tiistai 23. maaliskuuta 2010

Helsingin uutiset/A.-P. Pietilä: Kenen isoäitiä pitää puolustaa?

Helsingin uutiset/A.-P. Pietilä: Kenen isoäitiä pitää puolustaa? 23.3.2010

Isoäitien huono kohtelu tuntuu pahalta siitäkin huolimatta, että sekä egyptiläinen että venäläinen isoäiti ovat Suomessa laittomasti. On epäinhimillistä, että viranomaiset saivat käsiteltyä heidän asiansa vasta sen jälkeen, kun kumpikin oli ehtinyt asettua Suomeen.

Kahdesta EU-maasta, Bulgariasta ja Romaniasta, tuleville kerjääville isoäideille Suomi maksaa mukisematta reilut 400 euroa kuukaudessa toimeentulotukea. Se on 350 euroa enemmän kuin Saksassa. Kun Suomi vaihtoi Saksan mallin mukaisesti osan käteisestä valmisruuaksi, kerjäläiset protestoivat palkkojen leikkausta.Suomalainen antaa almun kerjäläiselle, joka retuuttaa huumattua lasta sylissään.Kumpi on humaanimpi, rahan antaja vai kerjäläinen?

Presidentti Tarja Halosen mielestä isoäitien ulosheitto sotii hänen oikeustajuaan vastaan. Ketä loukkaa Korkeimman oikeuden päätös, jonka mukaan laittomasti maahan tullut somali saa ilman rangaistusta huijata itselleen kymmenien tuhansien sosiaalituet väärennetyillä papereilla? Sama oikeus tuomitsee sakkoihin suomalaisen, joka valehtelee tulonsa liikennepoliisille. Eikö maassa pitäisi olla maan tavalla, kysyy demarien puheenjohtaja Jutta Urpilainen.

Yksin asuva suomalainen isoäiti saa kuukaudessa kansaneläkettä 550 euroa. Vaikka hän on kasvattanut Suomeen työvoimaa, isoäidin eläke ei poikkea satunnaisen kerjäläisen peruspalkasta. Sairauden sattuessa hänellä on etuoikeus joutua hoitolaitokseen, jossa eletään vaipoissa, sänkyyn sidottuna ja lääkkeillä turrutettuna. Hoitoon kuuluu kaksi kyljenkääntöä vuorokaudessa.

On välttämätöntä määritellä oikeustajumme mukaisesti, mikä tuki, asunto ja hoito kullekin riittää. Asetammeko perheemme, sukumme ja kansamme etusijalle kuten maahanmuuttajat ja pakolaiset itse tekevät?

Joka tapauksessa edessämme ovat eduskuntavaalit, joiden pääteemana on maahanmuutto.