keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Osmo Soininvaara: Pakolaisista valtaosa on leireillä Afrikassa

Osmo Soininvaara: Pakolaisista valtaosa on leireillä Afrikassa 23.2.2010

Kovin moni näyttää vaativan, että pakolaiset tulee asuttaa naapurimaihin; siis vaikkapa kuusi miljoonaa pietarilaista Suomeen, jos tarvetta ilmenisi.

Harva näyttää ymmärtävän, että juuri niin valtaosin tapahtuu. Afrikan kriisialueilta pakenevista ihmisistä ylivoimainen enemmistö on asutettu kehitysmaihin ja vain pieni hitunen Eurooppaan. Wikipedian mukaan rutiköyhässä Jemenissä on 700 000 somalia, Hesarista tosin muistan luvun 1,5 miljoonaa, mutta en pysty tätä täältä Oulusta verifioimaan.

Kävin kerran viime vuosituhannella eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kanssa YK:n hallinnoimalla pakolaisleirillä jossain keskellä Saharaa lähellä päiväntasaajaa . Leirillä oli joitakin kymmeniä tuhansia Sudanin sisällissotaa paenneita. Sodittukin oli, sillä yksikätisiä tai yksijalkaisia oli paljon. Maamiinoilla oli toki osuutensa tähän.

Tuo kylä oli kaikkien toiveiden mukainen. Ruutukaava, asialliset talot, viemärit, vesijohdoista en ole ihan varma, koska vettä ei Saharassa ole yllin kyllin.

Turvallisuustilanteesta kertoo parhaiten se, että kuljimme kahden Jeepin kolonnana. Me suomalaiset istuimme isäntien kanssa toisessa autossa ja toisessa avolavajeepissä istui puoli tusinaa turvamiehiä rynnäkkökiväärien kanssa.

Koulu siellä oli, ja uskoisin, että jokseenkin kaikki lapset opetettiin lukemaan. Motivaatio saattoi kyllä olla heikko, koska mitään luettavaa ei ollut. Eikä tule koskaan olemaan, sillä noita leirejä ei tulla purkamaan.

Kylä oli halkaisijaltaan pari kilometriä. Ulkopuolella ei ollut mitään.

Emme päässeet juttutuokiolle asukkaiden kanssa, mutta jotenkin tuli vaikutelma, että useimmat halusivat pois. Minä ainakin olisi halunnut. En voi hyväksyä ajatusta, että pysykööt siellä koko ikänsä. Tuollainen oloisi ideaalinen aliusta islamilaisen fundamentalismin sikiämiselle, paitsi että nämä olivat islamilaisia pakenevia kristittyjä.

Näitä pakolaisleirejä tyhjennetään –tai täyttymistä hidastetaan –kiintiöpakolaisuuden kautta. Spontaanipakolaisten mahdollisuudet ylittää Sahara hengissä olivat rajoitetut. Siksi spontaalipakolaisten suosiminen on minusta vähän epäreilua.

Nyt tulee vaikea kysymys. Jos Suomi pelasta tuollaiselta leiriltä 200 pakolaista, miten heidät tulee valikoida?

Oikea vastaus minusta on, että pois pitäisi valikoida ne, jotka hyötyvät siitä eniten. Tähän joukkoon kuuluu vammaisia, jotka eivät noin alkeellisissa oloissa pärjää, mutta tämä ei ollut vastaus jota hain. Minusta sieltä pitää valita niitä, joilla on parhaat mahdollisuudet menestyä teollisuusmaissa. Siis parhaimmisto. Jos otamme parhaimmistoa, voimme ottaa samalla budjettirjoituksella paljon enemmän.

Parhaiten koulutetut menestyvät meillä parhaiten, mutta onko oikein riistää parhaimmisto pakolaisleireiltä? Ainakin lyhyellä aikavälillä olisi, sillä leireillä ei ole koulutuksella kerrassaan mitään käyttöä. Aikeeni voi olla machiavellistinen ja juuri siksi se ei onnistune. Muut, meitä houkuttelevammat maat ovat keksineet sen kauan sitten.