytyneeseen Suomeen.

Politiikan tutkijana ennen kansanedustajuutta työskennellyt Niinistö pelkää Suomessa yleistyvän "kvartaalipolitiikan".

"Silloin juostaan gallupien perässä ja mielistellään jotain kuviteltua kansalaismielipidettä eikä seistä omien tärkeiden arvojen takana."

Vihreät vaatiikin, että jos poliitikot kannattavat ihmisten oikeuksia rajoittavaa valtiota, se pitää sanoa ääneen.

"Mutta pitää muistaa, että nämä rajoitukset koskevat yleensä myös suomalaisten oikeuksia, eivät vain muualta tulleita", Niinistö sanoo.

Niinistöstä on tärkeää, että ulkomaalaisen on helppo Suomen tulla työmarkkinoille. "Että Suomi on houkutteleva maa niin hoitajille kuin monikansallisten yhtiöiden huippuasiantuntijoille."

Hän muistuttaa Ruotsin olevan merkittävä aivotuoja, Suomen aivoviejä.

"Esimerkiksi yliopistojen kansainvälistymisessä olemme Ruotsia perässä, ja se näkyy tutkimuksen tasossa."

Sinnemäki toteaa maahanmuuttoon liittyvän myös ongelmia. Osaa suomalaisista ärsyttää muista kulttuureista tulleet ihmiset.

"Jos joku sekoilee pyykkivuorojen kanssa, ihmisillä menee hermot. Usein reaktio on isompi, jos pyykkivuoroja ei osaa käyttää maahanmuuttaja."

Kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien ristiriitojen sovittelusta on saatu hyviä kokemuksia esimerkiksi asumisneuvonnan avulla.

Vihreiden mielestä nyt olisi jo aika siirtyä keskustelusta "onko maahanmuuttaja paha vai hyvä" etsimään keinoja, joilla ratkaistaan maahanmuuttoon liittyviä ongelmia: kotoutetaan, autetaan, parannetaan kouluja, muutetaan asuntopolitiikkaa.

"Jos me olemme ylpeitä Suomesta ja tästä yhteiskunnasta, silloin me pystymme ratkaisemaan ne ongelmat", Sinnemäki sanoo.

Puolueessa pelätään, että nykyisen keskustelun takia ongelmia ei edes ryhdytä ratkaisemaan.

"Voimme keskustella ratkaisukeskeisesti, kunhan ensin päästään yli siitä, onko Suomi ylipäätään erilaisuuden hyväksyvä avoin yhteiskunta, vai pitääkö siitäkin keskustella", Niinistö sanoo.

Kuvateksti:
Vihreiden työministeri Anni Sinnemäen ja kansanedustaja Ville Niinistön mielestä pakolaiskiintiötä voisi nostaa 200:lla.

_____________________________________________

Uusi Suomi: Urpilainen: ”Minä johdan puoluetta”

Kyllä minä olen SDP:n laivan kippari, sanoo puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen TV1:n Ykkösaamussa.

Urpilaisen mukaan SDP ei ole muuttanut kantaansa maahanmuuttoon.
[...]
Urpilainen otti myös kantaa hänen maahanmuuttoa koskevan puheensa arvosteluun.

-Ihmettelen, että on poliittisia ryhmiä, jotka ovat sitä mieltä, että Suomessa ei pitäisi noudattaa suomalaista lainsäädäntöä, Urpilainen sanoi.

Urpilaisen mielestä työsuojelupiirien resurssien leikkaukset tarkoittavat, että Suomeen on syntymässä harmaata taloutta, jossa maahanmuuttajien oikeuksia saatetaan polkea. Urpilaisen mukaan SDP ei ole muuttanut kantaansa maahanmuuttoon.

- Suomeen saa tulla töihin mutta suomalaisilla työehdoilla. Jatkossakin saa pyytää apua silloin kun on hätä, Urpilainen peinotti.

________________________________________________

Verkkouutiset: "Vihreät sortuvat itse populismiin maahanmuuttoasiassa"

SDP:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson vastaa tuoreessa blogissaan vihreiden kritiikkiin Jutta Urpilaisen maahanmuuttopoliittiseen puheenvuoroon.

Vihreät ovat viime aikoina hyökänneet SDP:n maahanmuuttopolitiikkaa koskevia puheenvuoroja vastaan monellakin rintamalla.

Guzenina-Richardson kirjoittaa, että vihreät syyttävät meitä demareita populismista, koska olemme kertoneet tiedostavamme tarpeen korjata maahanmuuttopolitiikkaamme esimerkiksi turvapaikanhakijoiden hakemusten liian pitkien käsittelyaikojen lyhentämiseksi ja koska tunnustamme myös ne haasteet, joita voi syntyä erilaisten kulttuurien kohdatessa arjen tasolla. Haluamme myös, että Suomessa noudatetaan Suomen lakeja, hän toteaa.

- Nyt taitaa olla niin, että vihreät sortuvat itse populismiin, Guzenina-Richardson sanoo.

- Se, mitä esimerkiksi puoluesihteeri Panu Laturi tai puheenjohtaja Anni Sinnemäki SDP:n kannanotoissa kauhistelevat, on hyvin lähellä niitä ajatuksia, joita vihreiden entinen johtaja linjasi vain muutama vuosi sitten, Guzenina-Richardson kirjoittaa.

- Lainaan seuraavassa Vihreiden (ainakin toivottavasti edelleen) ideologisen johtajan Osmo Soininvaaran blogia vuodelta 2007. Se on hupaisaa kyllä otsikoitu juuri samoin sanoin ("Maassa maan tavalla"), joita Sinnemäki ja Laturi nyt paheksuvat yhteen kiivaaseen ääneen, kun ne lausutaan SDP:n taholta.

"Suomi on mitä ilmeisemmin - ja toivottavammin - lisääntyvän maahanmuuton kohteena. Se edellyttää meiltä vieraiden tapojen suvaitsemista. Suvaitsevaisuudessa ei kuitenkaan pidä mennä kuinka pitkälle hyvänsä. Jos haluaa muuttaa Suomeen, on hyväksyttävä, että Suomessa noudatetaan Suomen lakia."

"Voisi olla paikallaan, että maahanmuuttajille jaetaan lyhyt luettelo siitä, mikä Suomessa on eri tavalla kuin heidän synnyinmaassaan ja että maahanmuuttaja pannaan allekirjoittamaan sitoumus noudattaa näiltä osin Suomen lainsäädäntöä. Tämähän on sinänsä toimenpiteenä turha, koska Suomessa noudatetaan Suomen lainsäädäntöä ihan ilman allekirjoituksiakin. Joka tapauksedssa tämän sitoumuksen allekirjoittaminen olisi edellytys työ- tai oleskeluluvan saamiselle", Soininvaara kirjoittaa.

________________________________________________

Maria Guzenina-Richardson: Vihreiden maahanmuutto - auta Osmo! (blogi)

Vihreät ovat viime aikoina hyökänneet Sdp:n maahanmuuttopolitiikkaa koskevia puheenvuoroja vastaan monellakin rintamalla. Vihreät syyttävät meitä demareita populismista, koska olemme kertoneet tiedostavamme tarpeen korjata maahanmuuttopolitiikkaamme esimerkiksi turvapaikanhakijoiden hakemusten liian pitkien käsittelyaikojen lyhentämiseksi ja koska tunnustamme myös ne haasteet, joita voi syntyä erilaisten kulttuurien kohdatessa arjen tasolla. Haluamme myös, että Suomessa noudatetaan Suomen lakeja.

Nyt taitaa olla niin, että vihreät sortuvat itse populismiin.

Se, mitä esimerkiksi puoluesihteeri Laturi tai puheenjohtaja Sinnemäki Sdp:n kannanotoissa kauhistelevat on hyvin lähellä niitä ajatuksia, joita vihreiden entinen johtaja linjasi vain muutama vuosi sitten.

Lainaan seuraavassa Vihreiden (ainakin toivottavasti edelleen) ideologisen johtajan Osmo Soininvaaran blogia vuodelta 2007. Se on hupaisaa kyllä otsikoitu juuri samoin sanoin, joita Sinnemäki ja Laturi nyt paheksuvat yhteen kiivaaseen ääneen, kun ne lausutaan Sdp:n taholta.

***

Osmo Soininvaara

Maassa maan tavalla
8.9.2007

Suomi on mitä ilmeisemmin – ja toivottavammin – lisääntyvän maahanmuuton kohteena. Se edellyttää meiltä vieraiden tapojen suvaitsemista. Suvaitsevaisuudessa ei kuitenkaan pidä mennä kuinka pitkälle hyvänsä. Jos haluaa muuttaa Suomeen, on hyväksyttävä, että Suomessa noudatetaan Suomen lakia.

Suomalaisilla saattaa olla vähän opiskelemista paisti curryn hajun sietämisessä myös eri uskontojen tasapuolisessa kohtelussa. Aika imperialistisia ja uskonnonvapauden vastaisia piirteitä sisältyy myös eräisiin islamilaisuuden suuntauksiin.

Voisi olla paikallaan, että maahanmuuttajille jaetaan lyhyt luettelo siitä, mikä Suomessa on eri tavalla kuin heidän synnyinmaassaan ja että maahanmuuttaja pannaan allekirjoittamaan sitoumus noudattaa näiltä osin Suomen lainsäädäntöä. Tämähän on sinänsä toimenpiteenä turha, koska Suomessa noudatetaan Suomen lainsäädäntöä ihan ilman allekirjoituksiakin. Joka tapauksedssa tämän sitoumuksen allekirjoittaminen olisi edellytys työ- tai oleskeluluvan saamiselle.

Esimerkiksi tällaisia kohtia voisi tuossa julistuksessa olla
1) Kunniamurha tulkitaan Suomessa murhaksi, josta saa Suomessa saman rangaistuksen kuin muistakin murhista, pääsääntöisesti elinkautisen rangaistuksen.
2) Raiskaus on aina rikos.
3) Nainen ei ole miehensä määräysvallan alainen. Hänelle on oikeus omaan taloudelliseen vapauteen, opiskeluun ja myös avioeroon.
4) Tyttöjen ympärileikkaus on Suomessa rikos ja sitä se on myös, vaikka toimenpide tehtäisiin maan rajojen ulkopuolella. (Suomen rikoslakihan on aika kattava. Alaikäisen prostituoidun käytössä Thaimaassa voidaan tuomita Suomen lakien muikaan, vaikka teko olisi Thaimassa sallittu.)
5. Suomessa vallitsee uskonnonvapaus, mikä merkitsee myös, että jokaisella on oikeus erota uskontokunnastaan.
6) Järjestetyt avioliitot eivät ole Suomessa sallittuja, vaan avioliiton ehtona on molempien vapaa tahto.


***

Kiitos Osmo järjen äänestäsi.

________________________________________________

HBL: Urpilainen: SDP är inte invandrarfientligt

Socialdemokraternas partiledare Jutta Urpilainen tillbakavisar kritiken mot hennes uttalanden om invandring. Hon sade för en vecka sedan att invandrare måste "ta seden dit de kommer".

Urpilainen tog därmed ett uttryck som de invandrarkritiska Sannfinländarna har använt sig av, och kritiken har varit därefter.

De Grönas ordförande Anni Sinnemäki sade inför partistyrelsen i dag att invandringsdebatten går på övervarv och beskyllde indirekt Urpilainen för ett opassande språkbruk.

Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki sade i sin tur att det inte finns en enda sed utan många seder i Finland, och alla är inte värda att ta efter.

Socialdemokraternas viceordförande Maria Guzenina-Richardson blandade sig i spelet med att beskylla De Gröna för att själva ha hemfallit åt den populism som De Gröna anklagat socialdemokraterna för.

Guzenina-Richardson påpekade att de grönas förra ordförande Osmo Soininvaara hade uttryckt sig i samma banor som SDP:s partiledare Jutta Urpilainen.

Urpilainen preciserar sitt uttalande
I en intervju för Svenska Yles nyheter förklarar Urpilainen vad hon menade med uttalandet.
- Jag anser att alla människor har rättigheter och skyldigheter. Det betyder att alla människor som bor i Finland måste respektera landets lagar och spelregler, säger hon.

Varför måste man särskilt påpeka att invandrare ska följa finska lagar?
- Därför att det för mig är viktigt att folk som flyttar till Finland har samma rättigheter som vi som är infödda finländare, säger Urpilainen.

Hur stort problem är rasimen just nu?
- Det är ett stort problem speciellt på internet, säger socialdemokraternas partiledare.

Vilket är ett större problem, att någon enskild invandrare missbrukar socialskyddet eller att rasismen breder ut sig i Finland?
- Jag kan inte acceptera rasismen, det vill jag betona. Det är naturligtvis så att människor kan flytta till Finland och kan arbeta här i Finland men de måste arbeta enligt samma regler som finländare, säger Urpilainen.

Betyder det här att socialdemokraterna har skärpt sin inställning till invandring?
- Nej, vi har samma linje som tidigare, säger Urpilainen.

Kritik också inom de egna leden

I fredags beklagade den socialdemokratiska riksdagsledamoten Erkki Tuomioja Urpilainens ordval "ta seden dit man kommer". Han befarade en förväxling med Sannfinländarnas retorik, trots att socialdemokraternas politik i sak är helt annorlunda.

Socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta som leder partiets invandringsarbetsgrupp sade i går till Svenska Yle att hon i det här sammanhanget inte skulle ta uttrycket "ta seden dit man kommer" i sin mun.

I en intervju i Helsingin Sanomat i dag kritiserar Gröna förbundets ledning Urpilainens inlägg i invandrar- och flyktingdebatten. Ordföranden för De Grönas riksdagsgrupp Ville Niinistö säger att han är besviken över att det största oppositionspartiet socialdemokraterna vill betona de oegentligheter som vissa invandrare har gjort sig skyldiga till.

Han kritiserar också Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen för att göra detsamma som Urpilainen. Urpilainen avfärdar ändå kritiken från De Gröna:
- Det var ganska intressant, för den gröna ideologen Osmo Soininvaara har också skrivit i sin blogg för några år sedan att invandrare måste respektera finska lagar och spelregler.
- Jag undrar vad De Grönas linje är i den här frågan eftersom Soininvaara verkar vara av annan åsikt än till exempel partiledaren Anni Sinnemäki, säger Urpilainen.

Hur ser du på att migrationsminister Astrid Thors har hotats till livet på Facebook?
- Jag kan inte acceptera det, det är någonting som jag vill fördöma, säger Urpilainen.

________________________________________________

Ilta-Sanomat/STT: Arhinmäki: Outo tyylirikko Urpilaiselta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ihmettelee Sdp:n Jutta Urpilaisen kohuttua lausuntoa maahanmuuttajista.

Arhinmäen mielestä Urpilaisen sananvalinta oli vähintäänkin paha tyylirikko. Hän kuitenkin epäilee, että taustalla voi olla muutakin.

- Toivoisin, että se oli tahaton lipsahdus ja tyylirikko, mutta pelkään, että siinä voi olla myös halua saada oma osuutensa nousevasta maahanmuuttovastaisuudesta, Arhinmäki sanoi vasemmistoliiton puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa Kouvolassa.

Arhinmäki muistutti, ettei "maassa maan tavalla" -iskulause ole perussuomalaisten keksintöä, vaan sitä käyttivät maahanmuuttajavastaiset ryhmät jo 1980-luvulla. Silloin iskulause jatkui sanoilla "tai maasta pois". Tämän jatkon Urpilainen jätti sanomatta huomiota herättäneessä puheessaan viikko sitten.

Arhinmäen mielestä poliitikkojen pitäisi ennen tällaisten heittojen lausumista ajatella, miten niillä lisätään kielteistä keskustelua maahanmuuttajista.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka syytti kokoomusta ja sosiaalidemokraatteja, että ne ajavat maahanmuuttokeskustelussa kaksilla rattailla.

- Humanistinen lähtökohta ja myönteisyys maahanmuuttajia kohtaan siirretään vähän syrjään ja rinnalle nostetaan kovaa näkemystä. Tämä on erinomaisen suuri ongelma, Puhakka sanoi.

"Yksikään bussilinja ei toimisi"

Arhinmäki arvosteli Kouvolassa niitä poliittisia toimijoita, jotka ovat lähteneet myötäilemään maahanmuuttovastaisen liikkeen kannanottoja.

- Tämä äänekäs joukko on saamassa suhteettoman suuren vaikutuksen poliittisten päättäjien joukossa. Esimerkiksi perussuomalaiset esittävät lausuntojaan maahanmuuttokritiikkinä, mutta termin takana on usein maahanmuuttovastaisuutta. Sillä on pystytty vaikuttamaan suomalaiseen ilmapiiriin: aletaan syyllistää yksilöitä, toteaa Arhinmäki.

- Kun taloudessa meni vielä hyvin, iloittiin maahanmuuttajista, jotka suostuivat tekemään pienipalkkaisia töitä. Esimerkiksi Itä-Helsingissä ei yksikään bussilinja toimisi ilman maahanmuuttajataustaisia linja-autonkuljettajia. Melkoista itsekkyyttä olisi nyt lama-aikana heittää nämä ihmiset pois. Sitä paitsi suurella osalla ei ole mitään paikkaa, minne palata, muistutti Arhinmäki.

Arhinmäen mielestä niin kantaväestölle kuin maahanmuuttajille kuuluvat samat oikeudet ja velvollisuudet.

- On paljon sellaisia universaaleja oikeuksia, joita ei voi rikkoa kulttuuriin tai uskontoon vedoten. Me emme hyväksy esimerkiksi naisten alistamista, pakkoa pukeutua toisten määräämällä tavalla tai rajoituksia siitä, keneen saa rakastua. Ihmisten oikeus olla yksilö ja oma itsensä on vasemmistolaisuuden kovaa ydintä, linjasi Arhinmäki.

________________________________________________

MTV3/STT: Arhinmäki: Outo tyylirikko Urpilaiselta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ihmettelee SDP:n Jutta Urpilaisen kohuttua lausuntoa maahanmuuttajista.

Arhinmäen mielestä Urpilaisen sananvalinta oli vähintäänkin paha tyylirikko. Hän kuitenkin epäilee, että taustalla voi olla muutakin.

- Toivoisin, että se oli tahaton lipsahdus ja tyylirikko, mutta pelkään, että siinä voi olla myös halua saada oma osuutensa nousevasta maahanmuuttovastaisuudesta, Arhinmäki sanoi vasemmistoliiton puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa Kouvolassa.

Arhinmäki muistutti, ettei "maassa maan tavalla" -iskulause ole perussuomalaisten keksintöä, vaan sitä käyttivät maahanmuuttajavastaiset ryhmät jo 1980-luvulla. Silloin iskulause jatkui sanoilla "tai maasta pois". Tämän jatkon Urpilainen jätti sanomatta huomiota herättäneessä puheessaan viikko sitten.

Arhinmäen mielestä poliitikkojen pitäisi ennen tällaisten heittojen lausumista ajatella, miten niillä lisätään kielteistä keskustelua maahanmuuttajista.

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka syytti kokoomusta ja sosiaalidemokraatteja, että ne ajavat maahanmuuttokeskustelussa kaksilla rattailla.

- Humanistinen lähtökohta ja myönteisyys maahanmuuttajia kohtaan siirretään vähän syrjään ja rinnalle nostetaan kovaa näkemystä. Tämä on erinomaisen suuri ongelma, Puhakka sanoi.

_______________________

Paavo Arhinmäen puoluevaltuustopuheen 27.3.2010 maahanmuutto-osuus

Hyvät toverit,

Vaikka Suomessa on vähän maahanmuuttajia moniin muihin Euroopan maihin verrattuna, on aiheesta käyty viime aikoina poikkeuksellisen vilkasta keskustelua. Ajoitus täällä puoluevaltuustossa käsiteltävälle maahanmuuttajaohjelmalle on siis hyvä.

Netissä leviävä maahanmuuttovastainen liike toistaa mantraa, jonka mukaan maahanmuutosta ei muka saa Suomessa käydä kriittistä keskustelua. Salonkikelpoisiksi pyrkivät maahanmuuton vastustajat pyrkivätkin ravistamaan rasistin leimaa päältään esiintymällä "maahanmuuttokriittisinä".

Todellisuudessa nettirasisteille ja maahanmuuton vastustajille kriittisyys tarkoittaa maahanmuuton vastustamista. Maahanmuutto esitetään pelkästään negatiivisessa valossa, jossa kaikki maahanmuuttajat ovat joko rikollisia tai työn vieroksujia tai sitten ne vievät meidän työt. Rehellisesti maahanmuutosta puhuvien poliitikkojen ja tutkijoiden uhkaillaan jonkinlaisen virtuaalisen Lapuan liikkeen hengessä.

Tämä äänekäs joukko on saamassa suhteettoman suuren vaikutuksen poliittisten päättäjien joukossa. Esimerkiksi perussuomalaiset esittävät lausuntojaan maahanmuuttokritiikkinä, mutta termin takana on usein maahanmuuttovastaisuutta. Sillä on pystytty vaikuttamaan suomalaiseen ilmapiiriin: aletaan syyllistämään yksilöitä.

Ja valitettavasti se on vaikuttanut monen puolueen puhe- ja ajattelutapaan. Kokoomuksen suunnalta tulleet monet puheenvuorot ovat olleet omiaan lietsomaan entisestään maahanmuuttajavastaisuutta. Ulkoministeri Alexander Stubbille pitää antaa tunnustusta siitä, että hän halusi tehdä selvää pesäeroa tällaisiin puheisiin.

Tähän ansaan taisi langeta myös SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen todetessaan viimeviikonloppuna puheessaan, että demarien linja maahanmuuttoon on jatkossa "maassa maan tavalla".

Vaikka Urpilainen jätti sanomatta maahanmuuttajavastaisten ryhmien jo 80-luvulla käyttäneen iskulauseen lopun: "tai maasta pois", voidaan avausta pitää vähintäänkin pahana tyylirikkona. Jälkikäteen on selitelty, että "maan tavalla" tarkoitettiin Suomen lakia.

Kukaan ei varmasti ole esittänyt että lakien rikkominen sallittaisiin jollekin ryhmälle. Maahanmuuttajien kulttuureihin kuuluviksi väitetyt rikokset, naisten oikeuksien polkeminen tai kunniamurhat ovat tietenkin mahdottomia hyväksyä, oli niiden tekijänä kuka tahansa. Jos Urpilainen tarkoitti, ettei lakia saa rikkoa, miksei hän sanonut ettei lakia saa rikkoa?

Kun taloudessa meni vielä hyvin, iloittiin maahanmuuttajista, jotka suostuivat tekemään pienipalkkaisia töitä. Esimerkiksi Itä-Helsingissä ei yksikään bussilinja toimisi ilman maahanmuuttajataustaisia linja-autonkuljettajia. Melkoista itsekkyyttä olisi nyt lama-aikana heittää nämä ihmiset pois. Sitä paitsi suurella osalla ei ole mitään paikkaa minne palata.

Ei ole olemassa mitään yhtä "maan tapaa". Esimerkiksi Jyrki Katainen on väittänyt joidenkin poliitikkojen yrityksiltä saamien epäilyttävien tukien olevan "maan tapa", joita muualla maailmassa kutsuttaisiin lahjuksiksi ja korruptioksi.

Muita erityisen suomalaisia "maan tapoja" voisi väittää olevan viikonloppuihin keskittyvä kohtuuton alkoholinkäyttö, polkupyörällä ajaminen ilman kypärää tai hukkuminen juhannuksena. Mutta eihän näitä maan tapoja noudata kaikki kantaväestöstäkään, pitäisikö maahanmuuttajien kuitenkin noudattaa niitä tullakseen hyväksytyksi?

Hyvät toverit,

Maahanmuuttajia on monenlaisia, eikä heitä voi niputtaa yhdeksi ryhmäksi. Aivan kuten kantaväestöllä, on myös maahanmuuttajilla erilaisia tarpeita. Joku tarvitsee parempaa kielenopetusta, toinen asuntoa, kolmas tutkintonsa hyväksymistä töihin päästäkseen. Maahanmuuttajilla on monenlaisia kulttuureja, kuten kantaväestölläkin.

Maahanmuuttajat ovat osa suomalaista yhteiskuntaa ja nyt pitäisi ottaa se askel eteenpäin, ettei maahanmuuttajista puhuta enää "heinä" tai "toisina". Tässä asiassa myös vasemmistolla on haastetta kehittyä.

Kansainvälisten sitoumusten mukaisesti otetut kiintiöpakolaiset eivät ole suuri kustannus rikkaalle Suomelle. Ei voida myöskään kuvitella, että evättäisiin oikeus hakea turvapaikkaa sodista ja vainosta kärsivässä maailmassa.

Vasemmistoliiton mielestä niin kantaväestölle kuin maahanmuuttajille kuuluvat samat oikeuden ja velvollisuudet. On paljon sellaisia universaaleja oikeuksia, joita ei voi rikkoa kulttuuriin tai uskontoon vedoten. Me emme hyväksy esimerkiksi naisten alistamista, pakkoa pukeutua toisten määräämällä tavalla tai rajoituksia siitä, keneen saa rakastua. Ihmisten oikeus olla yksilö ja oma itsensä on vasemmistolaisuuden kovaa ydintä.

Hyvät toverit,

Todellinen ongelma suomalaisessa yhteiskunnassa on ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö. Hämärää bisnestä pyöritetään yleensä suomalaisten vilunkiyrittäjien toimesta esimerkiksi Tallinnaan rekisteröityjen postilaatikkoyritysten kautta. Pääurakoitsijat ja tilaajat hyväksyvät hiljaa väärinkäytökset, eikä hallitus tee mitään tilanteen korjaamiseksi.

Palkkojen ja työolojen polkeminen heikossa asemassa olevia ihmisiä hyväksi käyttämällä täytyy saada loppumaan. Tämän hetkisestä tilanteesta kärsivät ulkomaalaiset työntekijät, joita riistetään maksamalla surkeita palkkoja ja teettämällä ylipitkiä päiviä huonoissa työolosuhteissa.

Tilanteesta kärsivät myös työttömäksi jäävät työntekijät, jotka menettävät työpaikkansa halpatyövoimalle. Tilanteesta kärsivät rehelliset suomalaiset yrittäjät, jotka eivät pysty kilpailemaan urakoista huolehtiessaan kunnollisista palkoista ja veroista. Ja me kaikki veronmaksajat kärsimme harmaaseen talouteen katoavien verotulojen menetyksestä.

Maassa maan tavalla pitää tarkoittaa sitä, että Suomessa toimivat yritykset noudattavat suomalaisia normeja ja työehtosopimuksia. Kun tasa-arvosta pidetään kiinni ja kilpailu kohti pohjaa estetään, on aivan sama, mitä kieltä työntekijä puhuu tai millaiset vaatteet hänellä on päällään.

Olennaista on vahvistaa tilaajavastuulakia. Lisäksi ammattiyhdistysliikkeelle sekä viranomaisille on turvattava edellytykset riittävälle valvonnalle ja rikkomusten estämiselle. Meillä on nyt jo olemassa hyviä lakeja, niitä ei vain valvota ja noudateta ollenkaan riittävästi.

Rasistit hakevat helppoja ratkaisuja, ja syyllistävät surkeissa oloissa toimivat tänne tuotetut työntekijät tai suojaa hakevat turvapaikanhakijat. Suomalaisen yhteiskunnan ongelmia ei voi sälyttää maahanmuuttajien niskoille. Eduskunnassa on vain yksi maahanmuuttajataustainen kansanedustaja, ja hänkin on Ruotsista. Yhteiskunnan tilasta ovat vastuussa kantaväestöä edustavat kansanedustajat.

____________________________________________

Osmo Soininvaara: Sain postia Jutta Urpilaiselta

Jutta Urpilainen lähetti minulle viestin, jossa hän kertoi tulleensa täysin väärin ymmärretyksi. Puheen tarkoituksena oli hänen mukaansa päinvastoin tukea Astrid Thorsia. Demarit eivät ole tiukentamassa maahanmuuttolinjaansa siten kuin tuota maan tavalla slogania on tulkittu. Tätähän ehdin vähän arvellakin joiltakin demareilta tulleen palautteen perusteella. Olen pahoillani, että olen reagoinut väärin ehkä vähän turhan raflaavaan lehtiuutiseen.