keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

YLE: Kunniaväkivallan uhkaan syytä varautua pohjoisessakin

YLE Perämeri: Kunniaväkivallan uhkaan syytä varautua pohjoisessakin 24.3.2010

Helsingin poliisilaitoksen väkivaltarikosyksikön johtaja Kari Tolvasen mielestä kunniaväkivallan uhka on syytä tunnistaa myös Pohjois-Suomessa.

Keskiviikkona Torniossa vieraillut Tolvanen toteaa, että Suomessa poliisin tietoon ei toistaiseksi ole tullut yhtään kunniamurhaa, mutta pääkaupunkiseudulla on jo selvitetty hyvinkin uhkaavia tilanteita, jotka ovat mahdollisia myös maahanmuuttajia vastaanottaneissa pohjoisen kunnissa.

Tolvanen kertoo, että usein ne liittyvät maahanmuuttajatyttöjen ja heidän perheidensä erilaisiin näkemyksiin kaveripiiristä, seurustelusta ja pukeutumisesta.

Naisten tavoittaminen suurin ongelma

Tolvasen mukaan iso ongelma tiedon jakamisen kannalta on maahanmuuttajanaisten tavoittaminen.

- Meillä on ollut ongelmana se, että on aikuisia naisia, jotka eivät juuri käy asunnostaan ulkona. Miten saadaan heihin kontakti, kun kielitaitoa ei ole eivätkä he voi käsittää millaiset oikeudet heillä naisina on, Tolvanen kysyy.

Hänen mukaansa on yhtenä ratkaisuvaihtoehtona on pohdittu esimerkiksi eri kielisten, auttavista tahoista kertovien esitteiden jakamista kampaamoihin.

- Yleensä väkivallan tai seksuaalisen väkivallan ehkäisyssä mennään pienillä askelilla eteenpäin. Ei tätä asiaa saada isolla hokkupokkus-tempulla ratkaistua. Toki maahan tuleville pitää kertoa maan lait ja säännöt, mutta etenkin naisille ja tytöille pitää jakaa tietoa siitä mikä on naisen asema Suomessa, Tolvanen painottaa.