tiistai 23. maaliskuuta 2010

YLE: Kemin maahanmuuttajia kotoutetaan

YLE Perämeri: Kemin maahanmuuttajia kotoutetaan 23.3.2010

Kemin maahanmuuttajia kotoutetaan suomalaiseen yhteiskuntaan aktiivisesti lähivuosina. Tämän kuun alussa alkaneen ja vuoden 2013 loppuun asti jatkuvan Silmu-projektin aikana luodaan uusia keinoja ja työkaluja maahanmuuttajien kotoutumisen tueksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Maahanmuuttajien arjen taitoja ja työelämävalmiuksia kehitetään erilaisissa toiminnallisissa ryhmissä.

- Lähdetään realistisella systeemillä liikkeelle. Ei hyysätä eikä myöskään luoda negaatiota kuntalaisiin. Yhdessä kemiläisen valtaväestön kanssa tulisi toteuttaa kotouttaminen mahdollisimman nopeasti, koska heistä on hyötyä yhteiskunnalle, sanoo projektipäällikkö Pirkko Pehkonen.

Projektin tavoitteena on löytää sellaisia maahanmuuttajia, jotka ovat jääneet työvoimakoulutuksen, suomen kielen koulutuksen ja työn ulkopuolelle.

- Mainittakoon kotiäidit, eläkeläiset ja tietysti vastaanottokeskuksen väki tulee meidän asiakkaiksi, kun saavat kuntapaikan ja asunnon Kemistä, kertoo Pehkonen.

Projekti työllistää neljä henkilöä

Projekti päätoteuttajina ovat Kemin kaupunki ja Toivola-Luotola Setlementti ry. Projektissa työskentele neljä henkilöä.

Projektipäällikkö Pirkko Pehkosen lisäksi projektikoordinaattorina on Inkeri Himanka ja maahanmuuttajataustaisina ryhmänjohtajina toimivat Virosta kotoisin oleva Liidia Mäntyjärvi ja Burmasta Kemiin kiintiöpakolaisena vuonna 2005 tullut MinMinSoe Shwe.

Kokonaiskustannukset ovat runsaat 900 000 euroa, josta valtaosa on ESR-rahaa.