tiistai 30. maaliskuuta 2010

Rannikkoseutu: Pakolaisten vastaanotto viivästyy

Rannikkoseutu: Pakolaisten vastaanotto viivästyy 30.3.2010

Naantalin kaupungin pitäisi ottaa kaksi nuorta pakolaista vastaan tämän kevään aikana. Nämä nuoret joutuvat kuitenkin vielä asumaan vähän aikaa vastaanottokeskuksessa, sillä byrokratia on edennyt jähmeästi.

– Aikaa menee hiukan pidempään, mitä toivoin. Tässä on odotettava, että maahanmuuttajatyön seutuohjaaja saadaan palkattua, Ely-keskuksen maahanmuuttoasiantuntija Kalle Myllymäki kertoo.

Naantali, Raisio, Lieto, Kaarina ja mahdollisesti Paimio palkkaavat seutuohjaajan auttamaan pakolaisten kanssa. Kuntien välinen yhteistyö on ollut yksi ehto vastaanoton laajentamiselle seudulla.

Seutuohjaajaa ja vastaanottoa koskevien päätösten tekemiseen on kuitenkin tärvääntynyt aiottua enemmän aikaa. Eteenpäin aiotaan päästä kuitenkin mahdollisimman pian.

– Valmistelu on ollut jo kohtuutonta. Talvi oli niin runsasluminen, että kevät tulee myöhässä, Myllymäki toteaa.

Naantalissa viimeisiä yksityiskohtia hiottiin kuntoon eilen, kun kaupunginhallitus käsitteli vastaanottoa ja siitä aiheutuvien kustannusten korvausta.

– Valmiudet ovat olemassa. Neuvottelut pakolaisten vastaanottamisesta jatkuvat seuraavaksi, Naantalin perusturvajohtaja Juhani Kylämäkilä sanoo.

Kaupunki saa itse päättää tapauskohtaisesti, ottaako se Ely-keskuksen osoittaman pakolaisen vastaan.

– Automaattisesti emme kaikkia ota. Katsomme tapaus kerrallaan, mitä voimme tehdä, Kylämäkilä toteaa.

Ely-keskus ei kuitenkaan odota kaupungin tekevän ihmeitä ainakaan aluksi. Itse asiassa asunnon etsiminen uusnaantalilaisille on yksi harvoista asioista, jonka kaupungin odotetaan tekevän.

– Olisi tärkeätä, että asunto järjestyy nopeasti. Vastaanottokeskuksissa on tarvetta saada ihmisiä pian pois. Naantalilta ei odoteta suuria konkreettisia toimia, Myllymäki selvittää.

Ensimmäiset Naantalin pakolaiset ovat näillä näkymin noin 18-vuotiaita nuoria, jotka käyvät koulua Turussa.

– Heidän arkeaan avustaisi Ehjä ry, jolta Naantali ostaisi palvelua. Kaupungin henkilökunta toimisi yhdyshenkilöinä. Luotan siihen, että Naantalin työntekijät osaavat toimia eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa. Ei sinne marsilaisia ole tulossa.

Valtio maksaa Naantalille korvausta pakolaisten kotoutumisen järjestämisestä. Alle 7-vuotiaan henkilön osalta korvaus on 6 800 euroa yli 7-vuotiaan henkilön osalta 2 090 euroa vuodessa.