maanantai 22. maaliskuuta 2010

HS: Maahanmuutto puhutti väkeä kokoomusristeilyllä

Helsingin Sanomat: Maahanmuutto puhutti väkeä kokoomusristeilyllä 22.3.2010

Puolueen johto linjasi tiukasti monikulttuurisen Suomen nimeen.

Ulkoministeri Alexander Stubb ja juoksija-valmentaja Wilson Kirwa juoksivat leikisti kilpaa kokoomuksen Toivo elää -risteilyllä.

Baltic Princess -laivan sisääntuloaulassa on lauantaina iltakuudelta vilskettä. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen kättelee ministeri- ja puoluejohtokollegoidensa kanssa laivaan tulijat.

Kokoomuksen runsaan 1 300 kannattajan Toivo-hyvinvointiristeily Tallinnaan on alkamassa. Sen aikana puolueen johto kuuntelee kentän ääntä ja innostaa kannattajiaan vuoden päästä käytäviin vaaleihin.

Kaikille jaetaan Toivo-kassi, jossa on risteilyohjelma, työrukkaset ja lasinalusia. Yhdessä niistä kerrotaan, että Suomen 5,3 miljoonasta asukkaasta ulkomaalaisia on 132 708 ja että kiintiöpakolaisille ja turvapaikanhakijoille myönnetään noin 1 500 turvapaikkaa tai oleskelulupaa vuodessa.

Starlight Palace -yökerhon tervetulotilaisuudessa maahanmuuttoteema jatkuu. Kenialaissyntyinen Lahden kaupunginvaltuutettu Wilson Kirwa ja koomikko-yrittäjä Lotta Backlund jututtavat kuutta kokoomusministeriä.

Katainen usuttaa Alexander Stubbin juoksemaan kilpaa ex-huippujuoksija Kirwan kanssa. Heidän lönköttelynsä naurattaa risteilyväkeä.

Sitten on linjapuheen aika. Katainen kertoo puolueen tekevän kaikkensa, jotta Suomi on hyvinvointiyhteiskunta, joka tuottaa tasa-arvoa ja tulevaisuuden uskoa. Avainsanoja ovat korkea osaaminen, sivistys, monikulttuurisuus, erilaisuuden suvaitseminen ja yksilöllisyyden arvostaminen.

Sailor's Pubissa tentataan sunnuntaina ulkoministeri Stubbia ulkopolitiikasta. Herrasmies kantaa huolta aitosuomalaisuuden säilymisestä.

"Nimessäni on x ja kaksi b-kirjainta", Stubb varoittaa. Hän kertoo saksalaisesta ja venäläisestä perimästään, brittivaimostaan ja lastensa kaksoiskansalaisuudesta.

"Puhut siis väärälle miehelle. Ehkä ensi elämässä."

Toinen mies kysyy kiihkeänä, miksi maahanmuuttajalapset joutuvat lukemaan ruotsia jo viidennellä luokalla.

Stubb vastaa yllättäen ruotsiksi. Hän kertoo isänsä patistaneen häntä ja veljiään lukemaan kieliä, vaikka he olivat sitä mieltä, etteivät NHL-pelaajina tarvitsisi kielipäätä. "Isä sanoi, että kannattaa silti lukea."