sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Etelä-Suomen Sanomat: Isoäidit ja oikeusvaltio

Etelä-Suomen Sanomat, pääkirjoitus: Isoäidit ja oikeusvaltio 28.3.2010

Kahden ulkomaisen isoäidin käännytystapausten käänteet koettelevat monella tapaa suomalaista yhteiskuntaa. Kyse on kansan oikeustajusta, mutta myös oikeusvaltion periaatteista.

Egyptiläinen Eveline Fadayel ja venäläinen Irina Antonova hakivat oleskelulupaa Suomesta, jossa molempien lähimmät omaiset asuvat. Maahanmuuttovirasto ei isoäideille oleskelulupaa myöntänyt, ja korkein hallinto-oikeus vahvisti päätökset: naiset voidaan käännyttää.

Kahden omaisistaan riippuvaisen, huonokuntoisen isoäidin käännytyspäätös soti monien oikeustajua vastaan. Useat poliitikot vetosivat inhimillisemmän ratkaisun puolesta.
Presidentti Tarja Halonen arvosteli korkeimman hallinto-oikeuden tekemiä käännytyspäätöksiä kohtuuttomiksi ja oikeustajun vastaisiksi. On poikkeuksellista, että presidentti, juristi itsekin, arvostelee tuomio-istuimen yksittäisiä päätöksiä.

Ulkomaalaislakia aiotaan nyt pikavauhtia muuttaa niin, että siihen lisätään harkintavaltaa inhimillisten perusteiden huomioon ottamiseksi. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan lainmuutos voidaan saada voimaan jo ennen kesää, ja isoäidit voivat hakea pian uutta oleskelulupaa.

Vanhan tuomariohjeen mukaan se, mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei voi olla lakikaan. Jos laissa havaitaan epäkohtia, ratkaisu on korjata lakia.

Sen sijaan on hyvin erikoista, että oikeusvaltiossa ei noudateta voimassaolevaa lakia ja tuomioistuimen päätöksiä, vaan toimitaan poliitikkojen linjausten perusteella. Poliisi keskeytti käännytysten toimeenpanon vetoamalla siihen, että laki on muuttumassa. Vaikka kahden isoäidin uusi tilaisuus on inhimillisesti katsoen aivan oikein, lain polkeminen voi avata vaarallisen tien.