keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Savon Sanomat: Töherrystä ruudulla

Savon Sanomat, pääkirjoitus: Töherrystä ruudulla 24.3.2010

Kun tekniikka muuttuu ja kehittyy, avautuu myös ilkivaltaan uusia mahdollisuuksia. Erityisesti poliitikkojen nettisivujen turmelemisesta näyttää olevan muuttumassa maan tavaksi myös Suomessa.

Ikävimmin ovat ala-arvoiset nettihyökkäykset iskeneet maahanmuuttoasioista vastaavaan ministeri Astrid Thorsiin. Rasistinen viha ei tuntenut enää rajoja, kun nimettömät verkonkäyttäjät uhkasivat suoranaisesti ministerin henkeä.

Viime viikonvaihteessa tunkeuduttiin netissä luvatta peukaloimaan ensin SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen kotisivuja. Heti perään joutui saman kohtelun uhriksi puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma. Ei ole mitään syytä epäillä, etteivätkö nettihyökkäyksiä yritettäisi lähiaikoina monia muitakin poliitikkoja vastaan, sillä rasismikeskustelu käy yhä kuumana ja eduskuntavaalitkin ovat päivä päivältä lähempänä.

Internetin väärinkäyttö on uutta suomalaisessa poliittisessa toiminnassa. Sinällään poliittista häirintää on osattu harjoittaa myös ennen nykyistä verkkoaikaa. Joka vaalien edellä on revitty tai töherretty tuhansia ja taas tuhansia vaalijulisteita eri puolilla maata. Erilaisia vaalitilaisuuksia on osattu myös häiritä mitä moninaisimmilla ja ovelimmilla tavoilla aivan ilman internetiäkin.

Mitä enemmän internetiä väärinkäytetään, sitä enemmän aletaan vaatia verkon sensurointia kiinalaiseen tapaan. Verkko toi kansalle sanomisen vapauden - ja saa sen palkaksi alati tiukentuvan valvonnan.