torstai 25. maaliskuuta 2010

HS: EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden oikeudet supistuvat

Helsingin Sanomat/STT: EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden oikeudet supistuvat 25.3.2010
Sisäasiainministeriön tiedote: Turvapaikkaa hakevien EU-kansalaisten oikeutta vastaanoton palveluihin aiotaan rajoittaa
MTV3: EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden oikeudet kiristyvät

EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden oikeuksia vastaanottopalveluihin ja toimeentulotukeen kiristetään lakimuutoksella. Hallitus esittää eduskunnalle, että kyseiset hakijat saataisiin poistumaan maasta jo viikon kuluessa päätöksestä. Nykyisen lain mukaan heidän on poistuttava maasta 30 päivän kuluttua jos he saavat kielteisen päätöksen kansainvälistä suojelua koskevaan hakemukseensa.

Kyseisen ajan he saavat nostaa toimeentulotukea ja majoittua vastaanottokeskuksessa.

Muihin EU-maihin verrattuna Suomeen on tullut viime vuosina paljon bulgarialaisia ja romanialaisia turvapaikanhakijoita.

______________________________________

Sisäasiainministeriön tiedote: Turvapaikkaa hakevien EU-kansalaisten oikeutta vastaanoton palveluihin aiotaan rajoittaa

Hallitus esittää kotouttamisesta ja turvapaikanhakijoiden vastaanotosta annetun lain muuttamista siten, että turvapaikkaa hakevien EU-kansalaisten oikeutta vastaanoton palveluihin rajoitettaisiin. Lakimuutoksella pyritään vähentämään EU-kansalaisten tekemiä perusteettomia turvapaikkahakemuksia. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle ensi viikolla.

Esityksen mukaan turvapaikkaa hakeva EU-maan kansalainen olisi jatkossa turvapaikanhakijoiden vastaanoton piirissä vain siihen saakka, kun hän saa tiedoksi Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen. Tällä hetkellä nämä hakijat voivat olla vastaanottokeskuksessa 30 päivää kielteisen päätöksen jälkeen ja saada tämän ajan vastaanoton palveluita, mm. majoituksen ja alennettua toimeentulotukea.

Esityksen taustalla ovat EU-maiden kansalaisten lisääntyneet turvapaikkahakemukset. Suomi pitää EU-maita turvallisina ja EU-kansalaisten jättämiä turvapaikkahakemuksia ilmeisen perusteettomina. Lakimuutoksen myötä turvapaikanhakijoiden vastaanoton kustannukset laskisivat sekä vähentyneiden hakemusten että vastaanottokeskuksessa vietetyn ajan lyhentymisen vuoksi.

_____________________________________________

MTV3: EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden oikeudet kiristyvät

EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden oikeuksia vastaanottopalveluihin ja toimeentulotukeen aiotaan kiristää lakimuutoksen avulla.

Muihin EU-maihin verrattuna Suomeen on tullut viime vuosina paljon bulgarialaisia ja romanialaisia turvapaikanhakijoita. Jos he saavat kielteisen päätöksen kansainvälistä suojelua koskevaan hakemukseensa, heidän on nykyisen lain mukaan poistuttava maasta 30 päivän kuluttua. Kyseisen ajan he saavat nostaa toimeentulotukea ja majoittua vastaanottokeskuksessa. Hallitus esittää eduskunnalle, että kyseiset hakijat saataisiin poistumaan maasta jo viikon kuluessa päätöksestä.

Muutoksen tavoitteena on vähentää perusteettomia turvapaikkahakemuksia. Lakimuutoksella halutaan myös vähentää valtiolle vastaanotosta koituvia kustannuksia.

Joissakin EU-maissa unionin kansalaisilla ei ole lainkaan oikeutta vastaanottopalveluihin tai muihin sosiaalietuihin turvapaikkahakemusten käsittelyaikana. Suomessa käytäntöön ei haluta siirtyä, koska kaikkien hakijoiden halutaan olevan helposti tavoitettavissa poliisin turvapaikkatutkintaa ja päätöksistä tiedottamista varten.