keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Uusi Suomi: Zyskowicz: ”Minut leimattiin rasismin flirttailijaksi”

Uusi Suomi/STT: Zyskowicz: ”Minut leimattiin rasismin flirttailijaksi” 31.3.2010

Maahanmuuton ilmiselvätkin ongelmat olivat pitkään politiikoille vaikea asia puhua. Äänessä tapasivat olla vain ääripäät, kiihkeät kriitikot ja kiihkeät puoltajat.

Muut pysyttelivät mieluummin poissa mustavalkoisesta väittelystä. Pelättiin leimautumista rasistiksi tai epä-älyllisten kriitikoiden liehittelijöiksi.

Nyt tilanne ovat aivan toinen kuin vielä vuosi sitten, kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz sanoo.

–Vuoden aikana on tapahtunut iso muutos. Eräät turvapaikkapolitiikkaan liittyvät ongelmat ovat tulleet niin ilmeisiksi, että se on pakottanut laajemmatkin poliittiset piirit pohtimaan ongelmien syitä ja nykyjärjestelmän mahdollisia epäkohtia.

–Poliitikot kaikissa puolueissa ovat saaneet omilta kannattajiltaan viestejä, joissa on vaadittu kannan ottamista ja selventäviä vastauksia kansalaisia askarruttaviin kysymyksiin.

Zyskowicz tietää omasta kokemuksestaan, miten vaikea asioista on ollut puhua.

–Kun nostin jonkin verran esiin epäkohtia, niin sekin tulkittiin jos ei rasistiseksi niin vähintäänkin rasismin kanssa flirttailuksi. Se leima oli herkässä ja näkyy olevan vieläkin.

Yksi tabu – asia, josta ei sovi puhua – on Zyskowiczin mielestä ollut suomalaisen turvapaikkajärjestelmän väärinkäyttö.

–Kansalaiset ovat nähneet median kautta täysin selvästi, että sitä tapahtuu. EU-maan kansalaisia hakee Suomesta täysin selvästi aiheettomasti turvapaikkaa, koska prosessit täällä ovat hitaita ja niiden aikana saatavat taloudelliset korvaukset hyviä. Sellainen kannustaa perusteettomaan hakemiseen.

Sopimattomana puheenaiheena on Zyskowiczin mukaan pidetty myös sitä, kannustaako Suomen järjestelmä lähettämään toiselta puolelta maapalloa tänne ihmissalakuljettajien avulla alaikäisiä. Tavoitteena on, että koko perhe saadaan perässä suomalaisten maksamilla matkarahoilla.